PDF: Gada «ekoloģisko budžetu» pasaule iztērējusi astoņu mēnešu laikā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Planētas šā gada ekoloģiskais budžets ir pārtērēts - mazāk nekā astoņos mēnešos cilvēce ir iztērējusi visu savu ikgadējo «ekoloģisko budžetu», ko Zeme spēj ilgtspējīgi atjaunot, ziņo «Global Footprint Network», Pasaules Dabas fonda (PDF) partneris.

Katru gadu tiek noteikta diena, kad cilvēces resursu patēriņš konkrētajā gadā pārsniedz to, ko Zeme spēj ilgtspējīgi atjaunot. Šis datums pakāpeniski virzās arvien tuvāk gada sākumam – 2000.gadā tas bija 1.oktobris, šogad - 19.augusts.

«Atlikušos 2014.gada mēnešus mēs atradīsimies «sarkanajā zonā», jo faktiski dabas bilancē preces un pakalpojumus, kas mums ir nepieciešami, lai izdzīvotu, lietosim kredītā,» norāda PDF direktors Jānis Rozītis.

«Daba ir pamats mūsu labklājībai, bet mēs izmantojam pārāk daudz Zemes ierobežoto resursu,» norāda Marko Lambertini, WWF International ģenerāldirektors. «Lai nodrošinātu veselīgu nākotni mūsu bērniem, mums ir jāsaglabā atlikušais dabas kapitāls un jāiemācās labāk pārvaldīt pieejamie resursi.»

Septembrī tiks publiskots jaunais WWF Dzīvās planētas ziņojums (WWF Living Planet Report). Šis būs jau desmitais izdevums, kurā tradicionāli tiks novērtēts planētas ekoloģiskais stāvoklis un cilvēka ietekme uz to, aprēķinot ekoloģiskās pēdas nospiedumu un citus nozīmīgus rādītājus, kā arī secinot sabiedrības ilgtspējīgas attīstības tendences.

1961. gadā, kad tika izveidots WWF, cilvēce izmantoja tikai divas trešdaļas uz Zemes pieejamo dabas resursu. Tajā pašā gadā lielākajai daļai valstu bija ekoloģiskās rezerves - mūsu ekoloģiskās pēdas nospiedums bija mazāks. Šobrīd dati liecina, ka mēs dzīvojam ārpus šīs ilgtspējas zonas, patērējot daudz vairāk, nekā Zeme spēj nodrošināt, saglabājot ekoloģisko veselību.

Mežu platība un saldūdens resursi pasaulē samazinās, un bioloģiskā daudzveidība tiek noplicināta.

Tajā pašā laikā turpinās valstu atkarība no fosilajiem resursiem, kas rada klimatam kaitīgās oglekļa dioksīda emisijas, ko planēta nespēj absorbēt.

Izvēloties ilgtspējīgas preces, piemēram, jūras veltes, kas marķētas ar MSC logo, un koka produkciju, kas sertificēta ar FSC zīmi, ikviens var palīdzēt nodrošināt, ka produkti nāk no labi apsaimniekotiem dabas resursiem. Izvēloties enerģiju, kas iegūta no tīriem un atjaunojamiem enerģijas avotiem, samazinās emisijas, kas piesārņo gaisu, okeānu un mežus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu