Ugunsdzēsēji 23 reizes glābuši mežā apmaldījušos cilvēkus (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki 23 reizes steigušies palīgā cilvēkiem, kuri ir apmaldījušies mežā, informēja VUGD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere.

Vislielākais «meža glābšanas operāciju» skaits bijis jūlijā un augustā, kad glābēju palīdzība mēneša laikā cilvēkiem bija nepieciešama sešas reizes. VUGD norāda, ka citos mēnešos, piemēram, maijā, glābēji saņēmuši tikai vienu izsaukumu saistībā ar apmaldīšanos mežā. Vienlaikus dienests prognozē, ka ogošanas un sēņošanas sezonā šādu negadījumu skaits tikai pieaugs.

Ikšķiles novada Tīnūžu pagastā 17.augustā mežā bija apmaldījies 13 gadus vecs pusaudzis. Jau stundas laikā jaunietis tika atrasts un viņš izgāja no meža, vadoties pēc ugunsdzēsēju automašīnu skaņas signāla. Savukārt aizvadītajā nedēļā Balvu novada Lazdulejas pagastā kāda sieviete tika meklēta četras stundas. Sēņotāja bija ar automašīnu iebraukusi dziļi mežā un sēņojot nomaldījusies. Sievieti glābēji atraduši aptuveni 15 kilometru attālumā no sākotnējās atrašanās vietas.

Ugunsdzēsēji sievieti meklējuši vienā purva malā, bet Valsts policijas darbinieki viņu atraduši vietā, kas tika noteikta pēc mobilā tālruņa atrašanās vietas. Dienests norāda, ka jācenšas ievērot arī, no kuras puses un pa kādiem ceļiem notiek iebraukšana mežā.

Vetere skaidroja, ka apmēram pusē no gadījumiem, kad cilvēki ir lūguši glābēju palīdzību, pēc tam paši ir atraduši ceļu no meža. Tas skaidrojams ar augsto satraukuma līmeni, kas mazinās pēc glābēju sazvanīšanas un apziņas, ka persona tiek meklēta.

VUGD aicina pirms došanās uz mežu informēt piederīgos par ogošanai un sēņošanai noskatīto vietu un laiku, kad plānots atgriezties. Savukārt pirms došanās mežā vēlams pilnībā uzlādēt mobilo tālruni, kā arī ģērbties košās krāsās, lai apmaldīšanās gadījumā glābējiem būtu vieglāk atrast pazudušo personu.

Vēlams mežā nedoties vienam un līdzi ņemt personu apliecinošu dokumentu vai vismaz lapiņu ar vārdu, dzīvesvietas adresi un kāda piederīgā telefona numuru.

Tāpat VUGD aicina padomāt par nepieciešamajiem medikamentiem, pirmās palīdzības piederumiem, pārtiku un ūdeni.

Ar visiem dienesta ieteikumiem pirms došanās mežā iespējams iepazīties VUGD mājaslapā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu