Toksīni no ģenētiski modificētiem augiem nonāk pārtikā (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Biotehnoloģiju ietekmes neatkarīgu novērtējumu institūts Testbiotech brīdina, ka toksīnu sajaukums, kas atrodams ģenētiski modificētajos augos (ĢM), arvien vairāk apdraud pārtiku. Īpaši iemesli bažām ir saistīti ar pārpalikumiem no herbicīdiem un insekticīdiem. Lai gan ir zināms, ka pārpalikumu apjoms no lauksaimniecības ķīmijas augos arvien palielinās, praktiski nav nekādas kontroles un risku izvērtējums ir nepietiekams.

Šo ziņojumu institūtam pasūtīja Vācijas parlamenta deputāte Ulrīke Hefkena.

«Ģenētiski modificēto augu audzēšanā tiek izmantots vairāk herbicīdu un insekticīdu nekā jebkad agrāk.

Šo lauksaimniecības ķīmiju sajaukumi, to vielmaiņas produkti, to piedevas un galarezultātā viss šis maisījums kļūst par pastāvīgu pārtikas ķēdes sastāvdaļu.

Nevērība vai kļūdas risku analīzē var nodarīt lielu postu cilvēku veselībai un videi,» brīdina institūta pārstāvis Kristofs Tens.

Vācija saviem zemniekiem iesaka nelietot

Herbicīdu, it īpaši Roundup, gadījumā, kura galvenā aktīvā sastāvdaļa ir glifozāts un kas tiek lietots ģenētiski modificētajiem augiem, Vācijas atbildīgās amatpersonas cenšas novērst riskus cilvēku veselībai.

Ļoti bieži šis herbicīds ir sajaukts ar tā saucamo POEA, polioksietilēna alkilesteri, lai padarītu herbicīda glifozātu efektīvāku. Tajā pašā laikā POEA, kā tagad zināms, ir daudzreiz toksiskāks par glifozātu.

Saskaņā ar Vācijas Patērētāju aizsardzības un pārtikas drošības federālo biroju POEA var nonākt cilvēku organismā no lopbarības un dzīvnieku izcelsmes produktiem. Tādēļ Vācijas lauksaimniekiem ir ieteikts nelietot šos herbicīdus kultūraugiem, kas domāti lopbarības ražošanai.

Tomēr netika ieviestas nekādas pastiprinātas kontroles vai pasākumi attiecībā uz lopbarības, piemēram, ģenētiski modificētas sojas, importu.

Jāapsver modificētās sojas aizliegums

«Iepriekš nezināms apdraudējums cilvēku veselībai, dzīvniekiem un videi slēpās lopbarībā, ko izmantoja mūsu zemnieki. Jaunais ziņojums rāda masveida negatīvas sekas no ģenētiski modificētiem augiem un īpaši no importētās ģenētiski modificētās sojas. Līdz brīdim, kamēr šie riski nav novērsti, ir jāapsver ģenētiski modificētās sojas importa aizliegums,» norāda Vācijas parlamenta deputāte.

Tuvākajos mēnešos būs jāpieņem lēmumi par vairākiem ģenētiski modificēto augu pieteikumiem autorizācijai ES tirgū. Starp tiem ir ģenētiski modificēta kukurūza, kas pati spējīga ražot sešus dažādus toksīnus pret kaitēkļiem. Šo kukurūzu kopīgi radījušas ASV kompānijas Monsanto un Dow AgroSciences. Papildu ir sagaidāms, ka tiks pagarināta tirgus atļauja Roundup izturīgai ģenētiski modificētajai sojai (Monsanto). Šī soja ir izturīga pret herbicīdiem un regulāri satur to pārpalikumus.

Nesen ES Ministru padome nespēja vienoties par ģenētiski modificētu kukurūzu, kas ražo trīs insekticīdus un vēl ir izturīga pret herbicīdu Roundup. Domājams, ka šoreiz ES Komisija izsniegs tirgus atļauju šīs kukurūzas lietošanai pārtikā un lopbarībā.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu