ASV tiesa liek iznīcināt ģenētiski modificētu cukurbiešu ražu (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/barockschloss

ASV federālais tiesnesis, kā uzskata, pirmo reizi vēsturē licis iznīcināt ģenētiski modificētu cukurbiešu ražu, norādot, ka modificētās cukurbietes tikušas iestādītas nelikumīgi.

ASV apgabaltiesas tiesnesis Džefrijs Vaits Kalifornijā otrdien izdeva provizorisku rīkojumu, apmierinot Pārtikas drošības centra un citu organizāciju prasību, kuras apgalvo, ka firmas «Monsanto» saražotās cukurbietes tikušas iestādītas, pienācīgi neizanalizējot to ietekmi uz vidi. Viņš atlicis rīkojuma izpildi līdz 7.decembrim, lai dotu laiku iesniegt apelāciju.

Kā savā lēmumā norāda Vaits, «pastāv ievērojams risks, ka šie sējumi saskaņā ar Lauksaimniecības ministrijas doto atļauju nodarīs kaitējumu videi».

Neraugoties uz pūliņiem nepieļaut augu svešapputi, nav garantijas, ka ģenētiski modificētie augi neietekmēs citus augus. Pēc viņa teiktā, kontaminācijas piemēru «ir pārāk daudz, lai šī tiesa varētu ar pārliecību paziņot, ka šīs atļaujas nodrošina pietiekamu vides aizsardzību».

Prasītāju advokāts Pols Ačitofs teica, ka ASV Lauksaimniecības ministrija, kas minēta kā atbildīgā par atļauju izsniegšanu, «parādīja garu degunu tiesu sistēmai un sabiedrībai, atļaujot audzēt šos augus, pienācīgi neizanalizējot to ietekmi uz vidi».

Jautājums ir par tā dēvētajām «Roundup Ready» bietēm, kas dod iespēju izmantot lielfirmas «Monsanto» herbicīdu «Roundup», nekaitējot pašiem augiem.

«Pret herbicīdiem noturīgie augi, tādi kā šie, izraisa lielāka daudzuma toksisko ķimikāliju nokļūšanu mūsu augsnē un ūdenī,» sacīja Ačitofs. «ASV Lauksaimniecības ministrija apliecinājusi, ka tā nerespektē vides aizsardzības likumus, un mēs esam gandarīti, ka tiesnesis Vaits pienācīgi reaģējis uz to.»

Centrs, kurš aktīvi iestājas pret biotehnoloģiski modificētiem augiem, paziņojis, ka šis ir pirmais gadījums, kad tiesnesis licis iznīcināt augus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu