EP rosina plastmasas maiņu patēriņu samazināt par 80% (11)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien pieņēma noteikumus, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm līdz 2019.gadam ir vismaz par 80% jāmazina plastmasas maisiņu patēriņš, EP preses dienests Latvijā.

Deputāti jaunajos noteikumos, kas tika pieņemti ar 539 balsīm par, 51 pret un 72 atturoties, mudina dalībvalstis uzlikt nodokļus un nodevas plastmasas maisiņiem, ierobežojot vai aizliedzot to lietošanu mazumtirdzniecībā.

«Plastmasas iepakojumu maisiņi rada ievērojamas vides problēmas, jo īpaši ūdenstilpņu un ūdens ekosistēmu piesārņojumu,» uzsvēra deputāti.

«Deputāti trešdienas balsojumā prasa noteikt saistošus mērķus plastmasas maisiņu un plastmasas atkritumu apjoma mazināšanai. Kā dažas dalībvalstis to jau apliecinājušas, radikāla maisiņu apjoma mazināšana ir reāli iespējama, īstenojot pārdomātus pasākumus. Plāno maisiņu izņemšana no apgrozības ir viegli īstenojams risinājums visaptverošajai vides piesārņojuma problēmai ar plastmasas atkritumiem,» sacīja par noteikumiem atbildīgā EP deputāte Margrete Aukena no Dānijas, kas sagatavoja ziņojumu par šo jautājumu.

EP atbalstītie noteikumi paredz plastmasas maisiņu patēriņu blokā samazināt uz pusi līdz 2017.gadam un par 80% līdz 2019.gadam salīdzinājumā ar 2010. gada patēriņu.

ES visvairāk patērē tieši «plānos» plastmasas maisiņus (kuru biezums nepārsniedz 50 mikronus). Tos, atšķirībā no biezākiem maisiņiem, daudz retāk izmanto atkārtoti un daudz biežāk izmet atkritumos, arī mēslojot vidē, liecina EP ziņojums.

Samazinājums neattiektos uz ļoti plāniem maisiņiem, ko lieto, piemēram, jēlas gaļas, zivju vai piena produktu iepakošanai.

«Dalībvalstīm būtu jāizmanto tādi ekonomiskie instrumenti kā nodokļi un nodevas, un pasākumi, lai nodrošinātu, ka uzņēmēji, kas tirgo pārtiku, neizsniedz bezmaksas plastmasas iepirkumu maisiņus, izņemot iepriekš minētos pavisam plānos jēlajai gaļai, zivju un piena produktiem. Savukārt maisiņus, ko lieto augļu, dārzeņu un saldumu iesvēršanai, līdz 2019.gadam maisiņi jāaizvieto ar pārstrādāta papīra iepakojumu vai bioloģiski noārdāmiem vai kompostējamiem materiāliem,» rekomendēja EP.

Jaunākie statistikas dati liecina, ka 2010.gadā ikviens ES iedzīvotājs izmantojis aptuveni 198 plastmasas maisiņus, no kuriem 90% bija «plānie». Tos otrreizēji lieto daudz retāk nekā biezākos maisiņus, un to patēriņam ir tendence pieaugt. Eiropas Komisija lēš, ka 2010. gadā vairāk nekā astoņi miljardi plastmasas maisiņu nonāca atkritumos.

EP savu nostāju un ierosinājumus ir apstiprinājis pirmajā lasījumā, tādēļ vienošanās ar dalībvalstīm par direktīvas galīgajām aprisēm būs nākamā EP sasaukuma deputātu, kas tiks ievēlēti maijā, ziņā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu