Raw food jeb svaigēšana - brīnumdiēta, kas aizdzen slimības un vecumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/greensmoothies

Svaigēšana kā tendence Latvijā ienākusi tikai nesen, taču to jau piekopj tādi sabiedrībā pazīstami cilvēki kā Varis Vētra, grupas «Labvēlīgais tips» solists Andris Freidenfelds un ģitārists Artūrs Kotepovs. Svaigēdāju uzturu veido gandrīz neapstrādāta pārtika.

«Gandrīz» tā skaitās tāpēc, ka dažu ēdienu pagatavošanai tiek lietots dehidrators (žāvētājs), kas līdz 45 grādu temperatūrai produktus kaltē, tā liecina «dabigsuzturs.lv». Šādā temperatūrā neiet bojā augos esošie enzīmi, tādēļ ēdiens joprojām skaitās dzīvs (angļ. val. - raw).

Svaigēšanas pamatā ir doma, ka termiski neapstrādātu augu valsts produktu lietošana uzturā ir optimāls veids, kā apgādāt organismu ar visām tam nepieciešamajām vielām. Tas ir dabīgs pārtikas uzņemšanas veids, un produktu uzturvērtība netiek mazināta karsējot.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Tie, kas ir mazliet vairāk interesējušies par svaigēšanu, jau zina tādas personas kā Anna Vigmora, Viktorija Butenko un Deivids Volfs, kuri ir kaismīgi svaigēšanas piekritēji un aktīvi eksperimentē un pēta tās ietekmi uz cilvēka veselību. Rezultāti ir pārsteidzoši, tomēr mūsdienās šāda dzīvesveida piekopšana ir diezgan liels izaicinājums.

Svaigēdāju uzturu veido dārzeņi, augļi, ogas, sēnes, pākšaugi, rieksti un sēklas, graudaugi, dažādi diedzējumi, dīgsti un jūras aļģes. Uzturā tiek iekļauti arī tā sauktie superfood, kas ir dabas produkti ar ļoti koncentrētu uzturvērtību, kā, piemēram, spirulīna (zilganzaļā aļģe), čia sēklas un citi. Alkohols un kafija pavisam stingriem svaigēdājiem ir tabu. Daži svaigēdāji savā uzturā iekļauj svaigu, nepasterizētu pienu, kefīru un jēlas olas, bet principā dzīvnieku izcelsmes produkti lietoti netiek.

Foto: flickr.com/greensmoothies

Kā saka paši svaigēdāji – veselības stāvoklis mainās par 180 grādiem, sākot ar to, ka pazūd liekā svara problēma un beidzot ar dažādu hronisku slimību remisiju. Ir gadījumi, kad izdevies izārstēt cukura diabētu, metabolo sindromu un pat vēzi. Pārejot uz svaigas pārtikas lietošanu, ievērojami palielinās enerģija, mazāk laika kļūst nepieciešams atvēlēt miegam, uzlabojas ādas izskats, prāts kļūst skaidrāks un uzlabojas atmiņa.

Izmaiņas jūtamas arī imūnsistēmas darbībā, kas kļūst acīmredzami spēcīgāka, un vīrusi vairs klāt nelīp. Runājot par sieviešu veselību, daudzām sievietēm ir uzlabojusies auglība un izdevies palikt stāvoklī.

Taču zinātnisku pierādījumu šajā jomā pagaidām trūkst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu