Negaidīta vilšanās: apmeklētājiem jākaunas par parkā redzēto (69)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Dabas aizsardzība ir viena no tām tēmām, kas rūp TVNET lasītājiem. Par to liecina arī iesūtītās vēstules. Piemēram, lasītājs Kārlis rakstīja par Rāznas nacionālajā parkā piedzīvoto vilšanos. Lūdzām situāciju skaidrot arī par parku atbildīgajiem darbiniekiem.

Lasītājs Kārlis rakstīja: «Līgo šogad tika nolemts pavadīt Rāznas nacionālajā parkā, piedzīvojot pamatīgu vilšanos. Daba jau tur ļoti skaista, bet Dabas aizsardzības pārvaldes pārziņā esošais Rāznas nacionālais parks dara visu, lai ciemiņiem skaistās dabas baudīšana tiktu maksimāli sabojāta (jeb, pareizāk sakot, NEDARA NEKO).

Makšķerējot sestdien, 21. jūnijā (brīvdienā), dabas lieguma teritorijā Salāja ezerā tika konstatēts, ka

ezerā atrodas diezgan pamatīgs daudzums licencēto tīklu.

Tas, ka tie tur atrodas brīvdienā, jau ir pārkāpums (tiesa, pēc informācijas nodošanas parka vides inspektoriem tīkli pēc laika pazuda), bet šajā ezerā un tā tuvumā atrodas trīs (!) zivjērgļa ligzdas. Putns ir Eiropas nozīmes aizsargājamais putns, kura lielākais ienaidnieks ir tīkli!

Ar kā svētību tika iegūta atļauja tīklu likšanai dabas liegumā pie zivjērgļa ligzdas?

Vai Dabas aizsardzības pārvalde nodarbojas ar dabas aizsardzību vai tās postīšanu?

Tālāk - 23. jūnijā, apmeklējot Lielā Liepukalna skatu torni, redzējām nepļautu un aizlaistu atpūtas vietu, kas atrodas pa ceļam uz torni.

Foto rāda lielu kaunu Rāznas nacionālajam parkam. Uz Līgo kārtīgs latvietis vienmēr visu izpļauj un sakopj. Šis atpūtas laukums ir ierīkots par Eiropas naudu, pirms dažiem gadiem tur viss bija skaisti.

Tagad te nevar ne apsēsties, ne arī uz tualeti aiziet, ne bērnus pašūpot,

un bruģētā ugunskura vieta nav pat redzama. Kauns Dabas aizsardzības pārvaldei un parkam!»

Materiāla tapšanas laikā TVNET saņēma fotogrāfiju, ko uzņēmuši Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas darbinieki. Vieta, kas bija minēta lasītāja Kārļa vēstulē, kopš 27.jūnija izskatoties šādi
Materiāla tapšanas laikā TVNET saņēma fotogrāfiju, ko uzņēmuši Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas darbinieki. Vieta, kas bija minēta lasītāja Kārļa vēstulē, kopš 27.jūnija izskatoties šādi Foto: Dabas aizsardzības pārvaldes arhīvs

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Regīna Indriķe, atbildot uz lasītāja Kārļa komentāru, TVNET skaidroja, ka dabas taka Lielajā Liepu kalnā regulāri tiek pārbaudīta. 18. un 25. jūnijā visas šūpoles, soli un tualetes bija kārtībā.

«Tā kā pirms Jāņiem ilgstoši lija, pļavā bija augsts ūdens līmenis un nopļaut to nebija iespējams. Jāpiezīmē, ka laucīte izveidota ar mērķi vadīt vides izglītības nodarbības.

Tādēļ pļava laucītē ar nolūku tika atstāta Jāņu zālēm – augu iepazīšanai un vainagu pīšanai.

Kad pļava ir aizlijusi, protams, izmantot tajā izvietotos infrastruktūras elementus nav pārāk ērti, bet ir iespēja šūpoties un kāpelēt atpūtas vietās gar takas malām, kā arī izmantot tualetes takas sākumā pie autostāvvietas.

27.jūnijā, kad bija iespējams lietot tehniku, laucīte tika nopļauta.»

Foto: Dabas aizsardzības pārvaldes arhīvs

Indriķe norādīja - kā pareizi minēts lasītāja vēstulē, Salāja ezera apkārtnē pagājušajā gadā sekmīgi ligzdoja trīs zivju ērgļu pāri.

Šo putnu aizsardzībai ir izveidots mikroliegums, un apsaimniekošanas nosacījumos nav rekomendēts aizliegt licencēto zveju, tādēļ darbība ir atļauta saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Sazinoties ar ornitologiem, Dabas aizsardzības pārvalde vēlreiz guva apstiprinājumu tam, ka

putni nevar aiziet bojā, ja tīkli tiek regulāri pārbaudīti.

Par šo problēmu atkārtoti tika informēti Mākoņkalna pagasta pārvaldes atbildīgie darbinieki un vienīgais rūpnieciskās zvejas veicējs Salāja ezerā.

Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve pateicās visiem modrajiem parka apmeklētājiem, kuri ziņo inspektoriem par pamanītajiem pārkāpumiem Rāznas nacionālā parka ezeros, jo tikai kopīgiem spēkiem var panākt situācijas uzlabošanos.

Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Vienlaicīgi viņa informēja, ka Dabas aizsardzības pārvalde 13.jūnijā izsludinājusi iepirkumu «Tūrisma infrastruktūras kopšana Lielajā Liepukalnā» (skatu torņa kopšana, gājēju takas un stāvlaukuma kopšana, atpūtas vietu un bērnu atrakciju kopšana, tualešu kopšana, teritorijas izpļaušana un takas trases atbrīvošana no kritušajiem kokiem).

Patlaban šo darbu, kas nav inspektoru tiešais pienākums, pārsvarā sanāk veikt brīvajā laikā.

Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve sacīja lielu paldies gan lasītājam Kārlim par viedokli, gan tiem Rāznas nacionālā parka apmeklētājiem, kuri aizvadītajās svētku brīvdienās prata gan saskatīt neskartās dabas skaistumu, gan novērtēt citu cilvēku pūles un ieguldījumu parka sakopšanā un attīstībā.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu