Kaili vīrieši -19 grādu salā skraida pa pludmali (44)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Regulāra peldēšanās ledusaukstā ūdenī ne tikai norūda ķermeni, bet arī uzlabo garastāvokli un paceļ pašapziņu. Transporta būvju inženieris Dmitrijs Ščelkonogovs (30 gadi) intervijā portālam TVNET piekrita pastāstīt, kā nonāca līdz ziemas peldēm un kā tās mainījušas viņa dzīvi. Viņš aicina arī citus cilvēkus, īpaši jaunos, pievienoties «roņošanai».

Sarunas sākumā Dmitrijs skaidro, ka pie ziemas peldēm cilvēki parasti nonākot, cenšoties uzlabot veselību, piemēram, atveseļojoties pēc smagas slimības.

Esot aplami domāt, ka visi «roņi» ir ar īpaši labiem gēniem un stipru veselību. Patiesība ir pretēja - ļoti daudz «roņu» ar ziemas peldēm cenšas sakārtot veselību. Turklāt mainoties ne tikai fiziskā pašsajūta, bet arī attieksme pret dzīvi. Peldētāji kļūst dzīvespriecīgāki un atvērtāki, mazinās saspringums un apātija.

Lai atslābinātos, daudziem cilvēkiem vajadzīgs alkohols un cigaretes, taču «roņiem» pietiek ar dažām minūtēm stindzinošā ūdenī.

Pelde ledainā ūdenī liek aizmirst par visiem darbiem un problēmām.
Ziemā peldēties var dažāda vecuma cilvēki. Dmitrijs uzskata, ka norūdīšanās vajadzīga arī bērniem
Ziemā peldēties var dažāda vecuma cilvēki. Dmitrijs uzskata, ka norūdīšanās vajadzīga arī bērniem Foto: no personiskā arhīva

Arī Dmitrijs par «roni» kļuva, veselības rūpju vadīts. Bērnībā un pusaudža gados puika daudz un nopietni slimoja, taču tagad veselības sarežģījumi viņu piemeklē daudz retāk un vieglākā formā – vairumu slimību izdodas uzvarēt jau dažu dienu laikā.

Daudzi pat netic, ka tik ātri esmu izārstējies.

Kādreiz, ejot laukā ziemas laikā, noteikti vajadzēja ģērbt siltu cepuri, šalli un mēteli, taču tagad nekas nenotiek, ja vienā kreklā 10 grādu salā pavada 15-20 minūtes. Pat šādās situācijās nav jāsatraucas par iespējamu saaukstēšanos.

Dmitrijs ziemas laikā nepeldas katru dienu. Dažkārt pietiekot ar reizi nedēļā. Sajūtot stīvumu un nepatīkamas sajūtas, vīrietis zina – ir laiks sportam, kustībām vai āliņģim
Dmitrijs ziemas laikā nepeldas katru dienu. Dažkārt pietiekot ar reizi nedēļā. Sajūtot stīvumu un nepatīkamas sajūtas, vīrietis zina – ir laiks sportam, kustībām vai āliņģim Foto: no personiskā arhīva

Vīrietis atsauc atmiņā, ka viņa dzīve būtiski mainījās pirms aptuveni 15 gadiem, kad ģimene no Jūrmalas pārcēlās uz Ķegumu. Lauku mājā vienīgais pieejamais ūdens bija akā pagalmā. Tāpēc jaunietis, kurš tieši tajā laikā sāka skriet krosus un nodarboties ar boksu, pēc skrējieniem aplaistījās ar auksto akas ūdeni, nevis gāja siltā dušā. Tādas vienkārši nebija.

Jau 15 gadu vecumā pusaudzis sāka peldēties līdz pat vēlam rudenim, taču vēl ilgus gadus skeptiski raudzījās uz kāpšanu āliņģī un peldi ziemas spelgonī.

Man tas, tāpat kā jums, likās kaut kas traks.
Parasti Dmitrijs āliņģī pavada 3-5 minūtes
Parasti Dmitrijs āliņģī pavada 3-5 minūtes Foto: no personiskā arhīva

Taču pirms četriem gadiem Dmitrija domas mainījās. Viņa draugs un treneris, kurš jau aptuveni 20 gadus bija pavadījis kā «ronis», aicināja paskatīties un piedalīties ziemas ūdens aktivitātēs. Toreiz ideja «iekrita galvā», taču ledainajā ūdenī pirmo reizi Dmitrijs iekāpa tikai pirms trīs gadiem.

Nebija tā, ka pēkšņi vienā dienā Dmitrijs aizbrauca uz jūru un metās iekšā āliņģī. Nē, viņš vienkārši nepārstāja vasarā sākto regulāro peldēšanos.

Viens no vīrieša hobijiem ir gleznošana. Rakstam pievienotajā galerijā varat aplūkot Dmitrija darbus
Viens no vīrieša hobijiem ir gleznošana. Rakstam pievienotajā galerijā varat aplūkot Dmitrija darbus Foto: no personiskā arhīva

Vīrietis uzskata – lai arī daudz «roņu» āliņģī kāpj smaidīgi un priecīgi, vairums tomēr sākumā izjūt nepatiku un pat sāpes no aukstā ūdens. Tā temperatūra svārstās no dažiem grādiem plusā līdz dažiem grādiem mīnusā.

Eiforija jau ir tikai tad, kad iznāk no ūdens.

Paralēli veselības uzlabošanai un saspringuma mazināšanai Dmitrijs min vēl kādu ekstrēmās peldēšanās plusu – tā ir iespēja sadraudzēties ar jaukiem un jautriem cilvēkiem. Īpaši svarīgi tas varētu būt vecākiem ļaudīm. Roņu pasākumos piedalās daudz 60, 70 un pat 80 gadu slieksni pārsniegušu cilvēku. Turklāt ne tikai kungi, bet arī dāmas.

Dmitrijs stāsta, ka labs sākums ziemas peldēm ir kontrastu dušas katra paša vannas istabā. Arī tās labi norūda organismu
Dmitrijs stāsta, ka labs sākums ziemas peldēm ir kontrastu dušas katra paša vannas istabā. Arī tās labi norūda organismu Foto: no personiskā arhīva

Dmitrija ziemas peldēšanos atbalsta arī viņa līgava. «Viņa priecājas par mani, atbalsta un brauc līdzi uz peldēšanu.

Reiz viņa tumsā turēja lukturi, kamēr es tīrīju āliņģi.

Taču no līšanas āliņģī draudzene pagaidām ir atturējusies.»

Toties vīrietis priecājas, ka ar savu piemēru izdevies ieinteresēt vairākus draugus.

Kādreiz viņš neticēja, taču laikā gaitā pārliecinājās, ka patiess ir teiciens: «Galvenā barjera ir galvā.»

Domājot par ziemas peldēm, galvenais ir nebaidīties no aukstuma, saaukstēšanās un sarežģījumiem.

Ja peldētājs domās sliktas domas, arī viņa imunitāte var reaģēt negatīvi.

Pārcensties nevajag!

«Ronis» atgādina, ka, peldoties ziemas laikā, jābūt īpaši uzmanīgiem. Ja ūdenī pavada pārāk ilgu laiku, organisms signalizē ar saaukstēšanos. Īpaši ātri pēc peldes jāģērbjas, ja pūš spēcīgs vējš.

Visekstrēmāk ir peldēties lielā salā un vējā.

Reiz peldēts arī -19 grādu salā. Toreiz Bulduros pūtis arī spēcīgs vējš. Bijis tik auksti, ka dažās sekundēs ūdens uz ķermeņa pēc peldes pārvērties ledū. Šādos apstākļos peldes var baudīt tikai pieredzējuši «roņi». Pretējā gadījumā var iedzīvoties pamatīgās veselības problēmās.

Lai arī ziemas peldes ir viens no Dmitrija hobijiem, viņš neslēpj, ka ļoti gaida vasaru un siltu laiku, kad cilvēki ir atvērtāki un dzīvespriecīgāki. «Drūmais laiks daudzus ietekmē negatīvi.»

Aicina visus pievienoties

Taču sarunu beidzam uz priecīgas nots. Dmitrijs aicina cilvēkus izmēģināt ziemas peldes. Viņš priecātos, ja «roņu» aktivitātes kļūtu par masveida atpūtas veidu. Īpaši gaidīti peldēšanās vietās esot jaunie cilvēki.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu