Klimata izmaiņām nāksies pielāgoties, nevis meklēt cēloņus (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā tuvākajā laikā nāksies runāt par to, kā pielāgoties klimata pārmaiņām, nevis meklēt cēloņus, kas izmaiņas vidē izraisa, uzskata pazīstamā raidījuma «Vides Fakti» veidotāji.

«Zinātnieki, politiķi var strīdēties, vai pie vainas cilvēku bezatbildīga rīcība vai cikls dabā, bet uz to būs jāreaģē,» šonedēļ raidījuma veidotāju tikšanās laikā ar skatītājiem, kas notika Eiropas Savienības mājā, sacīja režisors Andis Mizišs.

Piemēram, Latvijā jau manīti dzīvnieki, kas te nekad iepriekš nav bijuši, - šakāļi, iespējamas izmaiņas arī lauksaimniecības kultūrās.

«Mums arvien vairāk nāksies domāt nevis kā apturēt [globālo sasilšanu], bet kā pielāgoties. Pielāgošanās būs lielākā problēma, par to šobrīd runājam vismazāk. Piemēram, spītīgi mēģina sēt kādu kultūru, bet tā vairs neaugs. Ir satraukums, ka varētu būt nopietns kaitēkļu uzbrukums. Meklējam cēloņus, liekas, kad tos atradīsim viss būs kārtībā, bet tas iemesls jau vairs nebūs svarīgs,» sprieda raidījuma veidotājs.

Viņš minēja, ka turpmākajos «Vides Faktu» raidījumos daudz nāksies runāt par oglekļa dioksīda samazināšanu.

«Domāju, ka tuvāko piecu desmit gadu laikā tas parādīsies likumu un noteikumu formā, kad būsim spiesti vai motivēti izvēlēties videi draudzīgākas tehnoloģijas, sākot ar mājsaimniecībām un uzņēmumiem,» sacīja režisors.

Raidījuma vadītājs biologs Māris Olte savukārt, atbildot uz jautājumu par aktuālākajām vides problēmām, prognozēja, ka pastiprināti nāksies skaidrot jautājumu par ūdeņu apsaimniekošanu, ko no 2017.gada nodos pašvaldībām, lai saprastu, ko tas nozīmēs.

Raidījuma veidotāji norādīja, ka, stāstot par vides jautājumiem, nevar būt radikāli galēji, jo visi tomēr dzīvojam modernu dzīvi, nevaram no visa atteikties un teikt, ka «tagad grauzīsim tikai pumpurus un staigāsim lina apģērbā, bet tas uz ko esam aicinājuši, saprast, cik šajā vietā un apstākļos esi atbildīgs kopumā pret vidi».

Otrdien Eiropas Savienības mājā neformālā gaisotnē bija iespēja tikties ar TV raidījuma «Vides Fakti» komandu – raidījuma vadītāju Olti, režisoru Mizišu un sižetu autori Aigu Skrīveri. Raidījums pastāv jau sešpadsmit gadu un to var redzēt Latvijas Televīzijā. «Vides Faktu» veidotāji uzskata, ka ir kļuvuši par vienu no atpazīstamākajiem televīzijas raidījumu zīmoliem Latvijā. Vidējais skatītāju skaits vienam raidījumam ir 70 - 75 tūkstoši. Nākamajā sezonā veidotāji sola vairāk izmantot gadu laikā iegūtās zināšanas, kā parādīt dabā mītošos putnus un dzīvniekus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu