Gudrona dīķos Inčukalna apkārtnē izgāzta ķīmisko atkritumu krava (53)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Vangažu un Inčukalna apkaimē manītās dīvainās smakas cēlonis ir ļaunprātīga cilvēku rīcība, Inčukalna gudrona dīķī izgāžot ķīmisko atkritumu kravu, šodien žurnālistiem sacīja vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Valsts vides dienests ir saņēmis primāros analīžu rezultātus, kas apliecina, ka pēdējās dienās izplatījušās ķīmiskās smakas izcelsmes avots Vangažu un Inčukalna apkaimē saistīts ar padomju laika sērskābā gudrona dīķi Inčukalna tuvumā. Smakas izplatību acīmredzot veicinājusi pretlikumīga rīcība, dīķī izgāžot vienu jaunu ķīmisku atkritumu kravu.

„Visticamāk ir izdarīts noziegums pret dabu, un tas ir saistīts ar drastisko finansējuma samazinājumu vides sektoram, jo, piemēram, cilvēkiem un dabai bīstamo gudrona dīķi nav iespējams pienācīgi apsargāt,“

uzsvēra vides ministrs.

Valsts policijā šobrīd iesniegts lūgums sākt kriminālprocesu par ķīmisko atkritumu nelikumīgu izgāšanu.

 Vides ministrs pauda cerību, ka tiks atrasts vainīgais uzņēmums un tas tiks slēgts. Pēc Vējoņa teiktā, izgāztie atkritumi un to tvaiki konstatētajā koncentrācijā nav kaitīgi cilvēku veselībai.

Ķīmisko izgāztuvi likvidēs

Inčukalna ķīmiskās izgāztuves likvidācijai jau piesaistīti Eiropas Savienības fondu līdzekļi 20 miljonu latu apmērā. Ir noslēdzies arī attiecīgais konkurss, un gudrona dīķa sanācija par 16,5 miljoniem latu tiks sākta jau tuvākajā laikā.

Gudrona izgāztuve izveidota padomju industrializācijas periodā 20.gs. 60.gados, un to izmantoja parfimērijas un medicīnisko eļļu ražošanas procesā radīto atkritumu glabāšanai. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas atkritumu izgāšana tajā ir aizliegta.

 Jau ziņots, ka svētdien un šīs darba nedēļas sākumā daudzus Inčukalnā un tā apkaimē dzīvojošos cilvēkus pārsteidza dīvaina un nepatīkama smaka, kuras izcelsmi centās noskaidrot vides speciālisti.

Kā iepriekš stāstīja Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Piesārņojuma kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis, dīvainākais šajā lietā ir tas, ka savādās smakas koncentrācija ir ļoti dažāda un tā ir sastopama plašā reģionā - ne tikai Inčukalnā, bet arī Ādažos un Kadagā.

Vides speciālisti mēģināja noskaidrot savādās smakas cēloni, pieļaujot vairākas versijas. Viena no versijām - smakas avots varētu būt Inčukalna gudrona dīķi, no kuriem laboratoriskiem pētījumiem tika paņemti paraugi.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu