Ja cūku audzētāji noteikumus nepildīs, kompensācijas būs jāatmaksā (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Cūku īpašniekiem, kuru novietnes atrodas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ārkārtas situācijas teritorijā, augustā un septembrī jāievieš un jānodrošina biodrošības pasākumi, savukārt gadījumā, ja tos nevar nodrošināt, būs jāveic cūku nokaušana.

Par nokautajām cūkām saimnieki saņems kompensācijas, apņemoties vienu gadu cūkas neaudzēt, savukārt gadījumā, ja apņemšanās netiks pildīta, kompensācija būs jāatmaksā, administratīvā kārtā jāatbild un jāmaksā soda nauda, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe.

Saskaņā ar Ministra kabineta rīkojumu biodrošības pasākumu īstenošanas un cūku kaušanas termiņi nedaudz atšķirsies teritorijās, kur mēris tika atklāts vispirms.

Līdz 31.augustam cūku nokaušana saimniecībās, kuras nespēj izpildīt prasības, būs jāveic šādās teritorijās - Daugavpils novada Ambeļu pagasts, Biķernieku pagasts, Demenes pagasts, Dubnas pagasts, Laucesas pagasts, Maļinovas pagasts, Naujenes pagasts, Salienas pagasts, Skrudalienas pagasts, Tabores pagasts, Vecsalienas pagasts un Višķu pagasts, Aglonas novads, Krāslavas novads, Dagdas novads, Zilupes novads, Rēzeknes novada Kaunatas pagasts, Mākoņkalna pagasts un Pušas pagasts, Ludzas novada Brigu pagasts, Isnaudas pagasts, Istras pagasts, Nirzas pagasts, Ņukšu pagasts, Pildas pagasts un Rundēnu pagasts un Ciblas novads.

Savukārt līdz 7.septembrim minētās darbības būs jāveic Alojas novadā, Mazsalacas novadā, Rūjienas novadā, Naukšēnu novadā, Valkas novadā, Burtnieku novadā, Kocēnu novadā, Beverīnas novadā, Strenču novadā, Priekuļu novadā, Raunas novadā, Smiltenes novadā, Apes novadā, Alūksnes novadā, Viļakas novadā, Balvu novadā, Rugāju novadā, Baltinavas novadā, Kārsavas novadā un Rēzeknes novada Audriņu pagastā, Bērzgales pagastā, Dricānu pagastā, Gaigalavas pagastā, Ilzeskalna pagastā, Kantinieku pagastā, Lendžu pagastā, Nagļu pagastā, Nautrēnu pagastā, Ozolmuižas pagastā, Rikavas pagastā, Sakstagala pagastā, Strūžānu pagastā un Vērēmu pagastā.

Kā norādīja Joffe, dzīvnieku īpašniekam telefoniski, rakstveidā, elektroniski vai kādā citā sev ērtā veidā jāinformē PVD reģionālo nodaļu par savu nodomu nokaut cūkas, jo nespēj ieviest un nodrošināt noteiktos biodrošības pasākumus, un jāvienojas par cūku apskates datumu un laiku. Dzīvnieku īpašnieks informēs PVD arī par to, vai cūkas tiks kautas mājās vai kautuvē.

Mājās kautu gaļu un kaušanas blakusproduktus ir aizliegts izvest ārpus saimniecības.

PVD inspektors vai pilnvarots veterinārārsts ieradīsies saimniecībā un veiks cūku pirmskaušanas, kā arī, ja cūkas tiks kautas mājās, pēckaušanas apskati, palīdzēs aizpildīt nepieciešamos dokumentus un informēs par turpmākajām darbībām.

Pirmskaušanas apskatei jānotiek ne vairāk kā 24 stundas pirms paredzētās cūku kaušanas vai nosūtīšanas uz kautuvi, līdz ar to PVD lūdz tos saimniekus, kuriem ir dažas cūkas, kaušanu organizēt vienlaicīgi.

Ja pirmskaušanas pārbaudes laikā netiks konstatētas pazīmes, kas rada aizdomas par cūku saslimšanu ar ĀCM, tiks aizpildīti nepieciešamie dokumenti un cūkas varēs nokaut mājās vai nosūtīt kaušanai uz kautuvi.

Ja pārbaudes laikā cūkām konstatēs paaugstinātu temperatūru vai kādas citas pazīmes par iespējamo saslimšanu ar ĀCM, tiks ņemti asins paraugi, un tikai pēc laboratorisko analīžu saņemšanas varēs pieņemt lēmumu par tālāko rīcību, ko darīt ar dzīvniekiem.

Ja novietnē ir mazi sivēni vai kuiļi, kuru gaļa nav izmantojama uzturā, vai arī saimniecība informē, ka tai nav kur likt iegūto gaļu, cūkas būs jānogalina un PVD sniegs atbalstu nogalināto cūku nogādāšanai uz blakusproduktu savākšanas konteineriem.

Pēc visu cūku nokaušanas dzīvnieku īpašniekam jāaizpilda apliecinājums par apņemšanos gadu neturēt cūkas. Tāpat būs jāaizpilda iesniegums Lauku atbalsta dienestam (LAD) kompensācijas saņemšanai par reģistrētajām cūkām. Tiem, kuri nav LAD klienti, būs jāaizpilda arī Zemkopības nozares klienta reģistrācijas veidlapa.

Visas nepieciešamās veidlapas nodrošinās PVD inspektors vai pilnvarotais veterinārārsts, un cūku turētājs to varēs aizpildīt uz vietas saimniecībā. Tāpat tās var izdrukāt PVD mājaslapā un aizpildīt pirms PVD inspektora ierašanās. Aizpildītās veidlapas PVD nogādās uz LAD.

Par vaislas cūku kompensācija būs 115 eiro, par nobarojamo cūku - 65 eiro, par piena sivēniem 25 eiro.

PVD informē, ka gadījumā, ja apliecinājumā minētajā laikā, apmeklējot saimniecību, konstatēs, ka saimniecībā tomēr tiek turētas cūkas un apņemšanās par cūku neturēšanu netiek pildīta, kompensācija būs jāatmaksā, kā arī iestāsies administratīvā atbildība un tiks piespriests naudas sods.

Bioloģiskā drošība ir pasākumu komplekss, kuru ievērojot dzīvnieku turētājs var pasargāt savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazināt infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Kā ziņots, patlaban ĀCM ir skāris 37 mežacūkas, 33 mājas cūkas 18 saimniecībās, kopumā iznīcināta 221 mājas cūka.

Tā kā situācija ar mēra izplatību kļūst arvien kritiskāka, saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto pasākumu plānu šonedēļ sākta mājas cūku masveida likvidēšana mēra ārkārtas zonā.

Pagājušajā gadā Latvijā turēti vairāk nekā 360 000 cūku, savukārt Latgalē un Vidzemē, kur noteikta ĀCM ārkārtas zona, tiek turēti apmēram 40 000 cūku.

Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu