Atklāj recepti, kā ar prieku aplipināt apkārtējos (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Nevis čīkstēt, ka ir slikti, bet gan ķerties pašiem pie darba, lai sakoptu apkārtni un padarītu priecīgāku dzīvi. Par to pārliecināti Bieriņu apkārtnes aktīvisti, kuri portālu TVNET uzaicināja ciemos. Pie Rīgas robežas mītošie ļaudis lepojas ar savu mājvietu un ir pārliecināti, ka ar dzīvesprieku iespējams aplipināt arī apkārtējos.

Ar Bieriņu iedzīvotājiem Gundegu Kalendru, Aleksandru Briedi un Viesturu Gurtlavu tiekamies mākslinieka Induļa Rankas akmens dārzā, kas kļuvis par daudzu vietējo pasākumu centrālo vietu, tādu kā sirdi.

Netālu no parka dzīvojošais tēlnieks ārpus savas sētas sāka darboties pirms 30-40 gadiem, taču tieši pēdējos gados skulptūru parkā valda īpaša rosība. Te pulcējas ne tikai bērni-velosipēdisti, bet arī aktīvākie pusaudži, jaunās māmiņas un Bieriņu apkārtnes vecākie ļaudis.

Gundega, Aleksandrs un Viesturs apgalvo, ka Bieriņos dzīvo ļoti jauki, radoši un atsaucīgi cilvēki. Par to viņi pārliecinājušies, organizējot dažādus pasākumus.

Bieriņu iedzīvotāju zaļās aktivitātes cieši savijušās kopā ar jautru atpūtu un izklaidi
Bieriņu iedzīvotāju zaļās aktivitātes cieši savijušās kopā ar jautru atpūtu un izklaidi Foto: TVNET

Aleksandrs Briedis ir apkārtnes «velo dvēsele». Sirmais interešu pedagogs nepaguris darbojas ar bērniem un jauniešiem dažādās disciplīnās. Piemēram, ziemā iecienīts skijorings, bet velosipēdistu sezonai pat dots īpašs nosaukums «Riteņvasara». Tas esot populārākais «vietējais seriāls».

Daudzi Bieriņu iedzīvotāji lepojas ar savu dzīves vietu. Par to liecina arī īpašas uzlīmes uz viņu pasta kastītēm
Daudzi Bieriņu iedzīvotāji lepojas ar savu dzīves vietu. Par to liecina arī īpašas uzlīmes uz viņu pasta kastītēm Foto: TVNET

Savukārt māksliniece Gundega Kalendra stāsta par citām vietējo aktivitātēm, piemēram, apkārtnes sakopšanas talku, kas gadu no gada izvēršas par arvien lielāku un jautrāku notikumu.

Sākumā grābjamā, tīrāmā un sakopjamā materiāla apkārtnē bijis ļoti daudz. Taču laika gaitā vide Bieriņos kļuvusi arvien tīrāka un zaļā zona - sakoptāka. Tāpēc talkas pamazām «apaugušas» ar interesantiem atpūtas, izklaides un izzināšanas elementiem.

«No sākuma cilvēki piemēslo savu apkārtni un tādējādi idejiski tas aiziet mīnusos. Pēc tam viņi rīko talku, tiekot atpakaļ līdz nullei.

Bet ir stulbi palikt pie nulles. Vajag vēl kaut ko.

Tāpēc paralēli talkai mēģinām organizēt arī kaut ko no kultūras un izzinošām izklaidēm. Tas skan gudri, bet rezultātā ir vienkārši forši.»

Talkas pārvērstas par ģimenēm draudzīgiem pasākumiem, kuros visi kopā nedaudz pastrādā, bet pēc tam pievēršas kopīgai atpūtai. «Svarīgi nepārstrādāties. Cenšamies nestrādināt ļaudis ilgāk par divām stundām. Turklāt laika gaitā Mārupīte un visa apkārtne ir kļuvusi nesalīdzināmi tīrāka.»

Tā kā Bieriņu iedzīvotāju atsaucība un aktivitāte ir ļoti liela, sakopuši apkārtnes centrālās vietas, talcinieki labprāt dodas arī uz nomaļākām vietām.

«Bars ir liels, bet tas ir forši. Visi smaida, un visiem ir pacilāta sajūta.»

Pērn lielajā talkā piedalījās ap 500 cilvēku, turklāt aptuveni puse no viņiem bija bērni, kuri pēc piedalīšanās talkās turpmāk mēslo mazāk.

Mārupītes apkārtni rotā vietējo iedzīvotāju paštaisītie putnu būrīši
Mārupītes apkārtni rotā vietējo iedzīvotāju paštaisītie putnu būrīši Foto: TVNET

Paralēli talkām tiek piedāvātas arī citas interesantas aktivitātes, piemēram, putnu būrīšu veidošanas darbnīca. Pasākumu organizatori rūpējas arī par talcinieku vēderiem. Kāds vietējais restorāna darbinieks parūpējas par lielu smaržīgas zupas katlu, bet netālu esošā Drustu konditoreja cienā ar svaigi ceptiem gardumiem.

Savukārt Bieriņu pusē dzīvojošais pazīstamais Vēja Brāļu ordeņa prezidents Frīdis jeb Aivars Freimanis rūpējas par jautru mūziku.

Par tradīciju kļuvusi kopīga fotografēšanās
Par tradīciju kļuvusi kopīga fotografēšanās Foto: no personiskā arhīva

Visi šie pasākumi balstās uz vietējo iedzīvotāju aktivitātēm, un neviens par tām nesaņem nekādu naudu. «Tieši pretēji. Daudzi tajā iegulda savu laiku, darbu un naudu. Bet neviens par to nesūdzas. Cilvēku kļūst arvien vairāk.»

Brīvprātīgie izdod arī vietējo avīzīti un izveidojuši savu mājas lapu internetā.

Bieriņu mājas lapa

Kāpēc šīs aktivitātes ir vajadzīgas? Aleksandra atbilde uz šo jautājumu ir īsa – tas ir lokālpatriotisms. Bet Gundega atbild plašāk: «Prieks ir lipīgs. Ja tev pašam ir prieks, tu darbojies ar prieku un esi «pavilcies»,

tu pamazām aplipini arī pārējos un visi nāk ar prieku.

Nāk vecas tantiņas, ar vienu roku vilkdamas ķerru vai grābekli. Nāk puikas ar riteņiem un jaunās māmiņas ar ratiņiem.»

Gundega skaidro – ikviens grib dzīvot tīrākā un sakoptākā vidē, starp priecīgiem un smaidīgiem cilvēkiem. «Nevienam nepatīk čīkstētāji. Labāk pašiem darīt, nevis čīkstēt!»

Laivu brauciena prieki
Laivu brauciena prieki Foto: no personiskā arhīva

Lai palielinātu motivāciju un pašiem būtu interesantāk, izdomāti īpaši apbalvojumi, piemēram, par interesantāko mēslu atrašanu. Reiz puikas atraduši vecu matraci un, vēlēdamies par to saņemt novērtējumu, viņi to vilkuši vairākus kilometrus pa ielu.

Talkojot atrastas dažnedažādas mantas, piemēram, veci bērnu ratiņi, gultas, riepas, ledusskapji, rotaļlietas, grāmatas, trauki, maki.

Par aktivitātēm īpaši priecājas bērni
Par aktivitātēm īpaši priecājas bērni Foto: no personiskā arhīva

Apkārtnes iepazīšanai vietējie iedzīvotāji izdomājuši orientēšanās sacensības un pat īpašu spēli «Iepazīsti rajonu». Tās laikā var iepazīties un sadraudzēties ne tikai ar tuvējiem, bet arī tālākiem kaimiņiem. Tā ir iespēja saprast, ka

blakus dzīvo jauki, atsaucīgi un sakarīgi cilvēki, kurus var saukt par savējiem.

Saprotot, ka ar kopēju talku nepietiek, pirms vairākiem gadiem sākta kāda īpaša tradīcija – laivu brauciens pa Mārupīti. Parasti tas izvēršas par jautru atrakciju gan dalībniekiem, gan līdzjutējiem un skatītājiem.

Savukārt šogad nedēļu pēc talkas iecerēts vēl kāds pasākums - «blusu tirdziņš». Bieriņu iedzīvotāji ir aicināti iztīrīt savas garāžas un mājas, lai ar labām, taču pašiem nevajadzīgām lietām iepriecinātu citus.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu