Biogāzes stacijas noplicina auglīgās augsnes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zemgalē strauji palielinās biogāzes ražotnēm nepieciešamo kukurūzas lauku platības, līdz ar to rodas bažas par auglīgāko zemju pārpirkšanu un noplicināšanu, šodien notikušajā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sēdē klātesošajai ministrei Laimdotai Straujumai norādīja zemnieki.

«Tā vietā, lai izmantotu 300 000 hektāru aizaugušās zemes, biogāzes stacijas tiek celtas Zemgales auglīgākajos laukos. Kā viena no galvenajām izejvielām staciju darbībai ir kukurūza, un šīs kultūras platības pēdējā gada laikā neadekvāti pieaug, izspiežot graudus,» sacīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis.

Biogāzes stacijas «ir ļoti izdevīgs bizness, ko valsts un Eiropa devīgi dotē ar dažādām subsīdijām, tikmēr tradicionālo graudaugu platības samazinās un zeme tiek noplicināta», sacīja Norkārklis.

Attīstība nav kontrolēta

Viņam piekrita arī citi zemnieki, uzsverot, ka biogāzes staciju projektu īstenošana netiekot pietiekami kontrolēta un projektu bieži nerealizē tā iesniedzējs. Esot arī gadījumi, kad dokumentos biogāzes stacijas būvniecība paredzēta Latgalē, taču reāli tā tiek uzcelta Zemgalē.

Lauku atbalsta dienesta direktore Anna Vītola-Helviga gan noliedza, ka projektu attīstība netiekot pietiekami kontrolēta.

«Protams, ir gadījumi, kad projektu iesniedz viens attīstītājs, bet dažādu iemeslu dēļ to turpina cita firma. Tomēr rūpīgi analizējam katru nomas līgumu, pirms piešķiram atbalstu,» sacīja Vītola-Helviga.

Pēc viņas teiktā, patlaban Lauku atbalsta dienests atbalstījis astoņus biogāzes staciju projektus, savukārt 22 projekti ir vērtēšanas stadijā.

Ministrijā problēma tiekot vērtēta

Zemkopības ministre, atbildot uz zemnieku jautājumiem, sacīja, ka ministrijā problēma tiekot vērtēta.

«Biogāzes stacijas patiešām tiek attīstītas Zemgalē - Saldus, Jelgavas, Dobeles apkārtnē, un tā ir bīstama tendence vietējam pārtikas graudu tirgum. To, kas normatīvos iestrādāts pirms diviem gadiem, nevaram apturēt, tāpat kā iesāktos projektus. Tomēr varu apsolīt, ka šogad jauna projektu kārta biogāzes uzņēmumiem netiks atvērta,» sacīja Straujuma.

LOSP apvieno 53 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 12 345 ražojošo lauksaimnieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu