Vai zināji, ka ekonomiskās spuldzes ir kaitīgas videi? Nodod tās pārstrādei! (35)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Ne visi zina, ka energoefektīvās spuldzes ir uzskatāmas par videi bīstamiem atkritumiem, tāpēc pēc lietošanas laika beigām tās jāsavāc atsevišķi no citiem sadzīves atkritumiem. Iemesls – luminiscējošā viela jeb luminofors spuldzes stikla kupolā satur niecīgu dzīvsudraba devu.

Uzņēmums «Ekogaisma», kas veic ekonomisko spuldžu videi draudzīgu pārstrādi, atgādina, ka ekonomiskās spuldzes pēc lietošanas laika beigām jānogādā specializētā savākšanas punktā. Ir arī alternatīva ‒ izlietotās spuldzes iespējams atstāt veikalā, iegādājoties vietā jaunas.

Lai nodrošinātu spuldžu savākšanu un pārstrādi videi draudzīgā veidā, «Ekogaisma» ir izveidojis nolietoto spuldžu apsaimniekošanas sistēmu, kurā ietilpst 274 spuldžu savākšanas vietas visā Latvijā − visbiežāk tās ir bīstamo atkritumu savākšanas punkti, kur tiek pieņemti arī citu elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumi.

Tāpat

no spuldzēm iespējams atbrīvoties lielākajos elektropreču veikalos, nododot tās apmaiņā pret nopirktajām.

Lai padarītu spuldžu nodošanu ērtāku, «Ekogaisma» ir izgatavojusi šim mērķim īpaši piemērotus kartona konteinerus, kas izvietoti veikalos, pašvaldību klientu apkalpošanas centros un citās publiskās vietās.

Pēc spuldžu savākšanas tās tiek nogādātas pārstrādei speciālās pārstrādes iekārtās Tumē un Liepājā, un no tām iegūtais metāls un stikls tiek izmantots atkārtoti.

«Ekogaisma» gadā savāc un nodod pārstrādei daudzus tūkstošus dzīvsudrabu saturošu spuldžu, sniedzot iedzīvotājiem iespēju dot savu ieguldījumu Latvijas vides saglabāšanā.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu