Lielajā talkā piedalījušies vairāk nekā 160 000 cilvēku (55)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Lielajā talkā piedalījušies vairāk nekā 160 000 cilvēku, informēja pasākuma rīkotāji. Pērn, ka talciniekus nelutināja laika apstākļi, Lielajā talkā pulcējās 85 000 cilvēku, bet pirms tam talkotāju skaits tuvojās 200 000 cilvēku.

Jau tradicionāli, liela daļa talcinieku pēc sakopšanas darbiem neizklīst un turpina izbaudīt saulaino dienu, kopīgi atpūšoties. Lielā talka oficiāli noslēdzās plkst.15, tomēr sakopšanas un labiekārtošanas darbi daudzviet vēl turpinās.

Lielās Talkas darba grupas vadītāja Vita Jaunzeme pauž prieku par tik lielu iedzīvotāju aktivitāti: «Apbraukājot daļu no talkošanas vietām un redzot, cik aktīvi, smaidīgi un čakli šodien ir talkotāji, es varu teikt, ka Lielā talka šogad ir izdevusies!

Liels darbs ir padarīts un iepriekšējos gados nav talkots velti, jo šogad atkritumu ir ievērojami mazāk.

Maksimāli liels talcinieku skaits mums nav pašmērķis, galvenais, ka Latvija ir tīrāka un atkritumu ir mazāk.Un šodien mēs par to pārliecinājāmies, jo Lielās Talkas dienu iedzīvotāji izmanto, lai kopīgiem spēkiem veiktu teritoriju labiekārtošanas darbus, stādītu kociņus un puķes, atjaunotu soliņus un padarītu apkārtējo vidi iedzīvotājiem patīkamāku.»

Iedzīvotāji šodien bijuši ļoti aktīvi visā Latvijas teritorijā, tomēr visaktīvāk Talkā iesaistījušies Latgales puses un Rīgas apkārtnes iedzīvotāji, savukārt nedaudz mazāka atsaucība bijusi Kurzemē. Interesanti, ka Valkas iedzīvotajiem sakopšanas darbos talkā nākuši arī kaimiņi no Igaunijas. Šogad aktīva talkošana noritējusi arī apkaimēs, kur līdzšinējos gados talkas vietas pieteica kūtri. Tāpat novērojams, ka šogad īpaši aktīvi Talkā iesaistījušies krieviski runājošie iedzīvotāji.

Lielā daļā pieteikto talkas vietu noris teritorijas sakopšanas un labiekārtošanas darbi - dalībnieki grābj pērnās lapas un zāli, zāģē nokaltušos koku zarus, stāda kokus un puķes. Lielākoties talkas laikā tiek savākti plastmasas maisiņi, PET un stikla pudeles, būvgruži, vecas autoriepas, nolietota sadzīves tehnika un mēbeles, kā arī, protams, tradicionālie tā sauktie zaļie atkritumi - pērnās lapas un zāle, nolūzušie koku zari u.tml.

Iedvesmojoties no šī gada Lielās talkas vadmotīva «Tīra Baltijas jūra sākas Tavā vannasistabā», sakopšanas darbi noris arī jūras piekrastē un tās tuvumā - Baltijas jūras un Rīgas Jūras līča piekrastē Lielā taka norisinās aptuveni 130 talkošanas vietās.

Reģionos labiekārto upju un ezeru krastus

Savukārt reģionos iedzīvotāji aktīvāk nekā citus gados rosās pie vietējām ūdenstilpnēm - sakopjot un labiekārtojot gan ezeru un upju krastos esošās atpūtas vietas, gan tīrot vietējos parkos esošos dīķus. Arī Rīgā tiek sakopti Daugavas krasti.

Laika apstākļi talciniekus šodien lutina, un visā Latvijā ir saulains un silts laiks. Lielās talkas darba grupas vadītāja Vita Jaunzeme uzslavē talciniekus, norādot: «Ikviens, kas šodien dodas ārā no mājām un talko, var ļoti lepoties ar sevi. Tik skaistā laikā, kāds mums ir šodien, būtu grēks nedoties laukā no mājām!»

Pirmās ziņas par talkotāju aktivitātēm vēl pirms oficiālā talkas sākuma tika saņemtas no Ludzas, Salas novada un Mērsraga. Vēlāk sakopšanas darbi sākās arī citur. Liepājas mērs Uldis Sesks kopā ar domes talkotājiem strādā pie «Daugavas» stadiona labiekārtošanas. Kamēr kolēģi stāda kociņus, domes priekšsēdētājs talkošanu sācis ar apķēpāto elektrības sadales skapju tīrīšanu.

Aktīvi labiekārtošanas darbi jau kopš paša rīta noris arī Lielās talkas sadarbībā ar «Rīga 2014 Eiropas kultūras galvaspilsēta» īstenotajā pagalmu sakopšanas projektā. Darbi kopš plkst.10 notiek četros Rīgas pagalmos - Lomonosova ielā 2, Vīlipa ielā 6, Grēdu ielā 1 un Bērzupes ielā 31.

Šogad ir 1453 oficiālas talku vietas visā Latvijā. Tomēr, visticamāk, talkošanas vietu ir vairāk, jo daudzas no aktivitātēm nav oficiāli pieteiktas.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu