Pašvaldības, kas nerīko konkursu par atkritumu izvešanu, vairākkārtīgi pārmaksā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ valdība tā arī nepieņēma lēmumu par atkritumu apsaimniekošanas tirgus liberalizāciju. Nu jau vairāk nekā mēnesi turpinās asas diskusijas starp Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un pašvaldību pārstāvjiem, kuri vienbrīd pat gatavojās pieprasīt Vides un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža demisiju.

VARAM apgalvo, ka atkritumu tirgus atvēršana un konkurence samazinās atkritumu izvešanas tarifu un būs izdevīga iedzīvotājiem. Savukārt, Lielo pilsētu asociācija uzskata, ka VARAM lobē atsevišķu firmu intereses un, ka jaunā kārtība sadārdzinās atkritumu izvešanu laukos. Premjers Valdis Dombrovskis aicināja mēneša laikā abas puses sagatavot detalizētus aprēķinus un tad tiks pieņemts gala lēmums.

Nekā Personīga aprēķini rāda, ka atkritumu izvešanas maksa var atšķirties ievērojami. Babītē tie ir 2,69 Ls par izvesto atkritumu kubikmetru. Jēkabpilī Salas novadā - 12 lati 93 santīmi - ir turpat piecas reizes vairāk.

Uzskatāmi redzams, ka pilsētās, kur konkursi netiek rīkoti tarifs ir augstāks.

Limbažos – 8 lati 27 santīmi par kubikmetru. Jelgavā 9,24 Ls. Cēsīs 8,20 Ls. Līvanos 11,63 Ls. Atkritumu izvešanas konkursi netiek rīkoti arī Ventspilī un Daugavpilī. Visās šajās pilsētās atkritumus izved pašvaldībām piederoši uzņēmumi.

Atkritumu maksas dinamika liecina, ka pēc konkursiem atkritumu izvešans tarifs var samazināties ievērojami. Tā Jūrmalā pēc konkursa tarifs no 7,6 latiem par kubikmetru samazinājās uz 2,96 Ls - par 61 %. Talsos no 8,95 uz 3, 91 latu. Salaspilī no 5,49Ls uz 2,59 latu.

Konkurence ļāvusi cenas samazināt arī Tukuma novadā - 3,91 Ls un Mārupē – 2,94 Ls par izvesto atkritumu kubikmetru. Arī Rīgā, kura sadalīta vairākās zonās konkurence ir spēcīga un cena salīdzinoši zema.

Tā, piemēram, šoruden izmaiņas skāra Saulkrastu pašvaldību. No trīm atkritumu izvedējiem palika tikai viens. Saulkrastu vadība uzskata, ka iedzīvotāji ir ieguvēji, jo tagad tiek piedāvāta iespēja atkritumus šķirot. Izvešanas tarifs gan esot dārgāks. Ja agrāk tas bija 5,40 Ls par kubikmetru. Tad tagad 6,90 Ls. Domes priekšsēdētājs uzsver, ka Saulkrastos ir sava specifika – pašvaldība teritorijas ziņā ir izstiepta, tādēļ SIA ZAAO kā labu atkritumu apsaimniekotāju viņi izvēlējās bez konkursa.

Saulkrastu mērs neslēpj, ka būtiski izvēlē par labu ZAOO bija pozitīvā reputācija kaimiņu rajonos. Lai gan visur - Valmierā, Limbažos un arī Cēsīs SIA ZAOO tarifs ir dārgs - virs astoņiem latiem par kubikmetru.

Savukārt Carnikavā par atkritumu izvešanu izsludināja konkursu – uzvarēja Eko Rīga, piedāvājot par 15 procentiem lētāku cenu kā iepriekš. 5,70 Ls par kubikmetru.

Tomēr Latvijas Lielo pilsētu asocācija uzkata, ka jāsaglabā pašreizējā sistēma, kad pašvaldība pati var izvēlēties atkritumu operatoru. Kā ieguvumu viņi min atkritumu izvešanas cenas izlīdzināšanu. Jo pateicoties pilsētām, var uzlikt samazināt atkritumu izvešanas tarifu arī lauku ciematos.

Pēc Māra Kučinska domām - atverot atkritumu izvešanas tirgu, radīsies vietas laukos, kur braukt pēc atkritumiem būs pārak dārgi un neizdevīgi, tāpēc to neviens nedarīs. Vēl arguments pret tirgus liberalizāciju esot fakts, ka daudzas pašvaldību atkritumu izvešanas kompānijas paņemušas valsts garantētus kredītus un izbūvējušas šķirošanas laukumus. Jautājums esot – kas maksās zaudējumus.

Vides un reģionālās attīstības ministrs uzsver, ka ministru kabineta noteikumi jāsakata kontekstā ar šonedēļ ministrijas publiskoto jauno atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu nākamajiem astoņiem gadiem. Viens no galvenajiem punktiem ir samazināt izgāztuvēs noglabāto atkritumu daudzumu un palielināt atkritumu šķirošanu. Sprūdžs noraida jebkādus Latvijas Lielo pilsētu asocācijas pārmetumus, ka lobētu atsevišķu firmu intereses.

Šonedēļ valdības sēdē gala lēmums netika pieņemts. Valdības sēdē abas puses pauda savus argumentus, taču nepārliecināja valdības vadītāju. Pašvaldību savienība biedēja premjeru ar vienu no jauno noteikumu punktiem, kas paredz, ka lielveikali paši varēs izvēlēties atkritumu izvedējus. Atbalstot to cietīšot iedzīvotāji, kuriem palielinās atkritumu izvešanas tarifu. Lai pārliecinātos vai tā ir taisnība ministru prezidents aicināja abas puses mēneša laikā sagatavot detalizētus aprēķinus.

Valdis Dombrovskis: «Kādam būs jākompensē zaudējumi. Pašlaik sarunas notiek emocionālā fonā. Vēl jāanalizē vai varam liberalizēt noteiktu tirgus segmentu, jo nez vai daudzivokļu mājās būs desmit mašīnas, kas brauks uz katru dzīvokli pēc atkritumiem...»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu