Atjaunojot māju, vīrietis uzzina par svina draudiem (113)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Darbojoties ar krāsām, kas satur svinu, jābūt ļoti uzmanīgiem. Svins ir smagais metāls, kas var negatīvi ietekmēt cilvēku veselību. Eksperts akcentē, ka svinu un svina savienojumus saturošu pigmentu lietošana krāsās mūsdienās ir stipri ierobežota. Bet jābūt piesardzīgiem, ja nepieciešams noņemt svinu saturošu krāsu, piemēram, no vecām durvīm.

Daloties pieredzē ar svinu saturošas krāsas izmantošanu mājsaimniecībā, lasītājs Andris raksta: «Vēlējāmies mājās veikt nelielu projektu - atjaunot durvis. Domāts, darīts: sekojot daudzajiem padomiem internetā, nopirkām industriālo fēnu un ķērāmies pie darba.

Kad darbs jau bija sākts, kaut kā nejauši uzgāju informāciju internetā par draudiem, ko rada svinu saturošas krāsas.

Uzreiz darbu pārtraucām un veicām durvju krāsas analīzi. Tā tik tiešām satur svinu. Ņemot krāsu nost no durvīm, lai cik piesardzīgi to darītu, rodas putekļi, no kuriem tikt vaļā ir ļoti grūti, un

šie putekļi ir ļoti bīstami bērna veselībai, bet arī pieaugušajiem.

Mani mazliet biedē fakts, ka šāda problēma nav pietiekami apzināta, jo internets ir pilns ar forumiem par to, kā atjaunot veclaicīgus logus, durvis, mēbeles u.tml, bet, ņemot vērā to, cik niecīgs daudzums putekļu ir vajadzīgs, lai paaugstinātu svina līmeni asinīs, visur vajadzētu būt brīdinājumam, ka tas ir bīstams pasākums un ka principā to nav vērts darīt, ņemot vērā riskus.

Tomēr notiek daudz logu un durvju maiņu, bet nekad neesmu saskāries ar to, ka kāds no meistariem apzinātos šos riskus.

Runāju ar paziņām, kas darbojas šajā sfērā, bet tie arī tikai rausta plecus un neko par šādiem riskiem nezina.

Interesējoties par šo tēmu, noskaidroju, ka

krāsu, ja tā satur svinu, aiztikt nedrīkst vispār.

Ne slīpējot, ne ar karstu gaisu, ne ar uguni, ne zāģējot, ne plēšot.

Piesārņojums, kas rodas, ir vienkārši pārāk bīstams. Pat ja meistars nodrošinās pats ar kārtīgu pilnas sejas masku, putekļi, kas rodas un paliek mājoklī, ir bīstami, jo tie nonāk gaisā un bērni, bāžot rokas mutē, uzņem svinu vistiešākajā veidā.

Svins ir smagais metāls, kas paliek ķermenī uz ilgu laiku un ietekmē dažādus orgānus,

visvairāk centrālo nervu sistēmu.

Problēmu esmu sev radījis nezināšanas dēļ, bet mani biedē fakts, ka par to cilvēki principā nezina.

Pat kontaktējoties ar Veselības inspekciju, viņi brīnījās, ka vispār saņem šādus jautājumus, bija arī grūti dabūt kaut kādus valstī noteiktos normatīvus.

Telefona sarunā ar personu, kas atbild par krāsām, pat ieteica krāsu noņemt ar fēnu (to nedrīkst darīt). Pagāja arī laiks, kamēr atradu, kur veikt testu krāsai, un tur arī man paskaidroja, ka principā neviens par šādām lietām neinteresējas.

E-pastā valsts iestāde man atbildēja, detalizēti norādot, ka šāda veida darbi ir jāuztic profesionāļiem, bet, kur tādus profesionāļus var atrast, nenorādīja. Latvijā, protams, tā nav pārāk izplatīta problēma, jo mums nav tik daudz koka māju, taču es uzskatu, ka svinu saturošas krāsas ir atrodamas visur un sabiedrībā būtu jābūt vairāk zināšanām par šiem riskiem, tieši nelabojamo seku dēļ, ko rada saindēšanās ar svinu.

Kaut vai pērkot fēnu veikalā, pārdevēji taču varētu paskaidrot par šo problēmu.

Svina testi asinīm ir dārgi, un rezultāts ir jāgaida 3 – 4 nedēļas.

Ar šo visu gribu pateikt –

neaiztieciet vecas krāsas, tas nav to vērts.

Krāsas noņemšana ir ļoti bīstams process un rada bīstamu piesārņojumu. Es par šo lietu nezināju un iemācījos, tikai pieļaujot kļūdu, bet gribētu, lai citiem ar to nav jāsaskaras. Krāsas noņemšana ir daudz kaitīgāka, nekā mēs iedomājamies, un rada ilgtermiņa problēmas.

Ceru, ka jūs par šo tēmu kaut ko uzrakstīsiet un publicēsiet, lai cilvēki, kas meklē veidus, kā atjaunot skaistās durvis, palodzes un logus, uzdurtos brīdinājumam, par to, cik bīstami tas ir un ka to darīt nevajag.»

Ko saka eksperts?

Lai noskaidrotu eksperta viedokli par svinu saturošām krāsām, TVNET sazinājās ar Rīgas Tehniskās universitātes Polimēru materiālu tehnoloģijas katedras asociēto profesoru Laimoni Māleru.

Viņš skaidroja, ka svinu saturoši pigmenti tika plaši lietoti, lai piešķirtu pārklājumam vajadzīgo toni un (kas ir svarīgāk) lai nodrošinātu krāsu pretkorozīvās īpašības, pārklājot metālu.

«Tas, ka ir pozīcijas, kur šos pigmentus krāsās joprojām krāsu ražotāji lieto, ir fakts. Tikai šobrīd Eiropas regulu un normatīvo prasību gaismā ražotājs to nedrīkst slēpt.»

Viņš vērsa uzmanību, ka Latvijā ir spēkā Latvijas būvnormatīvs LBN 007-10 «Nekaitīguma prasības būvēm». Saskaņa ar šo normatīvu (MK noteikumi Nr. 1031, no 09.11.2010.), norādīts, ka būvdarbos nedrīkst izmanot materiālus (t.s. krāsas), ja svins vai tā savienojumi pēc svara pārsniedz 0,02%. Svinu un svina savienojumus saturošus pigmentus krāsās atļauts lietot, tikai restaurējot vēsturiskas būves, mākslas darbus u.tml. Tādējādi var teikt, ka

šādu pigmentu lietošana krāsās mūsdienās ir stipri ierobežota.

Kā noņemt svinu saturošu krāsu?

Ja nepieciešams noņemt svinu saturošu krāsu, piemēram, no durvīm, eksperts iesaka šīs durvis izcelt no ailes. Tad laukā, tālāk no cilvēkiem, pašam lietojot drošu un pietiekoši blīvu sejas masku, šī krāsa mehāniski jānoņem.

Slīpēšanas putekļi iespēju robežās ar putekļusūcēju tieši no slīpēšanas vietas jāsavāc.

«Slīpēšanas putekļi vai krāsas gabaliņi, protams, nav «dzīvs» svins, šā pigmenta sīkie graudiņi ir ietverti pārklājuma plēvi veidojošajā matricā un tiešs kontakts ar svinu, pārklājumam pieskaroties, nav iespējams. Taču ieelpot šo krāsu putekļus, protams, nav vēlams. Varbūt iespējams veco krāsu noņemt ar kādu griezošu instrumentu kopā ar koka skaidu, piemēram, noēvelējot,» Mālers aicināja.

Vienmēr vērts pārdomāt, vai tiešām nepieciešams veco krāsu noņemt.

Var klāt virsū citu - tādu, kas kaitīgus pigmentus nesatur, protams, iepriekš virsmu izlīdzinot.

Viņš arī pauda viedokli par krāsas noņemšanu ar karstā gaisa fēnu. Tas der gadījumā, ja ir jānoņem termoplastiskā krāsa (tāda, kas augstā temperatūrā kļūst mīksta). Izmantojot fēnu, netiek radīti putekļi, attiecīgi cilvēks svina daļiņas nevar ieelpot.

Komentāri (113)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu