Radīta mākslīgā gaļa. Cena pagaidām astronomiska: 250 tūkstoši par 143 gramiem (79)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: maastrichtuniversity.nl

Nākamajā pirmdienā Londonā tiks apēsts hamburgers, kura gaļa izaudzēta laboratorijā no cilmes šūnām. Nepilnus 150 gramus smagās mākslīgās gaļas radīšanai iztērēti 250 tūkstoši britu mārciņu. Portāls TVNET lūdza par to izteikties Tartu Universitātes profesoru Indriķi Kramu.

Viņš skaidroja, ka jebkurā daudzšūnu organisma šūniņā ir atrodama ģenētiskā informācija par to, kādai būt šā organisma iekšējai un ārējai «arhitektūrai».

Tomēr tās lietas ir tik sarežģītas, ka šobrīd tikai cilmes šūnām var likt dalīties tā, lai augšanas procesā rastos kādi noteikti audi vai pat orgāni.

Pētnieciskie panākumi darbā ar cilmes šūnām mums ļauj cerēt uz tādu transplantējamo orgānu iegūšanu, kurus cilvēka ķermenis neatgrūdīs un pieņems kā savējos.

Tieši ar šādu biotehnoloģiju palīdzību iegūts arī slavenais Londonas hamburgers.

Vai to vispār var ēst?

Profesors piekrita, ka daudziem var rasties jautājums, vai tāds ēdiens ir kas normāls un principā ēdams.

Viņš pauda uzskatu, ka hamburgera radīšana no cilmes šūnām šobrīd nav nekas cits kā reklāmas triks un pieteikums pārtikas problēmu risināšanai nākotnē.

Kurš gan par 143 g gaļas šķēli būtu gatavs maksāt 250 tūkstošus?
Foto: maastrichtuniversity.nl

Cena ir tik augsta tikai tāpēc, ka audu audzēšana no cilmes šūnām ir lēns process, kura pamatā ir augstāko kvalitātes standartu nodrošināšana.

«Tā arī varētu būt atbilde - vai Londonas hamburgers ir kvalitatīvs un veselībai nekaitīgs, vai arī tas ir kas aizdomīgs.

Domāju, ka tam nav nekādas vainas, bet šādu gaļu mēs nekad nepirksim, jo tā nemaz nav domāta tirgum un caurmēra patērētājam.»

Drīz būs pieejama arī masveidā

Tomēr Krams atzina, ka jautājums par kvalitāti un ēšanas drošību noteikti būs aktuāls tad, kad šāda veida pārtika tiks radīta masveidā.

«Ja šobrīd mēģenēs augošajiem audiem tiek piegādātas visaugstākās kvalitātes barības vielas, tad masveida ražošanas apstākļos to nodrošināt būs daudz grūtāk. Taču tā jau ir nākotnes problēma!»

Tiesa gan - nākotne jau klauvē pie durvīm!

Profesors atturējās izteikties par mākslīgā gaļas gabala garšu: «Vienkārši nespekulēšu, jo, šķiet, ka tas ir vairāk par gastronomisko gaumi un kulināro mākslu.»

Ar mākslīgās gaļas gabala audzēšanu nodarbojās Nīderlandes zinātnieki Māstrihtas universitātē. Hamburgers, kura sastāvā būs mākslīgi audzētā liellopu gaļa, jau ieiet vēsturē.

Mākslīgā gaļa pārdošanā varētu parādīties tuvāko desmit gadu laikā.

Ko Tu domā par šādu gaļu? Vai Tu to ēstu un kāpēc?

Raksti komentāros!

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu