Savākti vairāk nekā 2500 paraksti pret dzīvnieku cirku (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kampaņas «Par cilvēcīgu cirku» ietvaros kopš 3. jūlija jau savākti vairāk nekā 2500 parakstu petīcijā par dzīvnieku cirka izbeigšanu Latvijā. Parakstu vākšana notiek vienlaikus piketos pie Rīgas cirka un internetā, TVNET informēja biedrībā «Dzīvnieku brīvība».

Kopš jūlija sākuma pie Rīgas cirka notiek regulāri protesti. Trīs reizes nedēļā – pirms katras izrādes, kurā tiek izmantoti ziloņi, – vairāki desmiti cilvēku protestē pret dzīvnieku izmantošanu cirkā. Protestu dalībnieki ar plakātiem un skrejlapām informē sabiedrību par dzīvnieku cirka problemātisko raksturu un piedāvā iespēju paust savu nostāju pret dzīvnieku izmantošanu cirkā, parakstot petīciju. Šobrīd par dzīvnieku cirka izbeigšanu Latvijā parakstījušies jau vairāk nekā 2500 iedzīvotāju un pilsētas viesu.

«Dzīvnieku izmantošana cirkā pieder pagātnei un mūsdienās ir drīzāk sociālas problēmas pazīme, ko raksturo netaisnīgas un cietsirdīgas izklaides tiražēšana un popularizēšana sabiedrībā. Cilvēku lielā aktivitāte un atbalsts, parakstoties par dzīvnieku cirka izbeigšanu, norāda uz sabiedrības vērtību maiņu morālā brieduma virzienā un aicina uz tūlītēju šīs problēmas risināšanu,» situāciju komentē biedrības «Dzīvnieku brīvība» valdes loceklis Aivars Andersons.

Sabiedrības protesti pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā sākās šā gada aprīlī, kad Rīgas cirks atteicās pārtraukt sadarbību ar cietsirdībā pret dzīvniekiem pieķerto ziloņu dresētāju Larsu Holšeru. Pasaules cirka dienā protesta akcijā pret dzīvnieku izmantošanu pie Rīgas cirka sapulcējās gandrīz 70 cilvēki. Tomēr vasarā Rīgas cirka vadība noslēdza vēl vienu sadarbības līgumu ar Larsu Holšeru, iekļaujot ziloņus jaunās programmas «Vasaras rēvija» 27 izrādēs. Kopš jaunās programmas sākuma notikuši jau deviņi protesti, un protesta akcijas plānots šovasar turpināt pirms katras izrādes, kurā tiks izmantoti šie dzīvnieki.

Atbildīgās iestādes vilcinās risināt problēmas

Jau ziņots, ka biedrība «Dzīvnieku brīvība» 18. jūnijā ar atklātu vēstuli vērsusies pie Kultūras ministrijas, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, lūdzot atbildīgās iestādes aicināt VSIA «Rīgas cirks» vadību atteikties no dzīvnieku izmantošanas cirka izrādēs. Kultūras ministrija atbildi joprojām nav sniegusi.

Savukārt pirms pāris nedēļām biedrības rīcībā nonāca dokumenti, kas pierāda, ka Rīgas cirkā izmantotie ziloņi ir savvaļā sagūstīti apdraudētu sugu pārstāvji, kādu izmantošana cirkā Latvijā ir aizliegta ar normatīvajiem aktiem. «Dzīvnieku brīvība» nekavējoties vērsās Pārtikas un veterinārajā dienestā un Dabas aizsardzības pārvaldē, lūdzot steidzami pārtraukt nelikumības. Dabas aizsardzības pārvalde atbildi vēl nav sniegusi, bet Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji norādīja, ka šā jautājuma risināšana nav dienesta kompetencē.

Daudzviet pasaulē atsakās no dzīvnieku izmantošanas cirkā

Dzīvnieku cirks tiek atzīts par problemātisku neskaitāmās zinātniskās publikācijās, tostarp nesenos Bristoles un Oksfordas universitāšu pētījumos, kā arī dzīvnieku aizsardzības organizāciju ziņojumos. Cirka dzīvnieki tiek turēti ieslodzīti šauros krātiņos vai pieķēdēti, izolēti no savām ģimenēm, bez iespējām paust savu dabisko uzvedību. Viņus regulāri transportē lielos attālumos, ilgstoši turot ieslodzītus šauros kravas furgonos. Lai panāktu, ka dzīvnieki izpilda sugai neraksturīgas darbības, nereti tiek lietota vardarbīga dresūra, kuras laikā dzīvnieki tiek fiziski ietekmēti vai atstāti bez pārtikas un ūdens. Stresa un nepiemēroto dzīves apstākļu dēļ cirka dzīvnieki bieži cieš no psihiskām un fiziskām saslimšanām un mirst pāragrā nāvē.

Nepieciešamību kritiski izvērtēt tradīcijas un atteikties no dzīvnieku cirka jau ir sapratušas daudzas pasaules valstis. Pateicoties augošam sabiedrības pieprasījumam, aizvien vairāk pasaules klases cirku izvēlas atteikties no dzīvnieku izmantošanas izrādēs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu