Kalifornija kļūst par pirmo ASV štatu, kas aizliedz plastmasas maisiņus (19)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Kalifornijas štata deputāti pieņēmuši noteikumus, kas padara no par Savienotajās Valstīs pirmo štatu, kurā ir aizliegta vienreiz lietojamo plastmasas maisiņu izmantošana.

Kalifornijas štata Senāts likumprojektu atbalstīja ar 22 balsīm par un 15 balsīm pret. Tagad tas ir jāparaksta gubernatoram Džerijam Braunam.

Senatori, kas iepriekš bija pret aizliegumu, to šoreiz atbalstīja, jo likumprojektam tika pievienoti pasākumi plastmasas maisiņu ražotāju aizsardzībai.

Demokrātu senatora Aleksa Padiljas no Losandželosas izstrādātais likumprojekts paredz no 2015.gada aizliegt vienreiz lietojamo plastmasas maisiņu izmantojumu lielveikalos un lielajās aptiekās, bet no 2016.gada - universālveikalos.

Likumprojektā ir iekļauti aizdevumi divu miljonu ASV dolāru (1,5 miljonu eiro) apmērā plastmasas maisiņu ražotājiem, kā arī atļauja veikalniekiem iekasēt desmit dolāra centus (astoņus eiro centus) par katru papīra un atkārtoti izmantojamo maisiņu.

Ierosinājums izraisīja plašas debates, kurās iesaistījās gan vides aizstāvju, gan maisiņu ražotāju lobijs.

Gadiem ilgi štata mēroga aizliegums izmantot vienreiz lietojamos plastmasas maisiņus ir bijis deputātu mērķis, lai censtos samazināt plastmasas atkritumu kalnus okeānos un ūdenstilpēs, kuru iztīrīšanai ir nepieciešamas miljoniem eiro vērtas summas. Apmēram simts pašvaldības Kalifornijas štatā, tostarp Losandželosā un Sanfrancisko, ir pieņēmušas vietēja mēroga aizliegumu izmantot vienreiz lietojamos plastmasas maisiņus.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu