Nākamā gada sākumā klajā nāks bīstamāko invazīvo sugu saraksts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība nākamā gada sākumā publicēs bīstamāko invazīvo svešzemju sugu sarakstu, kuru iekļūšana Eiropas Savienības valstīs nodara nopietnu ļaunumu gan cilvēcei, gan citām sugām. To «ieceļošana» nevēlamos reģionus joprojām palielinās, nodarot vairāku miljonu eiro lielus zaudējumus ES valstīm.

Eiropas Komisija skaidro, ka invazīvās svešzemju sugas ir viens no lielākajiem un aizvien pieaugošākajiem bioloģiskās daudzveidības samazināšanās un sugu izzušanas iemesliem.

Tās var būt slimību pārnēsātājas vai tiešā veidā izraisīt veselības problēmas. Eiropas Savienībā katru gadu invazīvo svešzemju sugu dēļ rodas apmēram 12 miljonu eiro lieli zaudējumi, tāpēc arī turpmāk paredzēts ar tām cīnīties.

2016.gada janvārī klajā nāks saraksts ar precīzi uzskaitītām invazīvajām sugām,

medijiem paziņoja Eiropas Komisijas pārstāvis. Šobrīd saraksta izveide ir procesā un par to notiek debates. Sarakstā iekļautās sugas nedrīkstēs ievest, transportēt, laist tirgū, turēt, audzēt, kā arī izplatīt vidē.

Viens no augiem, kurš ir bīstams, ir akācijas koks.

Tas plaši tiek izmantots celtniecībā, kā arī medus ražošanā. Lai arī augs rada draudus citiem, tieši Ungārijas valsts bija pret šīs sugas ievietošanu sarakstā, jo tas šajā valstī plaši tiek izmantots.

Āzijas sirsenis ir vēl viena invazīva suga. Tā izraisījusi nāvējošus negadījumus vairākās Eiropas valstīs, tai skaitā Itālijā un Francijā. Šajās valstīs tas iekļuvis, piesūcoties automašīnu riepām.

Apmēram 12 000 sugu Savienības un citu Eiropas valstu vidē ir svešzemju sugas,

no tām vairāk nekā 40% ir dažu Eiropas valstu vietējās sugas, kuras cilvēki ir ieviesuši citās Eiropas valstīs, un aptuveni 10 līdz 15% sugu tiek uzskatītas par invazīvām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu