Lielveikali atteikušies no ģenētiski modificētiem produktiem (46)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairāki veikalu tīkli, ņemot vērā sabiedrības pausto nostāju, atteikušies no ģenētiski modificētu pārtikas produktu tirdzniecības savu veikalu plauktos.

Kā informēja «Rimi Latvia» pārstāve Dace Valnere, patlaban «Rimi» veikalu sortimentā ir vairāk nekā 40 000 produktu vienību, un līdz šim produktu skaits, kas satur ģenētiski modificētus organismus (ĢMO) vai ir ražoti no ĢMO saturošām izejvielām, bijis simbolisks - tie bijuši četri produkti: zivju barība un trīs veidu augu eļļas.

«Esam par zinātnes sasniegumiem un izgudrojumiem, taču vislielākā prioritāte ir mūsu pircējs, kuram vienmēr cenšamies nodrošināt kvalitatīvu un drošu produkciju par izdevīgāko cenu. Tieši tāpēc, izvērtējot pieejamo informāciju par ģenētiski modificēto organismu ietekmi uz cilvēku veselību un apkārtējo vidi, esam nolēmuši pilnībā atteikties no ĢMO saturošo produktu iepirkšanas un tirdzniecības. Šī nostādne ir iestrādāta arī uzņēmuma jaunajā kvalitātes, vides un sociālās atbildības politikā,» skaidro «Rimi Latvia» valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

Pircējs - galvenais

Līdz šim, lai informētu «Rimi» pircējus par produktiem, kas satur ĢMO vai ir ražoti no ĢMO izejvielām, to cenu zīmēs tika iekļautas īpašas norādes.

«Iki» un «Cento» veikalu operatora SIA «Palink» mārketinga vadītājs Raimonds Janševskis stāsta, ka uzņēmums noteikumus, kas liedz «Palink» veikalos tirgot ĢMO saturošus produktus, izstrādājis un ieviesis jau pirms gada.

«Pirms jaunu produktu ieviešanas sortimentā »Palink« rūpīgi izvērtē, vai produkts satur ĢMO. Gadījumā, ja tiek konstatēts šāds fakts, konkrētais produkts veikalu plauktos nenonāk,» uzsver Janševskis.

Kustība «Latvijas Zemes draugi», kas rīkoja akciju «Paldies par Latviju - brīvu no ĢMO!», izplatījusi paziņojumu, kurā pauž gandarījumu un pateicību par lielveikalu iesaistīšanos un iedziļināšanos ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanas problemātikā.

Viņi akcentē, ka lēmuma pieņemšana būs arguments arī ražotājiem turpmāk aizdomāties par ģenētiski modificētu produktu izmantošanas lietderību savos ražojumos.

ĢMO nodara kaitējumu videi

«Kā zināms, virkne būtiskāko ĢMO lauksaimniecības produktu kaitējumu rodas, jau pirms tie nonāk veikalu plauktos. Kā liecina vairāk nekā desmit gadus ilgā ģenētiski modificēto augu audzēšanas pieredze pasaulē, to audzēšana nodara neatgriezenisku kaitējumu apkārtējai videi, apdraud lauksaimniecības ilgtspēju, kā arī rada nelabvēlīgas sociālekonomiskās sekas. Pērkot ĢMO saturošu pārtiku, izdarām izvēli par ģenētiski modificēto augu audzēšanu citās valstīs,» akcentēts biedrības paziņojumā.

Jau ziņots, ka 13.maijā vispirms «Rimi» lielveikalā tirdzniecības parkā «Alfa», bet pēc tam universālveikala «Stockmann» pārtikas nodaļās sabiedrības uzmanību ģenētiski modificētu produktu klātbūtnei veikalu plauktos ar zibakcijas palīdzību centās pievērst aptuveni 40 cilvēki.

Zibakcijas notika kampaņas «Paldies par Latviju - brīvu no ĢMO!» laikā. Kampaņas laikā tiek pausta pateicība 102 Latvijas novadiem, kas noteikuši aizliegumu audzēt ģenētiski modificētus augus.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu