Cik patiesībā ir kaitīga Coca-Cola? (358)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Pagājušajā nedēļā izskanēja, ka Krievijā vēlas aizliegt tirgot dzērienu Coca-Cola Light. Iemesls - uz dzēriena etiķetēm nav norādīts, ka tas satur cukura aizstājēju aspartāmu, kas pazīstams arī kā pārtikas piedeva E951. Portāls TVNET skaidroja Coca-Cola ietekmi uz veselību.

Coca-Cola Baltic Beverages Ltd Baltijas sabiedrisko attiecību vadītāja Anniki Lampa portālam TVNET norādīja, ka visas Coca-Cola sastāvdaļas ir norādītas katra dzēriena etiķetē.

Tas ir gāzēts ūdens (veido 89% no šā dzēriena), cukurs, karamele, fosforskābe un dabīgās garšvielas, tajā skaitā kofeīns.

"Coca-Cola nav pievienoti konservanti, un visas garšvielas, ko izmantojam mūsu slepenajā formulā, ir dabiskas," viņa sacīja.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes Uztura laboratorijas vadītājs Zigurds Zariņš, komentējot dzēriena sastāvu un ietekmi uz veselību, portālam TVNET teica: "Viss ir dabīgs."

Arī indīgā mušmire ir dabīga.

Speciālists norādīja uz lielo kofeīna daudzumu Coca-Cola dzērienā. Tādēļ to nekādā gadījumā nevajadzētu dot bērniem. Viņš pastāstīja piemērus no dzīves, kad mājas ballītēs bērni sadzeras šo dzērienu un pēc tam vecāki brīnās, kā viņiem nenāk miegs un viņi grib dauzīties līdz pat pusnaktij.

Zariņš arī vērsa uzmanību uz cukura daudzumu šai dzērienā. Tam jāpievērš vērība. Par to īpaši jārūpējas diabētiķiem un tuklākiem cilvēkiem, kuriem ir lielāks risks saslimt ar cukura diabētu.

"Ja nav laika paēst un padzert, tad Coca-Cola ar savu saldumu un kofeīnu kā kafijas aizstājējs mašīnā ir labu labā."

Taču pļumpēt Coca-Cola ikdienā gan nevajadzētu!

Savukārt The Coca-Cola Company pārstāve norādīja, ka uzņēmums nepieļauj kompromisus attiecībā uz produktu drošību un kvalitāti: "Visas mūsu produktos izmantotās sastāvdaļas atbilst valstu prasībām, kurās produkti tiek pārdoti. Mēs ticam, ka visi pārtikas produkti un dzērieni – tajā skaitā Coca-Cola – var būt saprātīga un sabalansēta uztura sastāvdaļa apvienojumā ar regulārām fiziskām aktivitātēm."

Coca-Cola dzēriena sastāvā ir mākslīgais saldinātājs aspartāms, par kura ietekmi uz veselību ir dažādi viedokļi. Uzturas speciālists norāda, ka tā ilgstoša lietošana var palielināt risku saslimt ar cukurslimību
Coca-Cola dzēriena sastāvā ir mākslīgais saldinātājs aspartāms, par kura ietekmi uz veselību ir dažādi viedokļi. Uzturas speciālists norāda, ka tā ilgstoša lietošana var palielināt risku saslimt ar cukurslimību Foto: TVNET

Cik kaitīgs ir aspartāms?

Runājot par Coca-Cola light un Coca-Cola Zero, kuriem pievienots nevis cukurs, bet gan saldinātājs aspartāms, Zariņš atgādināja, ka šī viela ir "mākslīgais saldinātājs, tīrā ķīmija".

Padomju laikā bijis uzskats, ka saharīns un citi saldinātāji var izraisīt vēzi, taču patlaban tam nepiekrīt. Pēc uztura speciālista teiktā, nelielos daudzumos aspartāms ir nekaitīgs. Vienlaikus ir aizdomas, ka,

ilgstoši lietojot, aspartāms var palielināt risku saslimt ar cukurslimību.

Tāpat tas var saasināt cukurslimnieku stāvokli.

Kompānijas skaidrojums par aspartāmu 

Savukārt Lampa norādīja, ka aspartāms ir viens no visplašāk lietotajiem saldinātājiem pasaulē. Mazkaloriju saldinātājs aspartāms ir aptuveni 200 reižu saldāks par cukuru, tāpēc tikai neliels tā daudzums ir nepieciešams, lai padarītu pārtikas produktu vai dzērienu saldu.

"Aspartāms uzturā neievieš neko jaunu. Tas ir izgatavots, kombinējot divas aminoskābes – asparagīnskābi un fenilalanīnu. Šīs aminoskābes ir divas no olbaltumvielu sastāvdaļām un ir dabiski atrodamas lielākajā daļā olbaltumvielu saturošo produktu, tostarp gaļā, piena produktos un dārzeņos, un cilvēka organisms tos sašķeļ tāpat kā jebkuru citu olbaltumvielu," viņa skaidroja.

Pēc Coca-Cola pārstāves teiktā, aspartāmu izmanto patērētāji visā pasaulē jau vairāk nekā 30 gadus vairāk nekā 6000 pārtikas un dzērienu produktu, sākot ar gāzētajiem dzērieniem un košļājamām gumijām līdz pat želatīnam, konfektēm, desertiem, jogurtiem un cukuru nesaturošajām dražejām pret klepu.

"Aspartāmu iekļaut savā uzturā ir droši, jo

tā ir viena no visrūpīgāk pārbaudītajām pārtikas sastāvdaļām,

kas jebkad lietota mūsu pārtikā. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) atkārtoti vērtēja un atzina aspartāma lietošanas drošumu 2002., 2006. un 2010.gadā.  Pagājušajā gadā EFSA vēlreiz izvērtēja aspartāma lietošanas drošumu un neatrada nekādus jaunus pierādījumus šīs sastāvdaļas nekaitīguma apšaubīšanai," viņa akcentēja.

Lampa arī vērsa uzmanību uz vairāk nekā 200 dažādiem zinātniskiem pētījumiem, kuri apliecinājuši, ka aspartāms ir drošs un to var lietot gandrīz visi, tajā skaitā cilvēki ar diabētu, grūtnieces un sievietes, kas baro ar krūti, kā arī bērni. Aspartāms ir apstiprināts vairāk nekā 90 valstīs visā pasaulē, un to plaši lieto gan Eiropā, gan ASV, Kanādā, Austrālijā un Japānā.

Kam noteikti nevajadzētu lietot šo mazkaloriju saldinātāju?

Pēc Coca-Cola pārstāves teiktā, tikai cilvēkiem ar retu iedzimtu slimību fenilketonūrija (PKU) jābūt ļoti piesardzīgiem, lietojot uzturā ēdienus un dzērienus, kas satur aspartāmu. Viņiem esot rūpīgi jāseko līdzi aminoskābes fenilalanīna uzņemšanai, kas ir viena no aspartāma sastāvdaļām.

Lai palīdzētu cilvēkiem ar šo slimību kontrolēt aspartāma patēriņu, uz pārtikas produktu un dzērienu etiķetēm tiekot norādīts, ka produkts “satur fenilalanīna avotu”.

Komentāri (358)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu