Igaunijā un Vidzemē ugunsbīstamība sasniedz visaugstāko līmeni

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ugunsbīstamība vietām Igaunijā un Vidzemē jau sasniegusi visaugstāko līmeni, un šonedēļ sausums kļūs vēl lielāks, brīdina Igaunijas Vides aģentūra.

Saskaņā ar tās aprēķiniem ugunsbīstamība Igaunijā un Vidzemē patlaban atbilst ceturtajai un piektajai - visaugstākajai - klasei, kas nozīmē ļoti augstu ugunsgrēku izcelšanās un izplešanās risku.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienests ugunsbīstamības noteikšanai izmanto citādu klasifikāciju, un saskaņā ar to datiem ugunsbīstamība mežos atbilst trešajai un ceturtajai klasei, kas nozīmē augstu meža ugunsgrēku risku.

Jau ziņots, ka šonedēļ Latvijā pastiprināsies sausums, gaisa relatīvais mitrums dažās pēcpusdienās noslīdēs zem 20 procentiem. Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm vienīgais lietus būs dažas pērkona lietusgāzes otrdien Latgalē. Valsts lielākajā daļā visa nedēļa paies bez nokrišņiem, debesis būs pārsvarā skaidras.

Aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests piedalījies 47 meža ugunsgrēku dzēšanā. Lielākā daļa meža ugunsgrēku saistīti ar kūlas dedzināšanu.

Saskaņā ar Valsts meža dienesta apkopoto informāciju šogad jau līdz 15.aprīlim uguns Latvijā bija izpostījis lielākas meža platības nekā dažos iepriekšējos gados visa gada garumā.

Uzturoties mežā, visiem iedzīvotājiem jāievēro ugunsdrošības noteikumu prasības. Lai ierobežotu meža ugunsgrēku izcelšanās iespējas, ir noteikti daži aizliegumi un ierobežojumi, par kuru neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību.

Uzturoties mežos un purvos, aizliegts nomest degošus sērkociņus, izsmēķus vai citus gruzdošus priekšmetus, kurināt ugunskurus, dedzināt atkritumus, braukt pa mežu un purvu ārpus ceļiem ar mehāniskiem transportlīdzekļiem, kā arī aizliegts veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku, atgādina Valsts meža dienests.

Ugunsbīstamībai sasniedzot augstāko līmeni, pašvaldības var aizliegt veikt mežizstrādi un citu saimniecisko darbību mežos un purvos, kā arī aizliegt apmeklēt mežus un purvus. Šādi drošības pasākumi parasti tiek ieviesti tikai vasarā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu