Vides aktīvisti noliek simbolisku vainagu pie ASV vēstniecības (125)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Protestējot pret ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) izplatību pasaulē un agrokompānijas «Monsanto» darbības stratēģiju, aptuveni desmit vides aktīvisti šopēcpusdien Rīgā nolika simbolisku sēru vainagu pie ASV vēstniecības. Uz Vides aizsardzības kluba pārstāvju organizēto piketu bija pulcējušies dažāda vecuma cilvēki. Akcija noritēja Valsts policijas darbinieku uzraudzībā bez jebkādiem starpgadījumiem.

Simboliskajā sēru vainagā bija iestrādāta lente, uz kuras latviešu un angļu valodā rakstīts «Monsanto upuru piemiņai». Upuri šajā gadījumā esot zaudētās kultūraugu šķirnes, paskaidroja piketētāji.

Blakus vainagam vides aktīvisti nolika arī dažas svecītes. Piketa laikā domubiedri tika cienāti ar pupām.

Kā ziņots, šodien visā pasaulē tiek rīkota akcija «Maršs pret Monsanto», kas vēršas pret «Monsanto» kompāniju. Piketi, protesta gājieni un cita veida pasākumi notiek dažādās valstīs un pilsētās, protestējot pret agrokompānijas «Monsanto» vēlmi monopolizēt pārtikas un sēklu tirgu, apspiest demokrātiju un cilvēktiesības visās pasaules valstīs.

Arī «Oranžais aģents» - viens no Monsanto produktiem

Kopš dibināšanas 1901.gadā uzņēmumam bijušas neskaitāmas tiesu prāvas tā ražoto indīgo produktu dēļ. «Šīs kompānijas noziegumu sarakstā ir ķīmiskais ierocis ar nosaukumu «Oranžais aģents», ko ASV armija izmantoja Vjetnamas kara laikā tropisko mežu iznīcināšanai, cīnoties ar Vjetnamas partizāniem. Šīs teritorijas joprojām ir saindētas, vietējie iedzīvotāji slimo un mirst no šo ķimikāliju izraisītām slimībām,» iepriekš klāstīja Vides aizsardzības kluba pārstāvji.

«Monsanto» radītie agroķīmiskie līdzekļi, tostarp arī Latvijā plaši izplatītais «Raundaps», ir kaitīgi cilvēka veselībai. Šīs agroķīmiskās lauksaimniecības metodes veicināja plašu monokultūras lauku izveidošanu, mazo lauksaimnieku bankrotu, zemes noplicināšanu un eroziju, daudzu ciematu un citu apdzīvotu vietu iznīcināšanu, kā arī daudzu senu kultūraugu šķirņu iznīkšanu.

Tomēr visbīstamākā tendence agrokompānijas «Monsanto» darbībā ir vēlme visai pasaulei uzspiest ĢMO sēklas un pārtiku, jo tā ir pagaidām vienīgā reālā iespēja monopolizēt sēklu un pārtikas tirgus ar patentu sistēmas palīdzību. Pat ja ĢMO būtu nekaitīgi veselībai, monopols pārtikas tirgū ir ļoti nopietns drauds jebkuras valsts un nācijas suverenitātei, padarot to atkarīgu no privāti kontrolētām korporācijām, pauda piketa rīkotāji.

Komentāri (125)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu