Daugavpils Universitātes zinātnieki atklāj 28 jaunas vaboļu sugas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Priedītis / LETA

Daugavpils Universitātes zinātnieki atklājuši 28 zinātnei jaunas vaboļu sugas, informēja universitātes rektors, profesors Arvīds Barševskis.

Tostarp Daugavpils Universitātes koleopterologi jeb zinātnieki, kas pēta vaboles, aprakstījuši trīs fosilās jeb izmirušās sugas, kas atrastas Baltijas jūras dzintarā, kā arī atklājuši divas līdz šim zinātniekiem nezināmas vaboļu ģintis.

Īsspārņu dzimtas vaboļu pētnieks Aleksejs Šavrins atklājis piecas līdz šim nezināmas ģints Lesteva sugas. Divas no jaunatklātajām sugām sastopamas Ķīnā, bet trīs no tām ir izplatītas Irānā.

Arī skrejvaboļu dzimtas pētnieks Aleksandrs Aniščenko atklājaispiecas zinātnei jaunas skrejvaboļu sugas, no kurām viena suga piederīga līdz šim nezināmai un neaprakstītai vaboļu ģintij «Foveocrotaphus». Divas jaunatklātās skrejvaboļu sugas izplatītas Filipīnu tropiskajos mežos, divas sastopamas Namībijā, bet viena atrasta Mjanmā.

Pētnieks Arvīds Barševskis aprakstījis 15 zinātnei jaunas koksngraužu sugas, no kurām viena suga izrādījās piederīga jaunai, līdz šim neatklātai ģintij Lagriadoliops. Visas jaunatklātās koksngraužu sugas ievāktas dažādās Filipīnu arhipelāga salās esošajos tropiskajos mežos.

Divas no jaunatklātajām sugām aprakstītas kopā ar vācu zinātnieku Olafu Jēģeru no Drēzdenes Zooloģijas muzeja, un tās glabājas šī muzeja fondos. Vislielākais jaunatklāto sugu skaits ir no tropisko koksngraužu ģints Doliops, kura ir sastopama tikai Filipīnu arhipelāgā, turklāt tā ir ļoti reti pārstāvēta muzeju kolekcijās, jo grūti ievācama.

Daugavpils Universitātē ir lielākā vaboļu ģints kolekcija pasaulē – gandrīz 400 īpatņi, kas pārstāv 41 sugu no 54 pasaulē līdz šim zināmajām šīs ģints sugām. Viena no šīs ģints jaunatklātajām sugām «Doliops daugavpilsi» turpmāk nesīs Daugavpils vārdu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu