LU Botāniskajā dārzā jau plaukst magnolijas (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā pavisam drīz jau sāks ziedēt magnolijas, Lieldienu laikā tās jau plaukst, pastāstīja LU Botāniskā dārza direktore Anta Sparinska.

Pašlaik plaukst zvaigžņu, Kobus un Lēbnera magnolijas. Visas ir Āzijas izcelsmes un zied pirms lapu parādīšanās – lieliem, baltiem un maigi rozā ziediem. Dabā magnoliju dzimtas koki aug Dienvidāzijā un Ziemeļamerikā, galvenokārt tropu un subtropu joslā, un Latvija ir viens no tālākajiem ziemeļu punktiem, kur iespējams audzēt atsevišķas izturīgākās sugas un šķirnes. LU Botāniskajā dārzā lauka ekspozīcijā ir 15 dažādas sugas un šķirnes magnolijas. Koki ir līdz pat 50 gadu veci, tādēļ tagad tie apskatāmi visā krāšņumā, norādīja Botāniskajā dārzā.

Sparinska informēja, ka pašlaik Acāliju mājā zied vēlu plaukstošās acālijas, visā dārzā no zemes spraucas dažādi asni, kokiem un krūmiem plaukst lapas, zied forsītijas. Pēc magnolijām kārta ziedēt būs rododendriem.

Viņa sacīja, ka LU Botāniskā dārza kolekcija tiek atjaunota nepārtraukti. Dārzs sadarbojas ar vairāk nekā 400 botānisko dārzu visā pasaulē, ar kuriem apmainās ar augu sēklām.

Vispirms jauniegūtās sēklas iesēj, lai pārbaudītu, kā augi konkrētajos apstākļos aug, un, ja viss norit veiksmīgi, augi tiek izvietoti apskatei. Tādā veidā LU Botāniskā dārza kolekcijā katru gadu ienāk vairāk nekā 100 jaunu augu.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu