Opija magoņu sējumu platība Afganistānā pērn sasniegusi rekordu (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Opija magoņu sējumu platība Afganistānā pērn sasniedza rekordaugstu līmeni, neraugoties uz ASV centieniem apkarot narkobiznesu, teikts ASV Valsts departamenta ziņojumā.

ASV 13 gadu laikā ir iztērējušas 7,6 miljardus ASV dolāru (sešus miljardus latu), cenšoties samazināt opija magoņu sējumus Afganistānā. Šie līdzekļi izmantoti gan cīņai pret narkotikām, gan finansiālai palīdzībai afgāņu zemniekiem, lai stimulētu viņu pievēršanos citu lauksaimniecības kultūru audzēšanai.

Neraugoties uz to, Afganistānā 2013.gadā opija magoņu sējumu platība sasniedza 209 tūkstošus hektāru, pārspējot iepriekšējo rekordu - 193 tūkstošus hektāru, kurš bija sasniegts 2007.gadā. No 1994. līdz 2013. gadam opija magoņu sējumu platība ir pieaugusi gandrīz trīskārt.

Saskaņā ar ANO datiem pērnā gada opija magoņu ražas vērtība bija apmēram trīs miljardi ASV dolāru (2,4 miljardi latu) - par 50% vairāk nekā 2012.gadā. No šā opija magoņu daudzuma var iegūt vairāk nekā 780 tonnas heroīna vai morfija.

Afganistānā tiek saražoti apmēram 80% no pasaulē patērētā opija. Tā tirdzniecības ienākumi tiek izmantoti ierēdņu uzpirkšanai, stimulējot korupciju Afganistānā, kā arī islāmistu kustības «Taleban» un citu kriminālu grupējumu atbalstīšanai. No 31 miljona Afganistānas iedzīvotāju vairāk nekā viens miljons ir narkomāni, kas atkarīgi no opija, heroīna vai citām narkotikām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu