Marmora olas ķīniešu gaumē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Lai gan ķīniešiem ar mūsu Lieldienām nav nekāda sakara, viņu nacionālais ēdiens – tējas jeb marmora olas – būs eksotisks papildinājums ierastajam svētku cienastam, ja šķiet, ka viss jau apnicis, vai gribas pārsteigt viesus ar ko citādāku.

Aromātiskās un gardās marmora olas ir tipisks ķīniešu virtuves ēdiens, kas parasti tiek pasniegts kā uzkoda gan tradicionālajos restorānos, gan nopērkams pie parastiem ielu tirgotājiem. Oriģināli tējas olas nāk no Ķīnas, taču līdz mūsdienām jau paspējušas izplatīties pa visu Āziju un iegūt dažādus pagatavošanas variantus.

Tradicionālajā marmora olu receptē ietilpst piecu garšvielu maisījums, sojas mērce un melnās tējas lapas. Piecu garšvielu maisījums sastāv no kanēļa, zvaigžņu anīsa, fenheļa sēklām, krustnagliņām un Sičuaņas pipariem.

Foto: flickr.com/terren in Virginia

Olas jāieliek lēzenā katlā, lai virs tām būtu aptuveni 2 cm ūdens, jāuzvāra un pēc tam jāatstāj uz lēnas uguns vārīties vēl 2 minūtes. Palieciet tās zem tekoša auksta ūdens, lai atdziest, bet pēc tam katru atsevišķi vieglītēm padauziet ar platu nazi vai karoti, lai tās saplaisā. Jo vairāk un smalkāku plaisiņu tīklu izveidosiet, jo skaistāks veidosies pēc tam raksts.

Kad visas olas apdauzītas, tās atkal jāliek ūdenī, lai pilnībā būtu pārklātas ar ūdeni, un jāpievieno pārējās sastāvdaļas – sojas mērce, garšvielas, tēja, sāls, cukurs un apelsīnu miziņas (pēc izvēles) – un jāuzvāra, pēc tam ļaujot tām tumšajā ūdenī vēl 20 minūtes «atpūsties». Spēcīgākai garšai un intensīvākai krāsai varat olas atstāt garšvielu maisījumā uz nakti ledusskapī. Ņemiet gan vērā, ka ķīniešu olu dzeltenumi nebūs ierastajā saules dzeltenajā krāsā, bet gan krietni tumšākā, kaut vai tikai tā iemesla dēļ, ka olas vāra ilgāk nekā parasti.

Foto: flickr.com

Nepieciešamās sastāvdaļas

  • 6 olas

  • 3-4 ēdamkarotes sojas mērces

  • tējkarote sāls

  • ēdamkarote melnās tējas lapu (vai tējas maisiņš)

  • 3-4 gabaliņi zvaigžņu anīsa

  • 1 maza kanēļstandziņa (vai pustējkarote malta kanēļa)

  • 2-3 strēmelītes apelsīna miziņas

  • tējkarote piestā sasmalcinātu pipargraudu (vai ¼ tējkarotes rupji maltu melno piparu)

  • tējkarote cukura (pēc izvēles)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu