Ar modernām un unikālām tehnoloģijām tiks kartētas Latvijas dabas vērtības (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šogad pavasarī ir sācies darbs pie inovatīvas metodes izstrādāšanas, lai ar modernām un unikālām tehnoloģijām īstenotu Eiropas Savienības (ES) nozīmes dabas vērtību kartēšanu Latvijā.

Vides risinājumu institūtā aģentūru LETA informēja, ka kartēšanai tiks izmantoti dati, kas iegūti ar pasaules līmenī unikālām lidmašīnā iebūvētām attālās izpētes tehnoloģijām. Informācija par dabas vērtībām tiks iegūta no augstas izšķirtspējas aerokameras, trīsdimensionāla zemes virsmas lāzerskenera un spektrālās sensoru sistēmas. Ar tiem īsā laika posmā var iegūt detalizētu informāciju par lielām teritorijām, ko iepriekš pētnieki varēja konstatēt tikai pēc mēnešiem un gadiem ilga datu vākšanas un izpētes procesa.

Pilnīga, aktuāla un objektīva informācija par biotopu izplatību un stāvokli ir nepieciešama valsts mēroga dabas aizsardzības politikas plānošanai, norāda Vides risinājumu institūta Vides projektu grupas vadītājs Gatis Eriņš. «Viens no veidiem, kā iegūt objektīvu un korektu informāciju, ir izmantot attālās izpētes datu analīzi, kas ļauj samazināt cilvēka subjektīvā vērtējuma ietekmi uz rezultātu,» skaidro eksperts.

Patlaban informācija par ES nozīmes aizsargājamo biotopu izplatību, stāvokli un aizsardzību Latvijā ir nepilnīga, neprecīza un novecojusi. Eksperti uzskata, ka tas ir viens no cēloņiem, kā ietekmē pasliktinās vairāku biotopu veidu stāvoklis un Latvijas bioloģiskā daudzveidība turpina samazināties. Līdz ar to Latvija arī nenodrošina ES Biotopu direktīvas prasībām atbilstošu aizsargājamo biotopu apsaimniekošanu un aizsardzību.

Ja saistības netiks pildītas ilgstošā laika periodā, Latvijai var tikt piemērotas finansiālas soda sankcijas.

Tehnoloģija tiks izstrādāta līdz šā gada decembrim, un to finansē Latvijas vides aizsardzības fonds.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu