Samaltus vistas atlikumus pārdod kā smukas desiņas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Izvēloties cīsiņus, jābūt ļoti gudram pircējam, lai iegādātos patiešām labas gaļas desiņas. Kā izvēlēties veselīgākās un kuras noteikti neņemt? Lai to noskaidrotu, portāls TVNET palīgā aicināja uztura speciālisti Lizeti Mālderi. Viņa noteikti ieteica izvairīties no mehāniski atdalītas gaļas, kas ir samalti un apstrādāti vistas atlikumi, tostarp kauli, ādas, skrimšļi, cīpslas...

Pirmkārt, uztura speciāliste, pētot desiņu iepakojumus veikalā, iesaka vislabāk pirkt tos cīsiņus, kuros ir liels gaļas īpatsvars.

Pozitīvi, ka pēdējā laikā tādus piedāvā vairāki ražotāji.

Foto: TVNET

Vienlaikus jāpievērš uzmanība ne tikai gaļas daudzumam, bet arī citām sastāvdaļām, jo, piemēram, veikalu plauktos atrodamas desiņas, kuru sastāvā kopā ar gaļu ir gan konservanti, gan populārais garšas pastiprinātājs 621. Cits ražotājs uzsvēris, ka desiņās nav konservanta E 621, bet tajā pašā laikā to sastāvā ir soja, kas bieži vien ir ģenētiski modificēta.

Foto: TVNET

Lai arī daži ražotāji lepojas, ka cīsiņos ir samazināts sāls daudzums, piemēram, 1,23 grami uz 100 gramiem, Māldere norāda, ka šāds sāls daudzums nav nemaz tik mazs, jo dienā cilvēkam ieteicami tikai 5 g jeb 1 tējkarote sāls. Salīdzināšanai viņa paņem arī blakus noliktus cita ražotāja cīsiņus, kuriem sāls daudzums nav izcelts, – izrādās, ka tajos ir tikai nedaudz vairāk sāls – 1,88 grami uz 100 gramiem.

Daži ražotāji uzraksta, ka cīsiņos ir maz sāls, taču arī tas nav maz!

Foto: TVNET

Ja vien iespējams, Māldere iesaka izvairieties no cīsiņiem, kuros ir iestrādāta mehāniski atdalīta gaļa.

Mehāniski atdalītu gaļu aizliegts lietot bērnu ēdināšanas vietās, tāpēc būsim tik gudri un to neēdīsim arī mājās!

Šādus gaļas izstrādājumus aizliegts iekļaut ēdienkartēs slimnīcās, bērnudārzos un citās izglītības iestādēs.

Foto: TVNET

Māldere paskaidro: «Mehāniski atdalīta gaļa nozīmē, ka vistas atlikumu vielas, tostarp kauli, ādas, skrimšļi, cīpslas, tiek samaltas kopā, iekrāsotas, papildinātas ar sāli un dažādām E vielām.

No tā visa pagatavo gaļas masu, ko var izmantot cīsiņu gatavošanā.»

Nekvalitatīvās gaļas un daudzo piedevu dēļ mehāniski atkaulotu gaļu noteikti nevajadzētu dot bērniem.
Foto: TVNET

Turklāt mehāniski atdalītā gaļa atrodama ne tikai cīsiņos, bet arī daudzos citos ikdienā iecienītos produktos, piemēram, mīkstajās desās un pelmeņos.

Visbiežāk mehāniski atdalītā gaļa ir pievienota lētajiem gaļas izstrādājumiem, jo tās pašizmaksa ir daudz zemāka nekā normālai gaļai.

Loģika liek domāt, ka cīsiņos, kuru kilograms maksā 1,50 eiro, ir ļoti maz gaļas.
Foto: TVNET

Gaļas pusfabrikātos esošās piena vai sojas olbaltumvielas cīsiņu masai tiek pievienotas, lai palielinātu to olbaltumvielu daudzumu.

Tāpat daudzu cīsiņu sastāvā ir soja, speciāliste akcentē un norāda, ka

95% sojas pasaulē ir ģenētiski modificēta.

«Tamdēļ, ja pērkat cīsiņus ar soju vai vienkārši sojas produktus, noteikti izpētiet, vai tā ir bioloģiski audzēta!» viņa rekomendē.

Foto: TVNET

Veikalos tirgoto cīsiņu sastāvs ir ļoti dažāds. Daļā desiņu sastāvdaļu saraksts ir optimāls, bet citās ļoti garais dažādu vielu uzskaitījums rada šaubas par veselīgumu.

Daļā etiķešu saskaitāmas vairāk nekā 20 sastāvdaļas, no kurām vairums nav cilvēka veselībai vajadzīgas.

Bez garšas uzlabotājiem, pastiprinātājiem, krāsvielām, stabilizatoriem un konservantiem, kas palīdz cīsiņu ražošanas procesā un pagarina to derīguma termiņu, cilvēka pašsajūta, visticamāk, būs labāka!

Foto: TVNET

«Noslēgumā varu atgādināt, ka veikalu plauktos ir nopērkams viss - gan ļoti labi un vērtīgi pārtikas produkti, gan tādi, kuri ikdienā būtu jālieto ar mēru,» Māldere rezumē.

Atgādinām, ka TVNET un Apollo rakstu sērijas «Veselīgākais no neveselīgā», kurā pētām dažādu produktu sastāvu un cenšamies atrast pēc iespējas veselīgākas preces, mērķis nav aizvainot vai kritizēt konkrētus gatavotājus, bet gan pievērst uzmanību produktu sastāvam, aicinot izvēlēties veselīgākos produktus.

Atvainojamies, ja kādu aizskaram personīgi, taču uzskatām, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos. Un ļoti priecāsimies, ja ražotāji objektīvi iesaistīsies, paužot savu viedokli un nostāju, jo mūsu mērķis ir aicināt cilvēkus iepirkties gudri un ražotājus - radīt veselīgu produkciju.

Aicinām rakstīto neuztvert personīgi, bet gan pievērst uzmanību rubrikas galvenajai idejai un tās mērķim.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu