Lipīgā kartupeļu lakstu puve var nodarīt lielus postījumus (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekoloģiskās saimniecības apdraud bīstama sērga. Vidzemē un Latgalē plosās postošā kartupeļu lakstu puve. Valsts augu aizsardzības dienests aicina zemnieku saimniecības apskatīt kartupeļu vagas un, ja tajās tiek atrastas nokaltušas lapas, vērsties dienestā pēc padoma. Kartupeļu lakstu puve ir ārkārtīgi lipīga un spēj pārziemot arī pagrabos glabātajos kartupeļos.

Kartupeļu lakstu puve ir viena no postošākajām kartupeļu slimībām, kas šovasar strauji izplatās Latgalē un Vidzemē.

Lakstu puves ietekmē kartupeļi pārstāj augt, un zemniekiem ir tieši un būtiski zaudējumi.

Apbraukājot desmitiem kartupeļu lauku Valmierā, Priekuļos, Alūksnē, Madonā un Gulbenē, Valsts augu aizsardzības dienesta inspektore Inga Bēme secina, ka trešdaļā apskatīto lauku atrasta kartupeļu lakstu puve.

Lakstu puvi var pazīt pēc brūniem, atmirušiem plankumiem uz lapām, un infekcija viegli izplatās pa augu un tālāk pa kartupeļu vagām ar lietu un vēju.

«Tālāk jau pārziemošanas procesā vai nu aizies bojā, ja būs stiprāk inficēti, vai paliks sēklas materiāls un, nākamgad iestādot tādu, šī lakstu puve varēs turpināt attīstīties un atkal bojāt jauno ražu,» stāsta VAAD Vidzemes nodaļas vecākā inspektore Inga Bēme.

Gan Valsts augu aizsardzības dienesta, gan Latvijas Kartupeļu audzētāju biedrības līdzšinējā informācija liecina, ka lakstu puve nav skārusi lielos audzētājus, kuriem kartupeļu audzēšana ir bizness. Viņi jau preventīvi ir laikus miglojuši laukus.

Puve sastopama pašpatēriņa un ekoloģiskajās kartupeļu vagās.

Saimnieki ir nepatīkami pārsteigti par augu aizsardzības līdzekļu cenām. Mazajām piemājas saimniecībām par ķīmiju pret lakstu puvi un Kolorado vabolēm ir jāmaksā krietni augstāka cena nekā lielajiem kartupeļu audzētājiem. Rezultātā mazās saimniecības ķīmiju nepērk un tādēļ daudzos gadījumos lakstu puve tiek pārnesta gadu no gada.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu