Noslēpums: kāpēc čipsi, krekeri, gatavās gaļiņas un citi pusfabrikāti ir tik ņammīgi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Kāpēc garšas pastiprinātāju E621 jeb mononātrija glutamātu bieži pievieno gaļas un zivju izstrādājumam, sieriem, sāļajiem krekeriem, garšvielu maisījumiem, čipsiem, salātu mērcēm, buljoniem, veģetārajiem sēņu un dārzeņu produktiem, kā arī Āzijas virtuves ēdieniem? Šai vielai nav nedz produktu un organismu aizsargājošas funkcijas, nedz arī kāda cita nozīmīga loma, bet ražotāji to burtiski bārsta pa labi un pa kreisi, turklāt kombinācijā ar sāli!

Rakstu sērijas «Veselīgākais no neveselīgā» ietvaros TVNET atrakstīja divu bērnu tēvs Vasilijs, vēloties pievērst lasītāju uzmanību vairākiem novērojumiem. Viņš rakstīja - ja uz iepakojuma ir atrodams uzraksts «Bērniem», mūsu zemapziņā tas asociējas ar ļoti ekoloģisku produktu. Taču, pievēršot uzmanību produkta sastāvam, redzams, ka bieži tajā atrodams mononātrija glutamāts.

Vairāk par vielu

Viņš norāda uz valdības noteikumos rakstīto, ka gaļas izstrādājumus (piemēram, desas, cīsiņus, sardeles), žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus, gaļas un zivju konservus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, belašus, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, kalmāru gredzenus, burgerus izglītojamo uzturā iekļauj tikai tad, ja tie nesatur pārtikas piedevas – garšas pastiprinātājus (E620–E650) un krāsvielas, kā arī atbilst citām prasībām.

Noteikumi

«Jā, visticamāk, skolas ēdnīcu personāls neizmanto šos produktus, bet vai daudzi vecāki, barojot savus bērnus mājās, pievērš uzmanību pārtikas sastāvam?

Ļoti nožēlojama ir mūsu ražotāju ciniskā attieksme pret uzrakstiem uz iepakojuma: liksim vārdu «Bērniem» un palielināsim apgrozījumu!»

Vasilijs arī atsūtīja vairākas fotogrāfijas, kurās redzami pārtikas produkti, kuru nosaukumā ir «Bērniem», bet sastāvā ir mononātrija glutamāts.

Foto: TVNET lasītājs

Jautāts par ģimenes uztura principiem, lasītājs tos raksturoja šādi: «Viss ir ļoti vienkārši – mēs ar sievu pēc iespējas cenšamies izvairīties no produktiem, kuri satur konservantus un vielas, kas var ilgtermiņā negatīvi ietekmēt veselību.

Priekšroka tiek dota dārzeņiem, augļiem un laukos saražotajai produkcijai no tiem pārdevējiem, kuriem uzticamies.

Jo vienkāršāks ir produkts, jo labāk. Katrs jauns produkts parādās mūsu galdā tikai pēc rūpīgas iepazīšanās ar tā sastāvu.»

Ko par šo vielu saka uztura speciāliste?

Par mononātrija glutamātu jeb E vielu numur 621 TVNET lūdza izteikties arī sertificētu uztura un diētas speciālisti Baibu Grīnbergu.

Viņa vispirms atgādināja, ka vairums māmiņu un tētu pirmo piebarojumu savam bērnam sāk dot pamazām. «Parasti tas notiek lēnītēm, pa puskarotītei, kā arī sākumā nejaucot kopā vairākus produktus, lai kādu alerģisku izpausmju gadījumā varētu skaidri noteikt «vainīgo» produktu. Nedēļām un mēnešiem uz priekšu ritot un bērniņam augot, vecākus pārņem pamatots kārdinājums veikalā izvēlēties vieglāk un ātrāk pagatavojamus produktus, kas arīdzan paredzēti bērniem, - īpašus cepumiņus, dzērienus, maigas garšas cīsiņus un pelmeņus mazulīšiem, zivju pirkstiņus bez asakām un gardum gardus jogurtiņus ar dažādām piedevām.

Jaunu produktu ieviešana bērna uzturā vairs nepavisam nenotiek ne lēnītēm, ne pamazām.

Mazā cilvēciņa organisms tiek iepazīstināts ar dažādām pārtikas piedevām jeb E-vielām. Viss notiek tik strauji!

Četru – sešu mēnešu vecumā bērns veselas nedēļas garumā tika radināts pie burkāna, bet tikko pats uz savām kājiņām nostājies mazulis jau bauda plašu E-vielu klāstu. Protams, varam raidīt pārmetumus par bērnu veselību tiem vecākiem, kas neatrod laiku savā mazdārziņā izaudzēt ekoloģiskus kartupeļus un ziedkāpostus un mazā aplociņā zem loga ganīt dažas bioloģiskas vistas, taču patiesībā jau visi saprotam – katram ir savs darbs un pienākumi un nekas cits, kā uzticēties pārtikas produktu ražotājiem, mums neatliek.»

Foto: TVNET lasītājs

Uztura speciāliste atgādināja, ka joprojām pētījumi un tiem sekojošas zinātniskas publikācijas nespēj pilnībā izskaidrot un pamatot atsevišķu E-vielu nelabvēlīgo ietekmi uz bērna organismu, un tas ir tieši tāpēc, ka

lielākā daļa produktu ir pārbagāti ar dažādām pārtikas piedevām, kā rezultātā rodas dažādu simptomu pārklāšanās.

Grīnberga norādīja, ka jau ilgāku laiku ir it kā skaidrs, ka atsevišķas pārtikas krāsvielas izraisa bērniem hiperaktivitāti, tāpēc par šo E-vielu klātbūtni produktos ir jābūt brīdinājumam uz etiķetes. Taču joprojām dažādiem veselības aprūpes speciālistiem nav skaidrs, kāpēc vispār tiek atļauta pārtikas krāsvielu pievienošana produktiem, kurus tik plaši lieto tieši bērni.

Tāpat vispārzināms ir fakts, ka konservanti nav vēlami bērnu uzturā un arī var izraisīt hiperaktivitāti, alerģiskas reakcijas, taču, domājot par gaļas produktiem, ievērojami bīstamāk būtu saindēties ar Clostridium Botulinum jeb dabūt botulismu, nekā uzņemt attiecīgu konservanta devu, kas pilnībā pasargā no bīstamās baktērijas.

E621 pievieno gandrīz visiem ēdieniem

Bēdīgi interesantāk ir ar garšas pastiprinātāju E621 – mononātrija glutamātu.

Šai vielai nav ne produktu un organismu aizsargājošas funkcijas, nedz arī kāda cita nozīmīga loma,

kamdēļ tā tik bieži tiek pievienota gandrīz katram gaļas un zivju izstrādājumam, sieriem, sāļajiem krekeriem, garšvielu maisījumiem, praktiski visiem kartupeļu čipsiem, salātu mērcēm, buljoniem, veģetārajiem sēņu un dārzeņu produktiem, kā arī visiem Āzijas virtuves ēdieniem.

Par E621 nozīmīgo lomu gan pretim strīdēsies pikantas garšas cienītāji, jo tiešām – mononātrija glutamāts ēdieniem, kuros nav ne kripatas gaļas, dod izteiktu gaļas klātbūtnes sajūtu, un pie šīs garšas var pierast, veicinot pat atkarību no tās.

Varbūt kādu pārsteigs tas, ka glutamāts dabīgā veidā ir sastopams ļoti daudzos dzīvnieku un augu valsts produktos un no tā mēs nekādi nevaram izvairīties. Piemēram, gaļā esošās olbaltumvielas satur 11%-20% glutamāta, bet augu valsts olbaltumvielas – pat 40%. Glutamāts no produkta spēj «izvilkt» tās labās īpašības, kas nodrošina piekto garšu – umami. Taču citādāk ir ar glutamātu, kurš cilvēku rokām pārveidots par E621 un pārtikai tiek pievienots neapdomīgā daudzumā.

Izpētīts, ka tieši pēdējo pārdesmit gadu laikā dramatiski pieaudzis mononātrija lietošanas biežums un apjoms.

Agrāk šo vielu minimāli pievienoja produktiem, lai tādējādi mazinātu nepieciešamību pēc sāls, bet pašlaik E621 tiek burtiski bārstīts pa labi un kreisi, turklāt kombinācijā ar sāli.

Ir arī labas alternatīvas!

Kāda vairāk nekā desmit gadus veca publikācija atklāj novērojumus par migrēnas tipa galvassāpēm bērniem, kas radušās pēc E621 saturošu produktu lietošanas, kā arī astmas lēkmju uzliesmojumiem, kam varētu būt saikne tieši ar mononātrija glutamātu. Ir arī vairāki ziņojumi par novērojumiem saistībā ar apetītes un svara pieaugumu, taču visus iepriekš minētos veselības traucējumus jeb patoloģiskas izmaiņas organisma funkcionēšanā joprojām nevar novelt tikai uz E621. Lielākā daļa pavisam svaigu pētījumu «apgāž» vecākus pētījumus un norāda, ka tie nav veikti klīniskā vidē, līdz ar to nav objektīvi.

Ko darīt? Pilnīgi noteikti vajadzētu izvēlēties tos produktus, kuru sastāva atspoguļojumā nav minēts mononātrija glutamāts.

«Mums, pieaugušajiem, un mūsu bērniem pilnīgi pietiek dabiskā glutamāta, kas atrodams gan dzīvnieku, gan augu izcelsmes produktos. Ja pašlaik grūti atrast pārliecinošas zinātniskas publikācijas par E621 kaitīgumu, tad tomēr tas nav alibi šīs vielas saturošu produktu drošai iekļaušanai bērnu uzturā.

Noslēgumā uztura speciāliste pauda patiesu prieku, ka joprojām veikalu plauktos var atrast produktus bez E621, un to garša nebūt nav mazāk piesātināta un izteiksmīga. Paldies tiem ražotājiem, kas domā par sevi, mums un mūsu bērniem un izvēlas veidot jaunas receptūras produktiem, neiekļaujot mononātrija glutamāta piedevu!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu