Gaujas nacionālais parks svin 40 gadu jubileju (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Gaujas nacionālais parks, kas ir viena no Latvijas lielākajām un skaistākajām īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, šogad svin savu 40 gadu jubileju, tādēļ visa gada garumā tiks rīkoti daudzveidīgi pasākumi.

Jubilejas pasākumus, kas aicinās labāk iepazīt un izprast parka nozīmi un dabas vērtības, rīkos Dabas aizsardzības pārvalde ar sadarbības partneriem, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Rita Jakovļeva.

Tuvākās jubilejai veltītās aktivitātes notiks jau nākamnedēļ sadarbībā ar Siguldas novada domi «Radošuma nedēļas» laikā, kad divos diskusiju vakaros notiks sarunas par Gaujas nacionālo parku un tā vērtībām, atskatoties aizvadītajos 40 gados un ielūkojoties nākotnē.

Savukārt Lielās talkas dienā notiks Dabas aizsardzības pārvaldes un SIA «Siguldas minerālūdens» talkas pasākums pie Gūtmaņalas un Krimuldas pilsdrupām. Ievērojot to, ka «Siguldas minerālūdens» ražotie minerālūdeņi tiek iegūti no Gaujas nacionālā parka dzīlēm, kā veltījumu Gaujas nacionālajam parkam 40 gadu jubilejā uzņēmums ir radījis jaunu produktu - dzeramo ūdeni «Gauja». No katras pārdotās dzeramā ūdens «Gauja» pudeles viens santīms tiks ziedots Gaujas upes krastu sakopšanai nacionālā parka teritorijā.

Visa gada garumā jubilejas laikā tiks rīkoti vides inspektoru vadīti tematiski pārgājieni un laivu braucieni pa Gaujas nacionālo parku, liekot uzsvaru uz aktīvu un interesantu brīvā laika pavadīšanu dabā, taps Gaujas nacionālā parka 40 gadiem veltīta fotoizstāde, kas atspoguļos gan vēsturisko skatījumu, gan parka mūsdienu dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, kā arī tiks izdots Gaujas nacionālā parka jubilejai veltīts fotogrāfiju albums. Dažādos popularitāti ieguvušos Gaujas nacionālā parka objektos sadarbībā ar vietējiem uzņēmējiem un amatniekiem tiks rīkotas radošās darbnīcas.

Septembrī, kas ir Gaujas nacionālā parka dibināšanas mēnesis, notiks jubilejas gada galvenās aktivitātes - plašai publikai tiks rīkots dabas iepazīšanas pasākums ar orientēšanās elementiem, kurā apvienota veselīga atpūta ārpus telpām kopā ar dabas izzināšanas aktivitātēm par teritorijā esošām dabas vērtībām.

Tāpat septembrī Dabas aizsardzības pārvalde rīkos konferenci «Cilvēks un daba - Gaujas nacionālā parka pamatvērtības», lai godinātu gan cilvēkus, kas snieguši īpašu ieguldījumu nacionālā parka attīstībā, gan akcentētu parka esošās dabas vērtības un aktualizētu to saglabāšanas nepieciešamību.

Jubilejas gada kulminācija notiks 14.septembrī, kad norisināsies centrālais Gaujas nacionālā parka 40 gadu svētku pasākums pie Gūtmaņalas.

Par Gaujas nacionālā parka dibināšanas dienu uzskatāms 1973.gada 14.septembris. Nacionālā parka dibināšanas mērķis ir aizsargāt maz pārveidotas dabas teritorijas, ko raksturo liela bioloģiskā daudzveidība, iežu atsegumi un reljefa formu dažādība, avoti, gleznainas ainavas un neskaitāmi dabas un kultūras pieminekļi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu