Pērn nelikumīgi izcirsti 20 343 kubikmetru mežu (67)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušajā gadā mežos nelikumīgi izcirsti koki gandrīz 20 343 kubikmetru apmērā, nodarot zaudējumus 1 257 286 eiro apmērā. Tajā skaitā zaudējumi valsts mežos ir 281 524 eiro, bet pārējos mežos - 975 762 eiro, liecina Valsts meža dienesta mājaslapas informācija.

Informācijas avots precizējis virsrakstu un 1. rindkopu

Salīdzinoši pa virsmežniecībām

visvairāk augošu koku patvaļīgas ciršanas gadījumi konstatēti Zemgales virsmežniecībā

- 113 gadījumi, Ziemeļvidzemes virsmežniecībā - 100 gadījumi, Dienvidlatgales virsmežniecībā - 77 gadījumi un Rīgas reģionālajā virsmežniecībā - 77 gadījumi.

Kopumā Valsts meža dienests 2013.gadā konstatējis 1586 meža apsaimniekošanas pārkāpumus, no kuriem 576 protokoli iesniegti kriminālprocesa sākšanai, bet 1012 gadījumos no konstatētajiem pārkāpumiem noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli.

Lielāko daļu no 2013.gadā konstatēto administratīvo pārkāpumu skaita veido augošu koku patvaļīgas ciršanas gadījumi - 348 administratīvie pārkāpumi jeb 34,4% no visu konstatēto administratīvo pārkāpumu skaita.

Otru ievērojamāko daļu no konstatētajiem pārkāpumiem veido atjaunotās mežaudzes kopšanas prasību pārkāpumi, par kuriem pagājušajā gadā noformēti 239 administratīvo pārkāpumu protokoli un sākta administratīvo pārkāpumu lietvedība.

Savukārt 78 gadījumos pieņemti lēmumi par administratīva naudas soda piespriešanu vainīgajai personai.

Par konstatētajiem pārkāpumiem Valsts meža dienesta amatpersonas 2013.gadā ierosināja 985 administratīvo pārkāpumu lietas, 453 gadījumos pieņemti lēmumi par administratīvo naudas sodu, 547 lēmumi par lietvedības izbeigšanu. Kopumā no pieņemtajiem lēmumiem 592 stājušies spēkā.

Lēmumi par administratīvu naudas sodu par augošu koku patvaļīgu ciršanu pieņemti 120 gadījumos ar kopējo sodu summu 13 633 eiro. Par meža atjaunošanas prasību pārkāpumiem naudas sods piespriests 109 gadījumos ar kopējo summu 10 387 eiro.

Valsts meža dienesta kompetencē ietilpst meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošo normatīvo aktu ievērošanas uzraudzība, tostarp šo normatīvo aktu pārkāpumu konstatēšana, sastādot attiecīgu protokolu un veicot citas darbības.

Par pārkāpuma izdarīšanu vainīgā persona tiek sodīta administratīvi vai krimināli, turklāt gadījumos, kad nodarīti zaudējumi meža videi vai medību resursiem, tie tiek piedzīti tiesas ceļā paralēli piespriestajam sodam.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu