11 gados cirsmās atstāti 45 miljonus vērti ekoloģiskie koki (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kopš 2000.gada valsts un privātie meža īpašnieki cirsmās atstājuši ekoloģiskos kokus aptuveni 45 miljonu latu vērtībā, šodien notikušajā meža nozares attīstības perspektīvu konferencē norādīja Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Ekoloģiskie koki ir dzīvotspējīgi vecākie un lielākā izmēra koki, kas jāatstāj neskarti galvenajā un kopšanas cirtē - vismaz pieci uz hektāru. Muižnieks norāda, ka tie ir vismaz divi miljoni kubikmetri koku.

Viņš uzsvēra, ka vēl arvien Latvijā tiek cirsts mazāk par ikgadējo pieaugumu, un, pat nedarot neko, brīvas platības, pateicoties vides apstākļiem, dabīgi apmežojas.

«Ņemot vērā pieaugumu un atmirumu saimnieciski pieejamās audzēs, katrās divās sekundēs Latvijas mežos koki saražo kubikmetru koksnes,» stāsta Muižnieks.

Vienlaikus viņš arī aicina mazajiem meža īpašniekiem kooperēties, jo tas ļauj popularizēt ilgtspējīgu mežsaimniecību kā arī sniedz iespēju nepārdot savu īpašumu. Savukārt kokapstrādātājiem tas dod saprātīgu un prognozējumu koksnes plūsmu arī īpaši pieprasītos sortimentos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu