Saindējas ar pašu atkritumiem (114)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

«Mums nav kur likt jūsu atnestās vecās zāles. Droši nolaidiet tās tualetes podā. Mēs darām tieši tāpat - arī mums nav citu iespēju, kā vien vecās zāles aizskalot kanalizācijā,» tā portālam TVNET sacīja kādā aptiekā, kad vēlējāmies nodot medikamentus, kuriem beidzies derīguma termiņš un kurus mājās neviens vairs nelietos. Pēc šā gadījuma skaidrojām, vai tiešām vecās zāles, tostarp stiprās, nekontrolēti vairumā nonāk apkārtējā vidē un pakļauj saindēšanās riskam arī cilvēkus.

Pēc šajā aptiekā piedzīvotā TVNET devās vēl uz vairākām Rīgas aptiekām.

Diemžēl arī tur saņēmām līdzīgu atbildi. Aptiekāri plātīja rokas un nezināja, ko iesākt ar pircēju atnestajām vecajām zālēm.

Dažās aptiekās mūsu atnestās zāles būtu pieņemtas, taču kā to utilizācijas veidu farmaceiti minēja noskalošanu kopējā kanalizācijas sistēmā vai izmešanu parastā atkritumu maisā.

Patīkams izņēmums bija «Euroaptiekā», kur nederīgos medikamentus solīja pareizi utilizēt.

Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders TVNET skaidroja, ka šobrīd likumdošanā

nav noteikts, kā iedzīvotājiem būtu jāatbrīvojas no vecajām zālēm.

Iedzīvotāji medikamentus, kuriem beidzies derīguma termiņš, var nodot aptiekās vai speciālajos bīstamo atkritumu pieņemšanas punktos.

Viņš norādīja, ka ne visas aptiekas pieņem neizlietotos vecos medikamentus, tādēļ iedzīvotājiem, pirms nes medikamentus uz aptieku, vajadzētu pārliecināties, vai konkrētajā aptiekā zāles patiešām pieņems.

Publiski pieejama informācija liecina, ka medikamentus pieņem gan individuālajās aptiekās, gan tīkla aptiekās visā Latvijā. Veselības ministrija plāno rosināt atkārtotu

diskusiju, lai vecās zāles pieņemtu visās aptiekās.

Arī TVNET uzskata, ka tas būtu pareizi, jo regulāri ziņojam par bērniem, veciem cilvēkiem, kā arī mājdzīvniekiem, kuri saindējas ar veciem medikamentiem.

Turklāt stiprās zāles negatīvi ietekmē arī apkārtējo vidi, piemēram, mežus un pļavas, kur tās tiek izmestas. Tāpat medikamenti piesārņo augsni un gruntsūdeņus.

Vienkārši izmet miskastē

TVNET jautāja arī iedzīvotājiem, kur viņi liek vecos medikamentus. Ar «Snapshots» palīdzību noskaidrojām, ka visbiežāk (65%) aptaujātie interneta lietotāji vecos medikamentus vienkārši izmet miskastē. Tikai 8% nes tos uz aptiekām un tikpat daudz cilvēku

turpina lietot arī pēc derīguma termiņa beigām.

9% cilvēku nederīgās tabletes vienkārši noskalo kanalizācijā.

Veco medikamentu izmešana atkritumu tvertnēs biežāk raksturīga gados jauniem cilvēkiem.

Savukārt ļaudis vecumā virs 40 gadiem biežāk turpina lietot medikamentus arī pēc to derīguma termiņa beigām.

Vecuma grupā 50-74 gadi šādu cilvēku īpatsvars sasniedz pat 17%, kas ir divas reizes vairāk nekā vidēji sabiedrībā (8%).

Latvieši biežāk (11%) nekā krievu vai citas tautības pārstāvji (2%) nes vecos medikamentus uz aptieku.

Daži uzdāvina sievasmātei

Aptaujā cilvēki norādījuši arī citas, pat komiskas veco medikamentu izlietošanas iespējas, piemēram, atdot sievas vecākiem.

Daļa medikamentus vispār nelieto un tādēļ viņiem šī problēma nav aktuāla.

Citi akcentē, ka netur mājās daudz zāļu, piemēram, «medikamentus pērku tikai akūtas nepieciešamības gadījumā un tikai tik, cik uzreiz nepieciešams» un «cenšos izvairīties no medikamentu lietošanas, tādēļ mājās tos neuzglabāju».

Komentāri (114)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu