No tirgiem pazudušas gailenes (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vēloties palutināt mājiniekus ar gaileņu mērci, šonedēļ saskāros ar neparedzētu šķērsli - sausā un karstā laika dēļ gaileņu tirdzniecība Rīgas tirgos ir gandrīz apsīkusi.

Jūlija sākumā un vidū gaileņu klāsts Rīgas tirgos bija gana plašs. Varēja izvēlēties gan pavisam mazas sēnītes, gan lielākas. Arī cena bija pievilcīga - ap 2-4 eiro par litru.

Savukārt līdz ar ieilgušo sausumu sēņotāju aktivitātes Pierīgas mežos nav rezultējušās ar lieliem panākumiem. Kāds dārzeņu pārdevējs, kurš vēl nesen tirgoja arī sēnes, sacīja:

Pašu tiesai vienām vakariņām sagrabināju, bet pārdošanai gan nesanāca.

Žēl, ka tā, bet nolēmu neskumt un devos meklēt citas alternatīvas.

Iedomājos par apšu bekām vai baravikām, kuras vēl pirms pāris nedēļām tirgū biju manījusi. Bet arī par šīm sēnēm nācās piedzīvot vilšanos - neatradu ne vienas, ne otras.

Tā kā šādā karstumā gaļas mērci īsti neprasījās, bet ar ievestajiem šampinjoniem nevēlējos samierināties, devos meklēt kādu citu vasarīgu gardumu.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Labi, ka neatmetu ar roku latviskām vakariņām, jo pie blakus letēm uzgāju cūku pupu pākstis (cenā ap 1 eiro par kg) un cukurzirņus (~2,50-4,00 eirp/kg), kā arī bagātīgu gurķu, tomātu un kabaču ražu.

Turklāt visu vasaras dārzeņu cenas kļūst arvien zemākas. Kabači maksā vidēji 30-50 centu par kg, bet gurķi ir par pārdesmit centiem dārgāki. Šai grupā visvairāk jāmaksā par tomātiem - ap 1,00-2,00 eiro.

Sarukušas arī jauno kartupeļu cenas -

lielu, smuku bumbuļu kilogramu var nopirkt par 20-30 centiem.

Nedaudz dārgāki ir ziedkāposti (40-60 centi/kg).

Savukārt zaļumu (dilles, loki, pētersīļi, kinza, baziliks u.c.) cenas saglabājušās līdzīgas kā jūnija sākumā - ap 20-40 centu par buntīti.

Tā kā šonedēļ ir ļoti karsts, tirgotāji zaļumus ik pa laikam aprasina, lai tie ilgāk saglabātos svaigi.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Ļoti priecājos, ka tirgos joprojām nopērkamas dažādas vasaras ogas. Kaut arī zemenes atrodamas tikai dažās vietās un to pārdevēji godīgi atzina, ka ogas vestas no Polijas, to vietā stājušās jāņogas, upenes, ērkšķogas (~1,50-3,00 eiro/kg).

Joprojām pieejami ķirši (atkarībā no šķirnes un kvalitātes to cena ir ~1,00-3,00 eiro/kg). Sācies arī melleņu laiks.

Melleņu cienītājiem tiek piedāvātas gan lielās dārza ogas, gan sīkākās meža veltes.

Protams, dārza melleņu un aveņu cena ir krietni augstāka - 4,50-7,00 eiro/kg. Bet meža mellenes dažviet maksā uz pusi mazāk.

Vērīgākiem pircējiem piedāvā arī lācenes un kazenes.

Ja domājat par ziemu un vīrusu laiku, iesaku tagad, vasaras viducī, iegādāties dažādas tējas.

Piparmētras, kumelītes, dažādas mētras, asinszāles, pelašķi u.c. aukstā laikā noderīgu dārza un pļavas velšu buntīte maksā tikai 0,50-1,50 eiro.

P.S. Tikai pēc materiāla uzrakstīšanas kolēģe pastāstīja, ka pirms pāris dienām gailenes vēl varēja atrast nakts tirgū un to cena bija 5,00/kg. Viņa gan nezināja, vai tās ir ievestās sēnes vai arī mūsu pašu mežos augušās.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu