Veikalos parādījies īpatnējs un mulsinošs produkts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Šķiet, ka ražotāju izdomai, mēģinot nopelnīt, nav robežu. Līdzās skābajam krējumam un krējuma izstrādājumam nesen veikalu plauktos parādījies arī skābais krēms. Tas iepakots tādos pašos plastmasas trauciņos un maisiņos, kādos līdz šim pirkām normālo parasto skābo krējumu. Arī uzraksti ir tik līdzīgi, ka paviršāks pircējs tikai mājās atklās, ka «iegrābies» skābā krējuma krēmā, nevis iegādājies krējumu.

Arī uztura speciāliste Lizete Māldere, kopā ar TVNET komandu apskatot veikalu plauktos esošos krējuma, krējuma izstrādājuma un krēma iepakojumus, uzsver, ka, izvēloties krējumu, noteikti jālasa etiķetes.

Bieži vien skābā krējuma izstrādājumi un tagad arī krēmi ir līdzīgi iepakoti un noformēti kā parastais krējums.

Turklāt, tā kā īstais krējums parasti ir dārgāks, pircēji bieži vien iekrīt, paņemdami izstrādājumu vai krēmu.
Foto: TVNET

Bet var rasties jautājums, kāpēc tad nav ieteicams pirkt krējuma izstrādājumu? Tas taču ir lētāks un garšo līdzīgi kā krējums...

Uztura speciāliste atbild: «Krējuma izstrādājumā piena tauki ir aizstāti ar augu taukiem.

Krējuma izstrādājumā un krēmā var būt paslēpti piesātinātie tauki, nezināmas izcelsmes augu eļļas un arī kaitīgās transtaukskābes.

«Ja piesātinātajiem taukiem ir zināma nozīme cilvēka organismā un tos var uzņemt līdz 15-20 gramiem dienā, tad nepieciešamo transtauku daudzums ir 0.

Ja ikdienā nepievēršam uzmanību tam, ko ēdam, savācam diezgan lielu daudzumu transtaukskābju.»

Daļai krējuma izstrādājumu un krēmu nebija norādīts, kāda veida tauki tiem izmantoti, bet uz dažiem bija rakstīti palmu tauki, kas ir vieni no lētākajiem un nevērtīgākajiem taukiem.

Foto: TVNET

Cik treknu krējumu pirkt?

Izvēloties piena produktus, tostarp krējumu, pircējiem jāņem vērā to tauku saturs, Māldere iesaka un atgādina, ka biroja darbiniekam ikdienā nevajadzētu uzņemt vairāk par 1500 - 2000 kalorijām.

Piesātinātajiem taukiem nevajadzētu pārsniegt 15-25 gramus dienā. «Piesātinātie tauki ir vērtīgi augošam organismam, bet pieaugušam cilvēkam, kurš ir izaudzis, šo tauku nozīme ir mazāka.»

30% krējums nebūs īsti piemērots ēdiens biroja darbiniekam.

Labi, no skābā krējuma plauktiem ieteicams izvēlēties produktus ar nelielu tauku saturu, bet kā ir ar saldo krējumu – vai biroja darbinieki to var ēst, cik tik gribas? Gluži tā nav.

«35% saldais krējums jeb putukrējums ir našķis. Ikdienā mērču gatavošanā labāk izvēlēties bezpiedevu jogurtu vai saldo krējumu ar mazāku tauku saturu (piemēram, 10%). Bet tad jāizpēta, vai tas ir saldais krējums vai tā izstrādājums.»

Foto: TVNET

Tad kuru bundžiņu krējuma, tā izstrādājuma vai krēma ņemt?

No veselības viedokļa priekšroka dodama īstam krējumam.

Ja domājat par savu slaidumu vai holesterīna līmeni, ieteicams izvēlēties krējumu ar mazāku tauku saturu. «Nav nekādas vajadzības ar krējuma izstrādājumu vai krēmu uzņemt pievienotos mazkvalitatīvos augu taukus. Tos mēs tāpat apēdam, šad un tad panašķojoties, piemēram, ar veikalā pirktiem cepumiem.»

Foto: TVNET

Arī biezpienu ar mazāku tauku saturu

Domājot par savu svaru, ne tikai krējumu, bet arī biezpienu Māldere iesaka izvēlēties ar mazāku tauku saturu.

Daudz cilvēku domā, ka pilnpiena biezpienā būs vairāk kalcija, bet patiesībā vairāk kalcija ir vājpiena biezpienā.

«Tiesa, pilnpiena biezpienā būs vairāk taukos šķīstošo vitamīnu. Bet vairumam cilvēku pie neliela aktivitāšu līmeņa labāk ieteicams vājpiena biezpiens.»

Māldere atzinīgi novērtēja, ka biezpienu izvēle veikalos ir liela: krēmīgie, graudainie, rikotas biezpieni, mājas sieri un citi.

Viņa slavēja, ka pašmāju piena produktu klāsts patiešām ir plašs un kvalitatīvs!

Foto: TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu