Iepirkšanās noteikums Nr. 1 - lasi etiķeti! Ko nozīmē katrs E?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Iestājoties pavasarim, kad parasti vairāk aizdomājamies par savu izskatu un veselību, TVNET sāk jaunu izglītojošu rakstu sēriju «Izvēlies veselīgāko no neveselīgā!». Tajā pētīsim dažādu produktu sastāvu un centīsimies atrast pēc iespējas veselīgākas preces. Izvēloties produktus, jāiemācās rīkoties gudri - lasīt produktu sastāvdaļas, lai saprastu, cik veselīgu, dabīgu un svaigu produktu pērkam.

E-vielas ir vārds, kas visiem liek būt uzmanīgiem. Galvenokārt cilvēki interesējas par produktu piedevu drošumu veselībai, tāpēc esam izveidojuši rakstu sēriju, lai izskaidrotu, kas slēpjas aiz e-vielu mistiskajiem cipariem.

Pārtikas piedevas pievieno pārtikas produktam ar nolūku ietekmēt tā īpašības. Tās var uzlabot pārtikas produktu krāsu, konsistenci, garšu un novērst pārtikas produkta bojāšanos. Pārtikas piedevas ir vielas, kuras nepatērē kā atsevišķus pārtikas produktus un nelieto kā uztura sastāvdaļas, bet kuras tehnoloģisku apsvērumu dēļ ar nolūku pievieno pārtikai ražošanas, pārstrādes, sagatavošanas, apstrādes, iepakošanas, pārvadāšanas vai glabāšanas posmā.

Pārtikas piedevas nav sāls, cukurs, pipari vai citas garšvielas, garšaugi, arī kviešu milti vai želatīns, kuru lieto želeju gatavošanā. Par piedevām būtu jāuzskata no pārtikas izejvielām vai dabas vielām vai ķīmiskā ceļā iegūti preparāti, kas ir paredzēti pārtikas produktu ražošanā, lai tehnoloģiski ietekmētu galaproduktu, liecina «pvd.gov.lv» sniegtā informācija.

Pārtikas piedevas ir drošas, ja tās atbilst likumdošanas prasībām un šādiem drošuma faktoriem:

  • pamatojoties uz pieejamo zinātnisko informāciju, ieteiktajās devās tās nerada bažas par kaitīgumu patērētāju veselībai;

  • pastāv tehnoloģiski pamatoti mērķi, ko nevar sasniegt ar citiem ekonomiski un tehnoloģiski realizējamiem līdzekļiem;

  • to lietošana nemaldina patērētāju.

Lietojot pārtikas piedevas, tām jābūt nekaitīgām, to lietojuma pamatā jābūt tehnoloģiskai vajadzībai, un to lietojums nedrīkst maldināt patērētājus, kā arī patērētājiem jāgūst labums no pārtikas piedevu izmantošanas.

Pārtikas piedevas nevar vērtēt tikai pozitīvi vai negatīvi. Vienmēr pastāv zināms risks, taču tas, salīdzinot ar pārtikas produktu lietošanas priekšrocībām, uzskatāms par salīdzinoši nelielu.

Svarīgi atzīmēt, ka pirms pārtikas piedevu nonākšanas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iekšējā tirgū katra pārtikas piedeva tiek rūpīgi un vispusīgi izvērtēta, lai izslēgtu draudus patērētāju veselībai. Pārtikas piedevai piešķirtais burts E un numurs norāda, ka tā ir apstiprināta kā droša un to lieto pārtikas produktu ražošanā visās ES dalībvalstīs.

Piemēram, ja pārtikas produkta ražošanā ir izmantota viena vai vairākas šādas krāsvielas - saulrieta dzeltenā (E 110), hinolīndzeltenā (E 104), karmoizīns (E 122), alura sarkanā (E 129), tartrazīns (E 102), košenila sarkanā (E 124) -, pārtikas marķējumā jānorāda papildu informācija: «krāsvielas(-u) nosaukums vai E numurs» var nelabvēlīgi ietekmēt bērnu aktivitāti un uzmanību.

Ja produktam pievienotas pārtikas piedevas, uz iepakojuma tas norādīts ar burtu E un numuru. Attiecīgi tie ir:

1) E 100 - E 182 – krāsvielas,

1) E 200 un vairāk – konservanti,

2) E 300 un vairāk – antioksidanti, kas kavē produktu skābšanu un pasargā tos no bojāšanās. Darbības ziņā tie ir līdzīgi konservantiem.

3) E 400 un vairāk – stabilizatori (saglabā produkta konsistenci),

4) E 500 un vairāk – emulgatori (saglabā produktu noteiktu struktūru, darbības ziņā līdzīgi stabilizatoriem),

5) E 600 un vairāk – garšas un aromāta pastiprinātāji,

6) E 700 – E 800 un vairāk – rezerves indeksi,

7) E 900 un vairāk – pretputu līdzekļi.

8) Pašlaik tiek formēta jauna E 1000 grupa, kurā ietilpst glazējošie aģenti, sulu un konditorejas izstrādājumu saldinātāji, kā arī piedevas miltu un kartupeļu cietes apstrādei u.c

Turpmāk vēl...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu