E vielu špikeris: krāsvielas – izlasi, pirms pērc!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Starptautiskā Veselības organizācija ir noteikusi, ka pārtikas piedevas ir dabas savienojumi un ķīmiskas vielas, kuras vienas pašas pārtikā nekad nelieto, bet noteiktā daudzumā pievieno pārtikas produktiem. Iepērkoties veikalā, ir svarīgi zināt, ko slēpj burta E un ciparu savienojums, tāpēc mēs vairākos rakstu turpinājumos iepazīstināsim ar visām E-vielām, kuras pievieno pārtikai.

Svarīgi zināt: ja produktam pievienotas pārtikas piedevas, uz iepakojuma tas norādīts ar burtu E un attiecīgu skaitli.

Treknrakstā iezīmētas tās, kuras, pēc ārstu un uztura speciālistu domām, ir veselībai nekaitīgas. Atsaucoties uz «lasipirmsed.lv», krāsvielas (E100 - E199) ir vielas, ko izmanto pārtikas produkta krāsas mainīšanai vai atjaunošanai, tostarp pārtikas dabiskās sastāvdaļas un izejvielas, kas atsevišķi netiek lietotas kā pārtika. Izšķir dabiskās (iegūtas, piemēram, no augiem un sēklām), dabiskajām identiskās (iegūtas ķīmiskā ceļā, bet identiskas vielas sastopamas dabā) un sintētiskās (iegūtas ķīmiskās sintēzes rezultātā, dabā nav sastopamas) krāsvielas.

E 100 Kurkumīns. Oranždzeltenā krāsa. Pievieno margarīnam, konditorejas izstrādājumiem no miltiem.

Foto: PantherMedia/ScanPix

E 101 Riboflavīni. Dzeltenā krāsa, vitamīns B2 (I), riboflavīns (II), riboflavīna-5 fosfāts.

E 102 Tartrazīns. Dzeltenā krāsa. Pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem, sausajām zupām, siera cepumiem, saldajai kukurūzai, konditorejas izstrādājumiem u.c.

E 104 Hinolīna dzeltenais. Pievieno dzērieniem, tehnoloģiski apstrādātiem produktiem.

E 110 Saulrieta dzeltenais FCF. Dzeltenā krāsa. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, sausajām zupām, cepumiem, augļu sulām, graudu produktiem, konservētām zivīm u.c.

E 120 Košenils, karmīnskābe. Sarkanā krāsa. Pīrāgu pildījums, gaļas izstrādājumi, jogurts, cepti produkti, alkoholiskie dzērieni.

E 122 Azorubīns, karmoizīns. Sarkanā krāsa. Pievieno konditorejas izstrādājumiem un marcipānam.

E 123 Amarants. Purpursārta sarkanā krāsa. Pievieno alkoholiskajiem dzērieniem, atspirdzinošajiem dzērieniem, upeņu produktiem, sausajiem kūku maisījumiem, želejas kristāliem, graudu produktiem.

E 124 Košenila sarkanais, kumačs 4R. Sarkanā krāsa. Pievieno desertu maisījumiem, tomātu zupai.

Foto: PantherMedia/ScanPix

E 127 Eritrozīns. Sarkanā krāsa. Pievieno konservētajiem ķiršiem un zemenēm, cepumiem, desu apvalkiem, konservētiem augļu kokteiļiem.

E 128 Sarkanais 2G. Pievieno desām, hamburgeru gaļai, vārītai gaļai.

E 129 Alūra sarkanais AC. Sarkanā krāsa. Pievieno biskvītiem, sausajiem kūku maisījumiem, augļu aromātiskajiem pildījumiem, šokolādes cepumiem.

E 131 Patentzilais V.

E 132 Indigotīns. Zilā krāsa. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, biskvītiem, saldējumam, atspirdzinošiem dzērieniem, maizes izstrādājumiem.

E 133 Briljantzilais FC, F. Zilā krāsa. Pievieno konservētiem dārzeņiem, desertiem, piena produktiem, graudaugu produktiem, atspirdzinošiem dzērieniem u.c.

Foto: PantherMedia/ScanPix

E 140 Hlorofili un hlorofilīni. Zaļā olīvkrāsa (ir dabiska uztura sastāvdaļa).

E 141 Hlorofili un hlorofilīni. Olīvkrāsa. Vara kompleksi (I). Hlorofilu vara kompleksi (II). Hlorofilīnu vara kompleksi.

E 142 Zaļais S. Zaļa krāsa. Lietojums: siera kūkas sausais maisījums, konservēti zirņi, piparmētru mērce.

E 150 Karamele. Tumši brūnā krāsa. Pievieno alum, viskijam, bezalkoholiskajiem dzērieniem, mērcēm, cepumiem, marinētiem dārzeņiem, ievārījumiem u.c.

E 150 (a) Karamele.

E 150 (b) Sulfīta karamele.

E 150 (c) Amonija karamele. Pievieno alum, mērcēm un konfektēm.

E 150 (d) Amonija sulfīta karamele. Izmanto skābos, gāzētos dzērienos.

E 151 Briljanta melnais BN, melnais PN. Melnā krāsa. Pievienošana: dzeramais jogurts, upeņu kūkas sausais maisījums, brūnā mērce.

E 153 Augogle. Melnā krāsa. Pievieno lakricai, želejas konfektēm, augļu sulas koncentrātam, konditorejas izstrādājumiem u.c.

E 154 Brūnais FK. Pievieno žāvētām siļķēm, kūpinātām un sālītām zivīm, kartupeļu čipsiem u.c.

E 155 Brūnais HT. Brūnā krāsa. Pievieno šokolādes kūkām.

Foto: PantherMedia/ScanPix

E160(a). Karotīni. Oranždzeltenā krāsa. Jauktie karotīni. Pievieno margarīnam. Beta-karotīns bezalkoholiskajiem dzērieniem.

E 160(b) Annato, biksīns, norbiksīns. Persiku krāsa. Cepti produkti, brokastu pārslas, piena produkti, margarīns, samazināta tauku satura pastas.

E160(c). Paprikas ekstrakts, kapsantīns, kapsorubīns. Var būt pat labvēlīga ietekme uz organismu.

E 160(d) Likopēns. Zupas, jogurts, dzērieni, uzturvielu batoniņi. Var būt pat labvēlīga ietekme uz organismu.

E 160(e) Beta-apo-8, karotināls (C30). Oranžā krāsa.

E 160(f) Beta-apo-8, karotīnskābes etilesteris (C30). Oranžā krāsa.

E 161(b) Luteīns. Dzeltenā krāsa. E 161(g) Kantaksantīns. Oranžā krāsa. Saldējums, zivju pirkstiņi, cepumi, konservi, mērces, marinēti dārzeņi.

E 162 Biešu sarkanais, betanīns. Purpurkrāsa. Pievieno saldējumam, lakricai, želejām.

E163 Antocianīni. Violetā krāsa. Var būt labvēlīga ietekme uz organismu.

E170 Kalcija karbonāti. Var būt labvēlīgi organismam.

E 171 Titāna dioksīds. Baltā krāsa. Pievieno saldumiem, saldajiem ēdieniem.

E 172 Dzelzs oksīdi un dzelzs hidroksīdi. Gaļas pastēte, kūku un desertu sausie maisījumi, lašu un garneļu pastēte.

E 173 Alumīnijs. Pievieno kūku glazējumam.

E 174 Sudrabs. Pievieno kūku dekorējumam.

E 175 Zelts. Pievieno kūku dekorējumam.

E 180 Litolrubīns BK.

Turpmāk vēl...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu