E-vielu špikeris: Kāpēc produkti tik ilgi nebojājas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārtikas saglabāšana ilgākam laikam nav tikai šodien aktuāls jautājums, tas ir bijis svarīgi vienmēr. Veidi, kā to dara, laika gaitā kardināli mainījušies.

Jau no senām dienām cilvēki meklējuši iespējas, kā pārtiku uzglabāt ilgāku laiku. Lai to izdarītu, tika izmantoti dažādi līdzekļi. Tradicionāli pazīst ēdiena vārīšanu, saldēšanu, žāvēšanu utt. Dabiskie pārtikas konservanti ir sāls, cukurs, alkohols, etiķis. Konservanti ir vielas, kas pagarina pārtikas produktu saglabāšanās laiku, aizsargājot to no mikroorganismu izraisītas bojāšanās. Konservanti nevar kompensēt higiēnas noteikumu neievērošanu un uzlabot daļēji vai pilnīgi bojātu produktu.

Svarīgi zināt: ja produktam pievienotas pārtikas piedevas, uz iepakojuma tas norādīts ar burtu E un attiecīgu kārtas ciparu.

Konservanti (E200-299)

Šajā E vielu sarakstā treknrakstā iezīmētas tās krāsvielas, kuras, pēc ārstu un uztura speciālistu domām, ir veselībai nekaitīgas, atsaucoties uz «lasipirmsed.lv».

E 200 Sorbīnskābe. Pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem, sulām, augļu jogurtiem, kausētā siera šķēlēm, šokolādes sīrupiem, saldētām picām u.c.

E 202 Kālija sorbāts. Šokolāde, siers, maize, cepti izstrādājumi, siera kūka, vīna ražošana.

E 203 Kalcija sorbāts. Pievieno saldētām picām, miltu konditorejas izstrādājumiem.

E 210 Benzoskābe. Pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem, sulām.

E 211 Nātrija benzoāts. Var atrast kaviārā, siera kūkā, pīrāgos, margarīnā, marinētos gurķīšos, ananasu sulā, garnelēs, sojas mērcē, saldumos, galda olīvās, piena un gaļas produktos, konfektēs un dzērienos.

E 212 Kālija benzoāts. Var atrasties cukurotos ķiršos, džemos un pastās, čili pastā.

E 213 Kalcija benzoāts. Var būt košļājamā gumijā, augļu sulās, margarīnā un saldējumā, kā arī vārītos atspirdzinošos dzērienos.

E 214 Etil-p-hidroksilbenzoāts. Var būt saldējumā, sidrā, margarīnā, košļājamā gumijā, augļu sulās un vārītos atspirdzinošos dzērienos.

E 215 Nātrija etil-phodroksibenzoāts.

E 216 Propil-p-hodroksibenzoāts. Saldumi, cepti izstrādājumi, želejas konservi, dzērieni.

E 217 Nātrija propil-phidroksibenzoāts.

E 218 Metil-p-hidroksilbezoāts. Var būt konservos, želejās, ceptos izstrādājumos, augļu sulās un salātu mērcēs.

E 219 Nātrija metil-p-hidroksibenzoāts. Pievieno alum, džemiem, ievārījumiem, salātu krējumam, bezalkoholiskajiem dzērieniem, augļu mīkstumiem, marinētām reņģēm, skumbrijām.

E 220 Sēra dioksīds. Pievieno alum, bezalkoholiskajiem dzērieniem, žāvētiem augļiem, sulām, vīniem, etiķim, kartupeļu produktiem.

E 221 Nātrija sulfīts.

E 222 Nātrija bisulfīts.

E 223 Nātrija metabisulfīts. Var atrasties žāvētos augļos, tomātu pastā, maizes un miltu izstrādājumos un želejās.

E 224 Kālija metabisulfīts.

E 226 Kalcija sulfīts. Konservēti dārzeņi un augļi.

E 227 Kalcija hidrogēnsulfīts. Pievieno žāvētiem augļiem, atūdeņotiem dārzeņiem, augļu sulām un sīrupiem, desām, piena-augļu desertiem, sidram, alum un vīnam.

E 228 Kālija hidrogēnsulfīts. Pievieno vīniem.

E 230 Difenils, bifenils. Var atrasties marmelādē, citrusaugļu mizā. Lieto dažu augļu dezinficēšanai (atliekas var būt mizā), pārtikā, kas ietīta papīrā, kurš impregnēts ar difenilu.

E 231 Ortofenfenols.

E 232 Nātrija o-fenilfenols. Galvenokārt lieto citrusaugļu virsmas apstrādei.

E 234 Nizīns. Pievieno sieram.

E 235 Natamicīns. Pievieno sieram un gaļas produktiem, lai neveidotos sēnīte.

E 239 Heksametilēntetramīns. Pievieno marinētām reņģēm un skumbrijām.

E242 Dimetildikarbonāts.

E 249 Kālija nitrīts. Var būt sālītos, marinētos, kūpinātos, pārstrādātos un presētos gaļas izstrādājumos.

E 250 Nātrija nitrīts. Atļauts pievienot tikai maisījumiem ar vārāmo sāli.

E 251 Nātrija nitrāts. Var atrasties apstrādātos gaļas izstrādājumos.

E 252 Kālija nitrāts. Pievieno speķim, šķiņķim, žāvētai un kūpinātai gaļai, sālītai liellopu gaļai un dažiem sieriem.

E 260 Etiķskābe.

E 261 Kālija acetāts.

E 262 Nātrija acetāts.

E 263 Kalcija acetāts.

E 270 Pienskābe.

E 280 Propionskābe. Var tikt lietota saldējumā, kausētos sieros, saldumos un ceptos izstrādājumos, maizes rūpniecībā.

E 281 Nātrija propionāts. Tiek lietots kūku glazūrām, ceptos un konditorejas izstrādājumos.

E 282 Kalcija propionāts. Var atrasties šokolādes produktos, putnu gaļas pildījumā, kausētā sierā un maizē.

E 283 Kālija propionāts. Pievieno miltu un maizes konditorejas izstrādājumiem.

E 284 Borskābe.

E 285 Nātrija tetraborāts, boraks.

E 290 Oglekļa dioksīds. Pievieno vīniem, bezalkoholiskajiem dzērieniem.

E 296 Ābolskābe.

E 297 Fumārskābe.

Antioksidanti, skābuma regulētāji (E300- E399)

Antioksidanti un skābuma regulētāji pagarina pārtikas produkta saglabāšanas laiku, aizsargājot to no oksidācijas izraisītas bojāšanās (piemēram, no tauku sasmakšanas, vitamīnu oksidēšanās, krāsas maiņas).

E300 Askorbīnskābe. Vitamīns C. Labvēlīga ietekme uz veselību. Tomēr, to pārdozējot, var izraisīt caureju, mazasinību vai nierakmeņu veidošanos.

E301 Nātrija askorbāts.

E 302 Kalcija askorbāts.

E304 Askorbīnskābes taukskābju esteri. Tādas pašas funkcijas kā vitamīnam C.

E 306 Tokoferolu koncentrāts. Vitamīns E. Pievieno augu eļļām.

E 307 Alfa-tokoferols. Vitamīns E. Var būt margarīnā, baltajos rīsos, baltajos miltos un baltmaizē.

E 308 Gamma-tokoferols. Vitamīns E. Var tikt lietots salātu eļļā, piena produktos un margarīnā.

E 309 Delta-tokoferols Vitamīns E. Var būt margarīnā, salātu eļļā, piena produktos.

E 310 Propilgallāts. Pievieno margarīnam, taukvielām un eļļām, košļājamajām gumijām.

E 311 Oktilgallāts. Pievieno margarīnam, taukvielām un eļļām.

E 312 Dodecilgallāts. Pievieno margarīnam, taukvielām un eļļām.

E315 Eitorbīnskābe.

E316 Nātrija eritorbāts.

E 319 Butilhidrohidrons. Izmanto, lai pagarinātu produkta derīguma termiņu.

E 320 Butilēts hidroksianizols. Pievieno taukvielām, eļļām, gaļas izstrādājumos, sausajām zupām.

E 321 Butilēts hidroksitoluols. Var tikt lietots pārtikas taukos un eļļās, zivju produktos, alus un iesala dzērienos un košļājamās gumijās.

E 322 Lecitīni. Pievieno šokolādei, brokastu sieriem ar zemu tauku saturu.

E 325 Nātrija laktāts.

E 326 Kālija laktāts.

E 327 Kalcija laktāts. Var būt konditorejas izstrādājumos, iebiezinātā pienā, cepamajā pulverī, konservētās, diedzētās pupiņās.

E 330 Citronskābe.

E 331 Nātrija citrāti.

E 332 Kālija citrāti.

E 333 Kalcija citrāti.

E 334 Vīnskābe.

E 335 Nātrija tartrāti.

E 336 Kālija tartrāti. Var tik izmantoti konditorejas izstrādājumos, augļu želejā, cepamajā pulverī, augļu sulās un dzērienos.

E337 Kālija nātrija tartrāts.

E 338 Fosforskābe.

E 339 Nātrija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.

E 340 Kālija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.

E 341 Kalcija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.

E 343 Magnija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.

E 350 Nātrija malāti.

E 351 Kālija malāts. Mitruma uzturētājs. Pievieno džemiem, saldumiem, kūkām, cepumiem.

E 352 Kalcija malāti. Cietinātājs. Pievieno konservētajiem augļiem un dārzeņiem.

E 353 Metavīnskābe. Pievieno vīniem.

E 354 Kalcija tartrāti.

E 355 Adipīnskābe. Aromatizētājs. Pievieno saldumiem, sintētiskajiem krēma desertiem.

E 356 Nātrija adipināts.

E 357 Kālija adipināts.

E 363 Dzintarskābe. Aromatizētājs. Pievieno sausajiem pārtikas un dzērienu maisījumiem.

E 380 Triamonija citrāts. Emulģējošais sāls. Pievieno kausētajiem sieriem

E 385 Kalcija dinātrija etilēndiamīntetraacetāts. Sekvestrants. Pievieno konservētajiem vēžveidīgajiem.

E 392 Rozmarīna ekstrakti. Pievieno ādas kopšanas līdzekļiem.

Turpmāk vēl...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu