Pilsētnieka dārziņš uz istabas palodzes (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/JessicaReeder

Pienācis pavasaris un laiks, kad ir vēlams uzturā lietot vitamīniem bagātu pārtiku, jo ziemā organisms tos ir krietni patērējis. Daudziem nav iespējas audzēt savus dārzeņus un zaļumus, jo nav lauku vai dobes, kur to darīt. Tāpēc biedrības «Latvijas dārznieks» eksperte Mārīte Gailīte TVNET stāsta, kā pilsētnieks var izaudzēt pats savus zaļumus pilsētas dzīvoklī.

 
Foto: flickr.com/yoppy

Kad var sākt audzēt ēdamos augus uz palodzēm?

Dārzkopības eksperte Mārīte Gailīte norāda, ka zaļumus var sākt audzēt jau oktobrī vai novembrī. «Kad laukā beidzas raža, tos uzreiz var sākt audzēt mājās uz palodzes,» stāsta eksperte.

 
Foto: flickr.com/Jeremy Noble

Kāda vieta jāizvēlas, lai mājās audzētu stādus?

Eksperte norāda, ka gada laikā istabā var izaudzēt zaļumus divas līdz trīs reizes. Gailīte piebilst, ka vietas izvēle, audzējot zaļumus telpās, nav liela. Viņa iesaka audzēt tieši uz virtuves palodzes, jo tā būs ērtāk un vieglāk atcerēties zaļumus aplaistīt un virtuvē parasti ir siltāks nekā citās istabās. Eksperte stāsta, ka pārsvarā visiem virtuvē ir gāzes plīts, kas degot izdala ogļskābo gāzi, kas augiem nāk par labu.

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Ko var izaudzēt istabā?

Mārīte Gailīte norāda, ka telpās var izaudzēt sīpollokus, biešu lapas, pētersīļus un selerijas. Ir iespēja izaudzēt arī ķiploku zaļumus, bet Latvijā tie nav iecienīti. Viņa piebilst, ka papildus mājas saimniekam ir iespēja diedzēt jeb steidzināt sēklas. Tātad mājās var arī audzēt zirņus, pupas un citus stādus. Tikai, lai izaudzētu šādus stādus, nepieciešami siltumnīcas apstākļi.

Gailīte arī piebilst, ka pavasarī balkona kastēs var iestādīt arī garšaugus, kurus veikali pārdod podiņos ar visām saknēm. Labi kopjot, tie var augt pat līdz vasaras beigām.

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kas ir nepieciešams, lai varētu izaudzēt stādus?

Eksperte stāsta, ka istabā stādus vislabāk audzēt uz palodzēm, var arī balkona kastēs. Viņa norāda, ka var audzēt podiņos, bet, tā kā pārsvarā istabā ir diezgan šauri, balkona kastes ir vispiemērotākās. Gailīte arī piebilst, ka nav vērts sēklu uzreiz likt lielā podā, kastē vai citā traukā, jo tad sēkla dīgstu lēnāk. Viņa norāda, ka gurķiem, tomātiem, paprikām vai salātiem sākotnēji jāizaudzē dēsti, bet vēlāk tie jāpārstāda pastāvīgā vietā: dobē, balkona kastē vai citā lielākā podā.

 
Foto: flickr.com/Rawtarian

Kā pareizi iesēt un kopt?

Gailīte piebilst - lai izaudzētu labus stādus, ir nepieciešams Latvijā ražots kūdras substrāts bez kompostu, sapropeļa, dūņu vai zemes piemaisījumiem. Kūdra ir jāsaber traukos, kur audzēs stādus. Tālāk tikai augs ir jālaista ar tīru dzeramo ūdeni un jāgaida raža.

 
Foto: flickr.com/ Frédérique Voisin-Demery

Ko var iesākt ar izaudzēto pašmāju ražu?

Latvijas biedrības «Latvijas dārznieks» eksperte Mārīte Gailīte norāda, ka izaudzētos zaļumus vislabāk ēst svaigus. Protams, tos var arī pievienot jau pie gatava ēdiena vai gatavojot maltīti.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu