Ugunsgrēki pamatīgi izpostījuši Latvijas mežus (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šogad mežu ugunsgrēku skaits un izdegusī platība ir ļoti liela. Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Edijs Leišavnieks norāda, ka lēciens meža ugunsgrēku skaita un platības ziņā ir ievērojams, salīdzinot ar pēdējiem trīs gadiem.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio pastāstīja, ka arī pēdējās brīvdienās piedzīvoti divi palieli mežu ugunsgrēki. To ierobežošana un likvidācija ir gandrīz pabeigta. Patlaban nav atklātu draudu.

Cik bīstama situācija?

Tā kā sausais laiks ir jau diezgan ilgi, izsludināta dzeltenā trauksme jeb ceturtā ugunsbīstamības klase, kas nozīmē, ka valstī ir augsta ugunsbīstamība.

Turklāt atsevišķās vietās pie Igaunijas robežas pat izsludināta piektā ugunsbīstamības klase, kas nozīmē, ka ugunsbīstamība ir ļoti augsta.

Cilvēkiem mežos jābūt ļoti uzmanīgiem, gan darbojoties ap ugunskuriem, gan smēķējot.

No mazākās dzirksteles var aizdegties mežs.

Plānojot aktivitātes mežā vai tuvu tam, labāk sērkociņus atstāt mājās.

Vairāk nekā citus gadus

Šajā pavasarī fiksēti jau 370 mežu ugunsgrēki. Kopējā platība ir aptuveni tikpat liela, cik skaits. Šogad mežu ugunsgrēku daudzums bijis tikpat liels kā 2011.gadā visas vasaras laikā.

Turklāt izdegusī platība ir tāda pati kā pēdējos trīs gadus kopā.

Lēciens meža ugunsgrēku skaita un platības ziņā ir ievērojams,

salīdzinot ar pēdējiem trīs gadiem. Tas skaidrojams ar bezsniega ziemu, siltu janvāri un februāri, kā arī salīdzinoši ātru pērnās zāles dedzināšanas bumu Latvijas austrumu pusē.

Speciālists lēsa, ka mežu ugunsgrēku skaits nedaudz samazināsies līdz ar zaļās zālītes izspraukšanos. Aizdedzināšana būs problemātiskāka.

Parasti Latvijā ir divi periodi, kad mežu ugunsgrēku ir vairāk - pavasarī, kad daudzi dedzina pērno zāli, un vasaras otrajā pusē, kad ļaudis dodas uz mežu ogot. Tāpēc var spriest, ka

mežu ugunsgrēku sezona arī šogad nebeigsies ar pērnās zāles dedzināšanas bumu.
Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu