Ar filmu atklāj "Brīvs no ĢMO" nedēļu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar plkst. 18:30 Rīgā ekoveikalā "Uzkodu namiņš" Rūjienas ielā 7 notiks pirmais "Brīvs no ĢMO" nedēļai veltītais pasākums - dokumentālās filmas "Pasaule Monsanto skatījumā" seanss, TVNET informēja projekta vadītāja Zane Ruģēna-Bojāre.

Atklāj zīmīgus faktus

Filma atklāj zīmīgus faktus par ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) ražošanu un izplatīšanu, kā arī skaidro apstākļus, kādos pasaules lielākajam un ietekmīgākajam ĢMO ražotājam "Monsanto" ar apšaubāmiem mārketinga stratēģijas paņēmieniem izdevies panākt, ka visā pasaulē ĢMO tiek izplatīti bez neatkarīgu zinātnisku pētījumu veikšanas.

... un liek padomāt, ar kādām sekām mums būtu jārēķinās Latvijā, ja mēs sāktu audzēt ģenētiski modificētus augus.

Pretrunīgākā kompānija vēsturē

Monsanto ir pasaules vadošais ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) ražotājs, kā arī viena no vispretrunīgākajām korporācijām rūpniecības vēsturē. Kopš tās dibināšanas 1901. gadā kompānija ir tikusi vairākas reizes iesūdzēta tiesā un kļuvusi bēdīgi slavena gan par tās produktu toksiskumu, gan postošu ķimikāliju ražošanu (Agent Orange, kas tika lietots Vjetnamas kara laikā; PCB, kas tagad ir aizliegts) un Eiropā aizliegto piena lopu pastiprinātas augšanas hormonu.

Tagad Monsanto ir arī pazīstams kā ģenētiski modificēto (ĢM) kultūraugu (kukurūzas, kviešu, sojas u.c.) sēklu ražotājs. Neskatoties uz nezināmu ilgtermiņa ietekmi uz cilvēku veselību un vidi, kompānijas ĢM sēklas tiek plaši izplatītas Ziemeļu un Dienvidamerikā, kā arī Ķīnā un Indijā. Eiropā Monsanto kukurūzu visvairāk audzē Spānijā, bet Vācijā, Francijā, Luksemburgā, Austrijā, Itālijā, Grieķijā, Ungārijā un Polijā tā ir aizliegta.

Kompānija apgalvo, ka, pateicoties tās ģenētiski modificētajām sēklām, kas, starp citu, radītas, lai lielākoties izturētu paša Monsanto ražoto herbicīdu Roundup, tā grib atrisināt badu pasaulē, samazinot kaitējumu videi. Bet kā ir patiesībā?

Korupcija, maldināšana un slepenas vienošanās

Filma stāsta, kā Monsanto, pateicoties maldinošai informācijai, slepenām norunām ar ASV valdību un korupcijai, ir kļuvusi par vienu no lielākajām sēklu ražotājām pasaulē. Un kā tīrais, zaļais reklāmas imidžs kalpo par aizsegu kompānijas vēlmei pārņemt sēklu un pārtikas tirgu pasaulē, kas tādējādi nopietni apdraud globālo pārtikas un vides drošību.

Filma tapusi, pamatojoties uz trīs gadus ilgu izpēti Ziemeļu un Dienvidamerikā, Eiropā un Āzijā, un tajā izmantoti nepublicēti dokumenti, intervijas ar zinātniekiem, sabiedrības pārstāvjiem, cietušajiem, juristiem, politiķiem un ASV Pārtikas un zāļu administrācijas un Vides aizsardzības aģentūras pārstāvjiem.

Vairāk par ĢMO tēmu var uzzināt biedrības „Zemes draugi” publikācijā „ĢMO - mīti un fakti”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu