Izvēlies veselīgāko no neveselīgā! Vai cīsiņos samaļ ādas un skrimšļus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūsuprāt, lietas ir jāsauc īstajos vārdos. Ko tad īsti mēs esam iegādājušies lielveikalā un, atgriezušies mājās ar pilniem iepirkumu maisiem, pasniedzam saviem tuvākajiem cilvēkiem maltītē? Veidojot mūsu jauno rakstu sēriju, ceram, ka mainīsiet savus iepirkšanās paradumus un rūpīgāk izvēlēsieties produktus par kuriem ne tikai tērējat savu naudu, bet arī tieši ietekmējat savu un savu mīļo cilvēku veselību. Iestājoties pavasarim, kad parasti vairāk aizdomājamies par savu izskatu un veselību, TVNET sāk jaunu izglītojošu rakstu sēriju «Izvēlies veselīgāko no neveselīgā!». Tajā pētīsim dažādu produktu sastāvu un centīsimies atrast pēc iespējas veselīgākas preces.

Kas slēpjas zem iepakojuma?

Lai uzzinātu, no kā tad patiesībā sastāv mūsu iecienītākie pārtikas produkti, Santa Kvaste kopā ar uztura speciālisti Lizeti Mālderi devās uz lielveikalu un pētīja tajā nopērkamo preču marķējumus un sastāvdaļas.

Analizējot etiķetes, secinājām, ka daudz, ļoti daudz produktu satur konservantus, aromatizētājus, irdinātājus, krāsvielas un pat garšas pastiprinātājus. Piemēram,

cepumi ir tik piebāzti ar dažādām piedevām, ka no labām un veselīgām sastāvdaļām ceptus našķus ir ļoti grūti atrast.

Uztura speciālistes norādes tā satrieca mūsu fotogrāfu Edgaru Kalmēnu, ka viņš reportāžas noslēgumā atļāvās nopirkt tikai ūdens pudeli, turklāt pirms tam uzmanīgi izpētot tā sastāvu.

Kas ir tavā ledusskapī?

Gerda Pulkstene dosies ciemos pie vairākiem Latvijā zināmiem cilvēkiem, lai izpētītu viņu ledusskapja saturu - kas tajā labs un no kā vajadzētu atteikties. To palīdzēs izzināt pārtikas tehnologs.

Patlaban zināms, ka ielūkosimies dziedātājas Aijas Andrejevas un mūziķa, laika ziņu diktora Anša Klintsona ledusskapī.
Foto: flickr.com/rexroof

Noderīgais E vielu saraksts

Apollo žurnāliste Ināra Antiņa apkopojusi kaitīgākās E vielas, kas ir ļoti daudzos produktos. Piemēram, vai zināji, ka E vielas ir ne tikai populārākās un zināmākās - krāsvielas, konservanti, stabilizatori, garšas pastiprinātāji un emulgatori, bet arī tādas, kas palīdz saglabāt produkta struktūru vai neļauj produktam putot?

E vielu nebeidzamais saraksts turpina augt, tagad tiek formēta jauna E vielu grupa, kurā ietilps glazējošie aģenti.

Viņa arī sagatavojusi materiālus par dažādu krāsu dārzeņiem, kā arī pētījusi mītus par ēdieniem. Mītiem par ēšanu pievērsīsies arī Jurģis Baumanis.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Plānoti arī raksti par vērtīgākajiem augļiem un dārzeņiem, piemēram,

ķirbjus, burkānus un spinātus var ne tikai ēst, bet var izmantot skaistumkopšanā, piemēram, barojot matus un sejas ādu.

Konkrēti cilvēki ar konkrētiem stāstiem

Gan Ināra, gan Santa intervēs cilvēkus, kuri izvēlējušies salīdzinoši netradicionālu uzturu, piemēram, veģetārismu, vegānismu vai pat svaigēšanu.

Priecāsimies, ja jums, lasītāji, noderēs mūsu sagatavotie raksti. Ja vēlaties dalīties savā ēšanas pieredzē, e-pasta adrese lasitaji@tvnet.lv ir jūsu rīcībā! Gaidīsim jūsu vēstules!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu