Situācija Elejas puses mežos kļūstot dramatiska (173)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Pārāk intensīva mežu izciršana uztrauc ne tikai tos iedzīvotājus, kuri iesaistījās portāla TVNET akcijā pret mežu iznīcināšanu. Arī pēc akcijas noslēguma redakcija saņem lasītāju sašutuma vēstules un lūgumus palīdzēt aizsargāt mežus.

Pēc TVNET raksta par Zemgales puses mežu pārmērīgu izciršanu ar mums sazinājās Zane (vārds mainīts), kuras ģimenes lauku mājas atrodas netālu no Elejas.

Viņa rakstīja, ka situācija kļūst dramatiska: "Izstaigājām Tīsu apkārtnes mežus, un redzētais biedē. Jau kādu laiku cenšos kaut ko darīt lietas labā, bet vienatnē vai divatā nav iespējams neko radikāli mainīt. Atbildīgās personas ir brīvdienās, bet

mežā koki krīt pat Lieldienās un maija svētku dienās.

Arī sazinoties ar Zani, jaunā sieviete vispirms atzina, ka viņas galva un sirds ir pilna satraukuma par straujo izciršanu Tīsu apkārtnes mežos starp Sidrabi un Platoni.

Foto: TVNET lasītājs

Nesen Zane esot bijusi "Latvijas Valsts mežu" (LVM) Zemgales nodaļā, kur viņai ļauts ieskatīties kartēs, kas ilustrē mežsaimniecības darbus. Pēc kārtīgas izpētes viņa sapratusi, ka "aina ir šaušalīga" - ļoti daudz cirsmu koncentrētas nelielā mežu masīvā. Tas, viņasprāt, nav pareizi. Tāpēc sieviete sakontaktējās ar citiem mežu izciršanas pretiniekiem, lai kopīgiem spēkiem mēģinātu pasargāt mežus.

LVM esot skaidrots, ka vienā meža nogabalā nedrīkstot izcirst vairāk par 15% no pieaugušajiem mežiem. Taču dabas draugi uzskata, ka ar šā noteikuma ievērošanu rodas problēmas, jo izcirtēji minētos 15% piemēro visam lielajam nogabalam un tādējādi vairums izcirtumu koncentrējas tieši Tīsu apkārtnes mežos. Tajos izcērtot aptuveni pusi mežu, nevis paredzētos 15%. Varot pat teikt, ka

visi vecie meži apkārtnē tiek izcirsti.

Apkārtnē palikuši tikai izcirtumi un jaunaudzes.

Tas neesot pareizi, jo apkārtne ir ļoti iemīļota vieta Jelgavas novada iedzīvotājiem - ļaudis turp dodas sēņot un ogot. Tāpat apkārtnē notiek jaunsargu un mednieku aktivitātes.

Foto: TVNET lasītājs

Šajā apvidū reģistrētas tikai divas melno stārķu ligzdas, taču vides draugi pieļauj, ka realitātē tur ir arī vistu vanagu, trīspirkstu dzeņu, ērgļu un citu vērtīgu putnu mājvietas. Viņi centīsies tās atrast un panākt reģistrāciju, lai tādā veidā pasargātu kaut dažus kokus no nociršanas.

Kopumā, domājot par mežiem ap savām lauku mājām, Zani pārņēmusi "izmisuma sajūta", jo patlaban ciršana notiek ļoti intensīvi. Viņu neapmierina cirtēju skaidrojumi, ka patlaban izcirstie meži pēc daudziem gadu desmitiem atkal būs izauguši.

Ar vienu cilvēka mūžu nepietiek, lai mežs izaugtu.
Foto: TVNET lasītājs

Sieviete arī pauda kritiku par Jelgavas novada pašvaldības rīcību, nepietiekami aizsargājot savu iedzīvotāju intereses saglabāt normālus mežus. Piemēram, LVM ir pieņēmusi nākamās piecgades ciršanas plānu, kas izsūtīts arī iespējami ieinteresētajām pusēm, tostarp pašvaldībai.

LVM esot apgalvots, ka Jelgavas novada pašvaldības pārstāvji līdz šim ne reizi neesot iebilduši pret mežu izciršanas plāniem.

Arī pašvaldībā Zanei atbildēts, ka pašvaldība pret to neiebilst, jo meži ir LVM īpašums. Taču Zane norāda, ka šāds uzstādījums ir nepareizs pašā saknē.

Latvijas valsts meži pieder Latvijas iedzīvotājiem,

kuriem ir tiesības gūt no tiem labumus, tostarp estētiskus un izglītojošus.

Tāpēc sieviete uzskata - ņemot vērā līdz šim zināmos faktus, Latvijas valdībai būtu jau nākamajai LVM plānošanas piecgadei jāizvērtē, vai valsts meži spēj nodrošināt konkrēti prasīto budžeta papildinājuma summu, jo slodze saimnieciskajiem mežiem ir pārmērīga.

Komentāri (173)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu