Ķīnas pilsētā iepērk ūdeni pudelēs toksiska krāna ūdens dēļ

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ķīnas ziemeļrietumu pilsētā Laņdžovā ūdensvada ūdenī ir konstatēta pārmērīgi augsta toksiskās ķimikālijas benzola koncentrācija, un tas pamudinājis iedzīvotājus iepirkt dzeramo ūdeni pudelēs, piektdien ziņoja valsts mediji.

Ceturtdien un piektdien veiktos testos Gaņsu provinces galvaspilsētas Laņdžovas krāna ūdenī tika konstatēti 200 mikrogrami benzola uz litru, kas 20 reizes pārsniedz valstī pieļaujamo līmeni, vēstīja oficiālā ziņu aģentūra «Sjiņhua», atsaucoties uz vietējām vides aizsardzības iestādēm.

Benzols ir aromātisks bezkrāsains šķidrums, kas kā izejviela tiek izmantots naftas ķīmijas rūpniecībā. Cilvēkiem nonākšana kontaktā ar šo ķimikāliju palielina vēža un citu slimību risku.

Daļā pilsētas tika pārtraukta ūdensapgāde, un iedzīvotāji steidzās uz lielveikaliem iepirkt dzeramo ūdeni pudelēs, vēstīja valsts ziņu aģentūra «China News Service».

Laņdžovas vides aizsardzības birojs paziņoja, ka tas izmeklē piesārņojuma avotu un ka tiek plānoti jauni testi.

Ūdensapgādes uzņēmums «Veolia Water» paziņoja, ka ūdens toksiskumu var būt izraisījuši ķīmisko rūpnīcu izmeši, nevis piesārņojums Huanhē (Dzeltenajā upē), kura plūst caur šo pilsētu.

Daudzi ūdensceļi Ķīnā ir ievērojami piesārņoti ar toksiskiem notekūdeņiem no rūpnīcām un fermām pēc vairāk nekā 30 gadu ilgas straujas ekonomiskās izaugsmes un vides aizsardzības likumu nepilnīgas īstenošanas dēļ.

2012.gada februārī no kravas kuģa izplūda skābe Ķīnas garākajā upē Jandzi, piesārņojot ūdens krājumus ūdensvados un izprovocējot dzeramā ūdens pudelēs pirkšanas bumu. Mēnesi pirms tam kļuva zināms, ka Guansji provincē rūpnīcas piesārņojušas dzeramā ūdens krājumus ar kadmiju un citām toksiskām vielām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu