«Greenpeace» Spānijā naudassods par AES protestā nodarītu kaitējumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa Spānijas pilsētā Valensijā otrdienas vakarā piesprieda vides aizsardzības organizācijai «Greenpeace» un 16 tās aktīvistiem 20 tūkstošu eiro naudassodu par kaitējumu, kas nodarīts atomelektrostacijā (AES) rīkota protesta laikā, bet attaisnoja viņus nopietnākās apsūdzībās.

Tiesa arī atcēla visas apsūdzības fotogrāfam, kurš bija pavadījis «Greenpeace» aktīvistus 2011.gada februārī notikušā protesta laikā.

«Greenpeace» aktīvisti 2011.gada 15.februārī ielauzās Spānijas energokompānijas «Iberdrola» Kofrentesas AES pie Valensijas un uzrakstīja uz tās dzesēšanas torņa vārdus «Nukleāras briesmas» lieliem melniem burtiem.

Šomēnes Valensijā notikušajā prāvā viņi tika apsūdzēti noziedzīga kaitējuma nodarīšanā, sabiedriskās kārtības traucēšanā un divu AES apsardzes darbinieku ievainošanā.

Tiesa nolēma, ka katram aktīvistam jāsamaksā 1080 eiro naudassods un «Greenpeace» jāsamaksā 2232 eiro par AES nožogojuma bojāšanu.

Aktīvisti tika attaisnoti apsūdzībās par sabiedriskās kārtības traucēšanu un AES apsardzes darbinieku ievainošanu, jo šīs apsūdzības nebija apstiprinātas ar pierādījumiem.

Neatkarīgais fotožurnālists Pedro Armestre, kurš strādā ziņu aģentūrai AFP un bija pavadījis aktīvistus, tika attaisnots visas trijās apsūdzībās.

Spriedumu ir iespējams pārsūdzēt 10 dienu laikā.

«Greenpeace» paziņoja, ka šīs apsūdzības bijušas smagākās, kādas šai organizācijai līdz šim izvirzītas Spānijā. Aktīvistiem draudēja cietumsodi līdz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem, bet organizācijai draudēja 357 tūkstošu eiro naudassods.

Kofrentesas AES ir Spānijas jaudīgākā atomelektrostacija un saražo 5% no visas Spānijas elektroenerģijas. Tā darbojas jau 30 gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu