Latvijā aizliegs mērkaķoties kā amerikāņiem (175)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijai jānostājas PRET ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) klātbūtni mūsu pārtikā! Taču, ja arī daļai produktu pievieno ĢMO, pircējiem tas noteikti ir jāzina. Vairums portāla TVNET aptaujāto Latvijas Saeimas deputātu atbalsta lietuviešu kolēģu aicinājumu visā Eiropas Savienībā (ES) ieviest obligātu visas ĢMO produkcijas marķēšanu. Tautas kalpi arī izteicās, ka Latvija nedrīkst mērkaķoties pakaļ Amerikai, kurā ĢMO ir izplatīti.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Ingmārs Līdaka sarunā ar portālu TVNET atzina, ka lietuviešu iniciatīva ir slavējama, taču varētu rasties tehniskas problēmas, kā to realizēt.

Paredzamas diskusijas par to, kādus produktus uzskatīt par ģenētiski modificētiem.

«Būsim reālisti - daudz ir normālu, labu produktu, kuriem tomēr pievieno nedaudz ģenētiski modificētu sastāvdaļu. Daudz pārtikas piedevu, ko pievieno 1-2% apjomā, ir ģenētiski modificētas.

Šiem mazajiem procentiem ir grūti izsekot.

Vai produktu uzskatīt par ģenētiski modificētu, ja tam

uz kilogramu pievienotas divas piles ģenētiski modificētas sojas eļļas?

Man personīgi nav uz šo jautājumu atbildes, lai par to spriež speciālisti.»

Dažas pašvaldības atļauj ĢMO audzēšanu...

Līdaka akcentēja, ka Latvijai patlaban vajadzētu vispirms domāt par to, kādēļ vairākas mūsu pašvaldības joprojām nav noteikušas, ka to teritorijas ir brīvas no ģenētiski modificētu produktu audzēšanas. «Ja nemaldos, tādas ir deviņas no 110 Latvijas pašvaldībām.»

To vidū esot Strenči, kur iedzīvotājiem esot negatīvs viedoklis par ģenētiski modificētās pārtikas audzēšanu. Bet Bauskas novada pašvaldībā ir plāni audzēt ģenētiski modificētus kartupeļus, ko izmantot tehniskai cietei.

Savukārt Babītes un citās Pierīgas pašvaldībās varētu būt likumiski ierobežojumi noteikt savu teritoriju brīvu no ĢMO, nevis ieinteresētība.

Šobrīd esot svarīgi noturēt likumā iespēju pašvaldībām noteikt sevi par brīvām no ĢMO. Līdaka uzskata, ka aizsargājamās teritorijas varētu aizliegt audzēt ģenētiski modificētus augus neatkarīgi no pašvaldību nostājas.

Patērētājiem ir jādod iespēja izvēlēties

Arī «Vienotības» pārstāvis Dzintars Zaķis portālam TVNET sacīja: «Esmu atbalstošs tādai [lietuviešu deputātu] idejai. Uzskatu, ka jādod iespējas pašiem patērētājiem izvēlēties, kādu pārtiku viņi pērk.

Būtu jārunā ne tikai par ĢMO, bet arī precīzas izcelsmes valsts norādīšanu uz iepakojuma.

Kopumā informācijai uz iepakojuma jābūt daudz detalizētākai.

Deputāts atgādināja vēl nesen aktuālos «pekstiņus» par krējumu un tā izstrādājumu un sviestu un tā izstrādājumu.

«Mūsu pārtikā «sapačkā» visādus brīnumus,» Zaķis akcentēja un norādīja, ka patērētājiem vajadzētu būt pieejamam lielākam informācijas apjomam par produktu saturu.

Kā piemēru deputāts minēja kondensēto pienu - bērnībā tam nepievienoja palmu taukus un piena pulveri kā tagad. Mūsdienās tas esot pārvērties par surogātu.

Gribu pats izvēlēties, vai ēst desas ar soju vai gaļu.

Runājot par produktu izcelsmes valsti, politiķis norādīja, ka daļa produktu, ko ražotāji uzdod par Latvijā ražotiem, patiesībā gatavoti pavisam citur, piemēram, Ķīnā. Šādi ražotāji ir gan konservēto gurķu, gan alus nozarē.

Kopumā Zaķis iebilst pret ĢMO produktu izplatību un vēl vairāk - lietošanu uzturā. Ja no ģenētiski modificēta rapša Latvijā ražotu degvielu, viņš apdomātos, bet kategoriski iebilst pret šādas rapšu eļļas lietošanu uzturā.

Latvijai kā brīvai no ĢMO ir lielas iespējas

"Latvijai, kļūstot par brīvu no ĢMO, ir milzīga perspektīva uz modificēto, ķīmiķoto fona. Tas, ka mūsu teritorija būs brīva no ĢMO, ilgtermiņā var dot lielu pienesumu lauksaimniecībā. (..) Kādā ASV štatā ĢMO audzēšana varbūt ir labs risinājums, bet

mums nevajag mērkaķoties pakaļ amerikāņiem.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāts Imants Parādnieks TVNET kategoriski iebilst pret ĢMO pārtikā.

"Esmu par dabisku, tīru zemi un pārtiku. Uzskatu, ka veikalos ģenētiski modificēto pārtiku vajadzētu likt atsevišķos, nodalītos plauktos ar lieliem informatīvi brīdinošiem uzrakstiem. Arī gaļas produkti nodalāmi, ja dzīvnieki ēdināti ar ģenētiski modificēto barību."

Viņš arī atbalsta, ka visā ES noteiktu obligātus marķējumus produktiem, kuros ir ĢMO.

Līdzīgās domās ir "Saskaņas centra" (SC) pārstāvis Andrejs Klementjevs. Turklāt viņš uzskata, ka Latvijā vispār varētu iztikt bez pārtikas, kuras sastāvā ĢMO.

Varētu aizliegt Latvijā ievest ģenētiski modificētu pārtiku.

"Kāpēc ne? Ja tomēr to ieved, tad noteikti vajadzētu to likt veikalu dažādos plauktos.

Ģenētiski modificēto pārtiku varētu tirgot specializētajos veikalos, kuros preces iegādātos cilvēki, kuri vēlas riskēt ar savu dzīvi nākotnē. ĢMO ietekme uz cilvēku un viņa veselību nav līdz galam izpētīta."

Savukārt Reformu partijas (RP) pārstāvei Daigai Holmai divu dienu laikā tā arī neizdevās atrast nevienu partijas cilvēku, kurš varētu izteikties par šo jautājumu sarunā ar TVNET.

Lietuvas Seima deputāti plāno aicināt ES noteikt obligātu visas ĢMO produkcijas marķēšanu

Lietuvas Zemnieku un zaļo partiju savienības deputāti izstrādājuši rezolūciju, kurā vēršas pie Eiropas Parlamenta (EP) un ES dalībvalstu valdībām, aicinot ES institūcijas pieņemt saistošu regulējumu, kas paredzētu marķēt visu lauksaimniecības produkciju, kuras ražošanā izmantoti ģenētiski modificētie organismi. Aicināts arī paredzēt pienācīgu finansējumu ražotāju un patērētāju informēšanai par ĢMO.

Kā atzīts preses konferencē Lietuvas Seimā, neraugoties uz bažām par ĢMO iespējamo kaitīgumu, tie jau ieņēmuši savu vietu Lietuvas pārtikas rūpniecībā, un viens risinājums to izplatības bremzēšanai būtu nodokļu atvieglojumi tiem lauksaimniekiem, kuri neizmanto ĢMO saturošu lopbarību.

Kā norādījis Lietuvas Zemnieku un zaļo partiju savienības priekšsēdētājs Ramūns Karbauskis, ĢMO ar šādas lopbarības starpniecību "nonāk katra Lietuvas pilsoņa mājās".

Lietuvas tirdzniecības tīklos vairs nav olu, piena, gaļas produktu bez ĢMO.

Ja arī Tu vēlies piedalīties kustībā pret ĢMO, TVNET piedāvā piedalīties īpašā konkursā.

Komentāri (175)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu